Το σχέδιο της κυβένησης για έξοδο από το μνημόνιο, που τελικά γύρισε μπούμερανγκ, με τους κυβερνητικούς επικεφαλής Σαμαρά και Βενιζέλο να είναι αντιμέτωποι με σκληρές απαιτήσεις της τρόικας για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια, σχολιάζουν οι σημερινές εφημερίδες. Πολλά μποφόρ στο Μαξίμου, με τους υπουργούς της κυβέρνησης να αλληλοκαρφώνονται, την ίδια στιγμή που ένας από αυτούς, ο υπουργός Εσωτερικών ξεσηκώνει θύελλα μετά την αποκάλυψη, από το Tvxs,  ότι χρωστάει περίπου 30.000 στο ταμείο των δημοσιογράφων και κατέθεσε μάλιστα πλαστά στοιχεία δηλώνοντας άνεργος για να έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους του.

Ads

Με δύο αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο «κλείδωσε» η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, εκτός της νέας ρύθμισης μένουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθούν ισχυρά μπόνους με αναδρομικό κούρεμα προσαυξήσεων μέχρι 30% και σημαντική μείωση επιτοκίου στους «συνεπείς», γράφει στο κεντρικό θέμα του το Έθνος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τα ληξιπρόθεσμα.

image

«Ξέχασαν το τέλος του μνημονίου και την ανάπτυξη και τρέχουν να προλάβουν τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια», σχολιάζει η Ελευθεροτυπία στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Παίζουν στις καθυστερήσεις». Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση στα μηνύματα των αγορών και της τρόικας και μετά τα μεγάλα λόγια περί τέλους του μνημονίου, τρέχει στις καθυστερήσεις του πολιτικού βίου να προλάβει τις ρυθμίσεις, γράφει η εφημερίδα. Την κυνηγά όμως η τρόικα για να ανοίξει τώρα το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις απολύσεις στο Δημόσιο, σημειώνει.

Ads

image

«Ξαναβγαίνουν από το μνημόνιο» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Αυγής. Ξαναζεσταίνουν το σενάριο περί εξόδου από το Μνημόνιο Σαμαράς και Βενιζέλος, ενώ στην πραγματικότητα πίνουν το πικρό ποτήρι της τρόικας, που επιμένει για απολύσεις, ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και πλειστηριασμούς ακινήτων, σχολιάζει η Αυγή. «Η τρόικα ζητάει ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ταμεία ανάλογη με τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια. Ρύθμιση με πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά για λίγους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται, καταθέτει, πιθανότατα σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, που παραμένει όμως και για το 2015. “Δεν εκτιμώ ότι θα τινάξει κάτι τα πράγματα στον αέρα” δήλωσε ο Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Σαμαρά προδιαγράφοντας ουσιαστικά την υποχώρηση στις απαιτήσεις της τρόικας», μεταδίσει η εφημερίδα..

image

«Εκατό δόσεις με την ψυχή στο στόμα», είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας, που παρουσιάζει ρεπορτάζ με παρασκήνιο από αλληλοκαρφώματα υπουργών για την τροπολογία.

image

«Κύριε Σαμαρά, ιδού ο υπουργός σας» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρεται στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο. Όπως το tvxs.gr είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αργύρης Ντινόπουλος αν και βουλευτής δήλωσε άνεργος στον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να πετύχει ρύθμιση χρεών του στο ταμείο με ευνοϊκούς όρους. Με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 68.000 ο υπουργός της ΝΔ, χρωστάει επισήμως 30.000 στο ταμείο των δημοσιογράφων. Όλες οι λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υπόθεσης δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ του tvxs.gr «Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Ντινόπουλου: ψευδής υπεύθυνη δήλωση και μεγάλη οφειλή στο Ταμείο».

image

Τους «Δέκα μικρούς νέγρους» της Άγκαθα Κρίστι –ευτυχώς δε δολοφονούνται, απλώς αποχωρούν άδοξα… – θυμίζουν πλέον τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, γράφουν Τα Νέα σχολιάζοντας τη χθεσινή παραίτηση του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή. «Είναι το Ταμείο που συστήθηκε με τη μεγάλη φιλοδοξία να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, αλλά έχει εγκλωβιστεί στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία», επισημαίνει η εφημερίδα. «Ματαίως επιχείρησαν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ όλα τα χρόνια της κρίσης να πείσουν για την ανάγκη αλλαγών στη νομοθεσία ώστε να μην καρκινοβατούν οι επενδύσεις. Προσφυγές επί προσφυγών και δικαστικές διαμάχες που κρατούν δεκαετίες, συνθέτουν το τοπίο στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου- το οποίο κατά τ’άλλα πληρώνει εκατομμύρια σε ενοίκια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του», καταλήγουν.

image