Ήταν κάποτε ένα εμβόλιο που έτρεχε με 1% την ημέρα, με 107.000 νέους πελάτες ημερησίως. Ήταν 7 Ιουνίου κι είχαμε ήδη 22% πλήρως και 38% με μια δόση. Εκατό μέρες μετά, θα άρχιζαν τα κρύα του Οκτώβρη κι έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι Τι απέγινε; Σήμερα ο εμβολιασμός των νέων προσερχομένων είναι μόλις 0.3% την εβδομάδα, δηλαδή 20 φορές λιγότερος ή αλλιώς για μια μέρα του Ιουνίου θέλουμε πιά τρεις εβδομάδες Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός παρέδωσε το πνεύμα, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, όπως θα έλεγε και μια ψυχή.

Ads

“Μη σώσετε!” αναφώνησε, τάχα αγανακτισμένος, ο γνωστός λαγός με μουσική υπόκρουση το σαββοπουλικό άσμα “Κωλοέλληνες”. Ακούστηκε πάντως πολύ πιο πειστικός από το “κωλοσύριζα” που υπέδειξε ο Πρωθυπουργός στην Βουλή, ως ερμηνεία για το εμβολιαστικό Βατερλό ή από το “Κωλόγιατροι” που είναι η γραμμή Άκη…

Η ανοσία μια μέρα θα επέλθει είτε τεχνητά είτε φυσικά (νόσηση) Δεν πάτε να εμβολιαστείτε, επιλέγετε λοιπόν το δεύτερο, άρα μην σώσετε. Σοφόν το σαφές! Και γιατί να τρώμε το χρόνο μας, πετραδάκι-πετραδάκι περιμενοντας εσας με 0.3% κάθε βδομάδα; Αφού θα κολλήσετε που θα κολλήσετε, κολλήστε μια ώρα αρχύτερα, να πάμε όλοι στις δουλειές μας, άλλος στα ΣΔΙΤ, άλλος στις κάλπες κι άλλος …στα μπουζούκια!

Ηθικός αυτουργός της εκπονηθείσας πολιτικής: Μαυρουδής ο φιλελές, κεκράκτης:  Άδωνις-Σπυρίδων και φυσικός αυτουργός: Θάνος ο νεοπροσήλυτος . Πως λέμε ο Χιούη, ο Λιούη κι ο Ντιούη; Και μη πει κανείς πως ψάχνει ποιός είναι ο Ντόναλντ (ο Ντάκ, όχι ο Τράμπ).

Ads

Λέτε να σιχαθεί πια την ζωή του ο κορονοϊός και να φύγει μόνος του, με όσα βλέπει; Χλωμό. Αυτό που θα γίνει είναι προφανές Θα πήξουν τα νοσοκομεία κι οι εντατικές και τα κοιμητήρια. Κι οι τηλε-δημοσιολογούντες θα αναρωτιούνται εμβριθώς: Και τότε, γιατί δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ότι επωφελούνται τα Γραφεία Τελετών δεν τους πειράζει.

Από το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας (7-6-2021)

Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ ( ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Ευχαριστώ. Γεια σας και από εμένα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Γενικό, αν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων αναγκάζουν και σε άλλο ρυθμό την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Αν είμαστε πιο μακριά από το στόχο που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου για τον πληθυσμό που θα είναι εμβολιασμένος πλήρως.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ (ΓΓ υπ Υγείας): Ο στόχος καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Συγκεκριμένα, εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson & Johnson. Άρα οτιδήποτε περισσότερο μας έρθει, θα αυξήσει αυτό το στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος σε γενικές γραμμές του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί.

Άραγε ήταν ο ενθουσιασμός του νεοφώτιστου αυτός που οδηγούσε τον έμπειρο γιατρό, ΓΓ Υγείας κ Μ Θεμιστοκλέους σε μια τόσο λαθεμένη εκτίμηση και μάλιστα επιμόνως και καθ’ έξιν; Όσο κακό κι αν προκάλεσε ο εφησυχασμός που καλλιέργησε, δεν θα μπορούσε να του καταλογιστεί κάποια κακή πρόθεση σ’ αυτή την περίπτωση. Είναι όμως έτσι;

Τα αντίστοιχα επίσημα δελτία τύπου αρκετούς μήνες πριν , όταν οι πλατφόρμες για τις μεγάλες ηλικίες είχαν ήδη ανοίξει από καιρό, αποδεικνύουν πως ήταν γνωστή η άρνηση ενός τεράστιου ποσοστού ηλικιωμένων να εμβολιαστούν. Οι κρίσιμες ηλικίες για το αν θα γεμίσουν ή όχι οι μονάδες είχαν δώσει εγκαίρως δείγμα γραφής. Δεν έγινε τίποτα γι αυτό, όχι γιατί έλπιζε κανείς ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν εμβολιάστηκαν ενώ κορυφωνόταν το τρίτο κύμα θα το έκαναν όταν αργότερα η πανδημία θα υποχωρούσε, αλλά για άλλο λόγο.

Οι θριαμβολογίες και οι μαξιμαλισμοί, που οδηγούσαν σε καθησυχασμό κι αδράνεια και κυρίως δικαιολογούσαν το αμέριμνο κι απερίσπαστο άνοιγμα του τουρισμού, απλώς το ρισκάριζε θεωρώντας ότι υπήρχε επάρκεια χρόνου μέχρι το Φθινόπωρο. Για να κουκουλώσουν δε το πρόβλημα περιοριζόταν στο να ανοίγουν τις ηλικιακές ομάδες που ακολουθούσαν πολυ προ του προβλεπομένου στο χρονοδιάγραμμα του ΕΟΔΥ.

Αλλά οι υπολογισμοί και τα ψεματάκια, που έκαναν ότι αγνοούσαν την προ πολλού γνωστή μετάλλαξη delta, σαρώθηκαν από την πρώιμη εμφάνιση της στην χώρα κατά τα  τέλη Ιουνίου Για μια ακόμη φορά έκαναν ότι δεν κατάλαβαν και προχώρησαν πλησίστιοι στον τυχοδιωκτισμό του θέρους για τον οποίο μάλιστα ακόμη επαίρονται.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές θυμούνται ότι έφτασε μεσοκαλόκαιρο για να παραδεχτεί η κυβέρνηση το καταφανές πρόβλημα στον εμβολιασμό. Αυτή είναι μια προφανής διαφορά στο τι διαφορετικό θα έκανε μια άλλη κυβέρνηση. Ίσως δεν είναι το μεγαλύτερο από τα λάθη της αλλά είναι το πιο εύκολα αποδεικνυόμενο.

Ωστόσο και τμήμα της αντιπολίτευσης που κάποτε θεωρούσε ακατάλληλο πεδίο την πανδημία για πολιτική κριτική, επέμενε μέχρι τέλους να θεωρεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα μια πετυχημένη εξαίρεση. Το κυβερνητικό Βατερλό παρουσιαζόταν και στα δικά τους μάτια ως το πετράδι του στέμματος! Αντιθέτως ο κ Stephen John Sackur, o Άγγλος δημοσιογράφος που παρουσιάζει το HARDtalk στο BBC είχε εντοπίσει το ζήτημα από τον Τάμεση ήδη από τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Eμβολιασμοί: επιχείρηση γαλάζια ελευθερία, τσαλαβουτήματα και παρθένες περιοχές