Απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του περί παράλληλου τραπεζικού συστήματος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ads

Όπως είπε η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι επαρκής από μόνη της κι απαιτείται η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών το οποίο δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόταν στην ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών και της αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά η αντιπολίτευση το ερμήνευσε διαφορετικά, με τον Μάκη Βορίδη να τον κατηγορεί για «βαρουφακισμό» και τον Ανδρέα Λοβέρδο να χαρακτηρίζει συλλήβδην την κυβέρνηση «ανεύθυνη, απαράδεκτη και επικίνδυνη».

Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης απάντησαν στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν παραθέτοντας την ακριβή τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής, από όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν στην ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών και της αναπτυξιακής τράπεζας κι όχι σε ένα plan B όπως αυτό που είχε προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Νέα Δημοκρατία συνέχισε ωστόσο την κριτική κάνοντας λόγο για δήλωση άγνοιας για να λάβει την απάντηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση, μία απάντηση προς «όσους επιμένουν να εκτίθενται» όπως λέει, μέσω twitter, αργά το βράδυ του Σαββάτου, συνοδευόμενη από έναν μία ενδιαφέρουσα μελέτη του ινστιτούτου Bruegel.

Ads