Δριμεία κριτική κατά της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές στη διδασκαλία των θρησκευτικών άσκησαν ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Φίλης.

Ads

«Μόνο σε δικτατορίες γίνονται αυτά, μόνο σε άλλα καθεστώτα γίνονται αυτά, το να καθορίζει το ΣτΕ ή η Δικαιοσύνη το πώς θα γίνονται τα μαθήματα στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Πάνος Ρήγας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο.

«Είναι πρωτοφανής αυτή η απόφαση, γιατί εδώ δεν μιλούσε, ούτε λέει κανένας, αν θα φύγει ή θα παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών. Κατά τη γνώμη μας – και το έχω πει και ως εκπαιδευτικός – το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να είναι ομολογιακό, πρέπει να αφορά όλες τις θρησκείες και την εμβάθυνση σε αυτές και αυτό είχε συμφωνηθεί και με την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία», είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Δεν αμφισβητεί κανένας ότι η ορθόδοξη θρησκεία είναι κυριαρχούσα και βάσει του Συντάγματος στην Ελλάδα, αλλά το πώς θα γίνεται το μάθημα και με τι τρόπο […] Eίναι απαράδεκτη απόφαση. Ανοίγουμε άλλους δρόμους, οδηγούμαστε σε άλλες ατραπούς… Δηλαδή φαντάζεστε να μας πουν κάποια στιγμή ότι δεν θα μιλάμε για τον Δαρβίνο;».

Ads

«Αυτό είναι σκοταδισμός και δεν το πιστεύω – όχι σαν Αριστερός που είμαι, δεν το πιστεύουμε ως δημοκρατικοί πολίτες – ότι φτάσαμε σε αυτό το πράγμα» επισήμανε και διαβεβαίωσε: «Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να περάσει».

«Το ΣτΕ το σεβόμαστε, πρέπει κι αυτό να σέβεται το Σύνταγμα όμως. Καμία απόφαση που βεβαίως οι αποφάσεις πάντοτε εφαρμόζονται, δεν είναι υπεράνω κριτικής. Δεν συνομιλεί με τον Θεό ο κύριος Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας» είπε  ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι εκτός Συντάγματος, το σχολείο δεν είναι κατηχητικό», είπε ο κ. Φίλης τονίζοντας πως εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν αγκαλιάσει το νέο μάθημα θρησκευτικών και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε ηρεμία στις σχέσεις με την Εκκλησία.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «είναι δυνατόν το Σύνταγμα να έχει αναφορά στην Αγία Τριάδα στην επικεφαλίδα του; Αυτό είναι κατάλοιπο άλλης εποχής που γινόταν αναφορά στον Βασιλέα».

Μιλώντας στον realfm χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ «ζηλωτική» και αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το σχολείο δεν έχει υποχρέωση να είναι κατηχητικό για τα παιδιά».

«Η απόφαση είναι ζηλωτική διότι η Ιερά Σύνοδος όταν είδε και απόειδε αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τα νέα προγράμματα επί υπουργίας Γαβρόγλου. Τώρα τι θα κάνει το ΣτΕ θα γίνει ακόμα πιο ζηλωτής και θα αποφασίσει ότι η Ιερά Σύνοδος δεν ξέρει σε τι συμφώνησε;»