Η Δικαιοσύνη είναι κάτι που η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να παρακαμφθεί και ζητάει από την Ελλάδα να αγνοήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που αυτομόλησαν στη ζώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Ads

«Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Την άδικη και λανθασμένη, απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα. Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σημειώνεται ότι μετά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του μπορεί ακόμη και να ακύρωσει την απόφαση για το προσφυγικό λόγω του ζητήματος, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», αλλά η Ελλάδα είναι ένα κράτος Δικαίου και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ads

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα»

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές», κατέληξαν.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ,  Κωνσταντίνου Λουζιώτη, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι.