Βουτιά της τάξεως του 6,67% περίπου σημείωσε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, εν μέσω έντονων ανησυχιών μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πιέσεις δέχονται επίσης τα ελληνικά ομόλογα. Σε θετικό πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας τις υψηλές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα.

Ads

 
Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 6,67% στις 643,87 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,85 εκατομμύρια ευρώ. Νωρίτερα, η αγορά είχε υποχωρήσει μέχρι τις 632,77 μονάδες.
 
«Στο κόκκινο» βρέθηκαν όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τις Τράπεζες να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και να υποχωρούν κατά 12,6%. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι δείκτες Πρώτων Υλών (-15,6%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-13,8%) και Τηλεπικοινωνιών (-9%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Eurobank EFG (-19,4%), Alpha Bank (-19,2%), Μυτιληναίος (-17,6%), Τ.Τ. (-16,3%) και Cyprus Popular Bank (-15,8%).

Πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Η αβεβαιότητα που προκαλεί στην ευρωζώνη η δυσκολία να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την εκλογική επικράτηση Ολάντ στη Γαλλία, έχει ευνοήσει τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία διαπραγματεύονται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα. Αντιθέτως, νευρικότητα και μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφονται στις περιφερειακές αγορές, μηδέ εξαιρουμένης της γαλλικής.
 
Στην ελληνική αγορά το νέο ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν πριν από λίγο με απόδοση αυξημένη κατά περίπου 1,8% σε σύγκριση με την Παρασκευή. Η πτώση της τιμής του, ωθεί την απόδοση του στο επίπεδο του 22,6% με 22,8%, έναντι 20,64% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
 
Από την άλλη πλευρά η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου έχει υποχωρήσει στο 1,57%, διευρύνοντας έτσι το περιθώριο (spread) έναντι των ελληνικών τίτλων να διευρυνθεί στο 21,03%.
 
Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές
 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 50 έκλεισε ανεπισήμως με άνοδο 1,5% στις 2.282,89 μονάδες. Αρχικά ο δείκτης κατέγραφε μεγάλες απώλειες, λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Γαλλία και Ελλάδα.
 
Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι ισπανικές τράπεζες, αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως δημόσιοι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν έσχατη λύση για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα της χώρας.
 
Και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε τελικά κέρδη 1,7% στις 3.214,22 μονάδες. Οι τράπεζες BNP Paribas και Société Générale ενισχύθηκαν κατά 4,2% και κατά 4% αντίστοιχα.
 
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στο ευρώ, το οποίο κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου, τα 1,2931 δολάρια. Σε χαμηλό τετραμήνου, τέλος, υποχωρεί το πετρέλαιο, το οποίο βρέθηκε χαμηλότερα έως 3,2% στα 95,34 δολάρια, για να ανακάμψει αργότερα στα 97,20. Την περασμένη Παρασκευή είχε σημειώσει απώλειες 6,1% την περασμένη εβδομάδα.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα και στη Wall Street, η οποία κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα τις χειρότερες επιδόσεις για τη φετινή χρονιά. Το επενδυτικό κλίμα βαραίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία.
 
Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 12.992,78 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 κατά 0,2% στις 1.366,64 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,2% στις 2.951,29 μονάδες.
 
Εν τω μεταξύ, τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες των έξι τελευταίων μηνών. Ο πανασιατικός χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Asia Pacific Index σημείωνε πτώση 2,5%, ενώ υψηλές απώλειες στο άνοιγμα δείχνουν τα futures για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
 
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,78% (υψηλότερες απώλειες από το Νοέμβριο) και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,60%.

Ads