Ο υπουργός Επικρατείας προσπάθησε, με ένα χθεσινό άρθρο του, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το υψηλότατο ποσοστό θανάτων από covid, που παρουσιάζει η χώρα τον τελευταίο καιρό. Η πικρή αυτή αλήθεια είχε μέχρι πρότινος υποβαθμιστεί στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά με την τελευταία, σε δραματικούς τόνους, παρέμβαση Βενιζέλου ήρθε στη δημόσια συζήτηση.

Ads

Ο κ. Σκέρτσος αρχικά επαναλαμβάνει, στο άρθρο του στην ΕφΣυν, τη γνωστή προπαγάνδα, ότι δηλαδή τα πράγματα φαίνονται καλύτερα αν μετρήσουμε τους νεκρούς από την αρχή της πανδημίας: «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε απώλειες από ή με Covid. Εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθʹ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως και σήμερα..

.Σε χειρότερη θέση βρίσκονται αρκετές χώρες τής αντικειμενικά πιο ανεπτυγμένης Δυτικής Ευρώπης. Όποιος επιλέγει λοιπόν στοιχεία θνητότητας φωτογραφικά χάνει -σκοπίμως ή μη- τη μεγάλη εικόνα». To «μη σκοπίμως» απευθύνεται προφανώς στον κ. Βενιζέλος, αλλά δεν αυτό το θέμα μας.

Ο κ. Σκέρτσος λυπάται κι αυτός για τη «μικρή εικόνα», που δείχνει τη χώρα να διεκδικεί την τραγική πρωτιά σε θανάτους τις τελευταίες εβδομάδες. «Είναι πράγματι εξαιρετικά στενάχωρο ότι το τελευταίο διάστημα καθημερινά χάνουν τη ζωή τους περίπου 30 συνάνθρωποί μας. Είναι θλιβερό διότι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει τη ζωή τους αν είχαν εμβολιαστεί». 

Ads

Που να οφείλεται όμως στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός καρκινοβατεί; Μήπως στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;  Στην απαξίωση της επιστημονικής επιτροπής και της αξιοπιστίας των ΜΜΕ με τη λίστα Πέτσα;

Σε τίποτα από όλα αυτά. Καθορίζεται από τη γεωγραφία: «Η διαιρετική τομή ως προς τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη δεν είναι μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα ως προς το μερίδιο εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό από τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και λιγότερο καλά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

Να που και η γεωγραφία μπορεί να χρησιμεύσει στην προπαγάνδα. Η Ελλάδα έχει καλά ποσοστά θανάτων σε σχέση με την Δυτική Ευρώπη, αλλά κακά ποσοστά εμβολιασμού γιατί δεν ανήκει ..στη Δυτική Ευρώπη!

Ποια είναι η αλήθεια; Η εξέλιξη της πανδημίας, στην πρώτη φάση, εξαρτήθηκε από την γεωγραφική και την οικονομική θέση κάθε χώρας. Οι δυτικές χώρες, που είχαν μεγάλες οικονομικές δοσοληψίες με το εξωτερικό (όπως στο Μιλάνο στην Ιταλία) ή πόλεις- κέντρα διερχομένων (όπως η Μαδρίτη ή οι Βρυξέλλες), είχαν τότε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και απωλειών. Οι φτωχότερες χώρες της περιφέρειας (ευτυχώς η πανδημία έσκασε τον χειμώνα και δεν είχαμε τουριστική κίνηση στην Ελλάδα) είχαν τις μικρότερες.

Αυτή η διαφορά δεν έχει να κάνει με την ευφυΐα του Μωυσή που πήρε τάχα πιο έγκαιρα από τους Κουτόφραγκους. Για παράδειγμα το Βέλγιο που βρέθηκε  τότε στην κορυφή της λίστας των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έκανε λοκ ντάουν στις 17 Μαρτίου του 2020.. Στην Ελλάδα το λοκ ντάουν επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου. Γαλλία και Ιταλία πήραν μέτρα πολύ νωρίτερα, αλλά δεν απέφυγαν τις εκατόμβες.

Ήταν σαν να έβλεπες τον χάρτη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά με την Ελλάδα στο ανατολικό μπλόκ. Μάλιστα είχα τότε δημοσιεύσει χάρτες που έδειχναν τεράστιες διαφορές σε κρούσματα και θανάτους ανάμεσα στη αναπτυγμένη Δυτική Γερμανία και την Ανατολική, πρώην Λαϊκή Δημοκρατία,  που δεν διαθέτει διεθνείς συγκοινωνιακούς κόμβους ούτε ισχυρή οικονομία.(στον χάρτη στο τέλος του άρθρου, όσο πιο βαθύ μπλε τόσο και περισσότερα θύματα).

Ο κ. Σκέρτσος δεν αναφέρεται φυσικά καθόλου στους παράγοντες που επιβαρύνουν σήμερα τη θνητότητα, πέρα από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τις μεγάλες ελλείψεις στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και στην επάρκεια υποδομών- κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, στις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και στην εξάντληση του υπάρχοντος, στην ανυπαρξία σοβαρής επιδημιολογικής παρατήρησης και στοχευμένων μέτρων σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Όλα αυτά που οδήγησαν δηλαδή στη σιωπηρή αλλαγή όλης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Ο υπουργός Επικρατείας, που αναλαμβάνει συχνά τον άχαρο ρόλο του ναυαγοσώστη, θα μπορούσε να υποστηρίξει μέχρι και ότι ο κ. Κικίλιας πήρε προαγωγή στο.. υπουργείο Τουρισμού. Το πρόβλημα όμως με την κυβέρνηση του είναι ότι δεν έχει λύση.  Όπως γράφει, οι «βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού…δεν αλλάζουν μέσα σε έναν χρόνο» και μάλλον δεν πρόκειται να σωθούμε από «τις ανεύθυνες συμπεριφορές των κομμάτων της αντιπολίτευσης» και δη της αξιωματικής.

Πως θα σταματήσει η εκατόμβη; Το άρθρο απκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει να προτείνει τίποτα. Η ..αυθόρμητη άποψη αυτή την εβδομάδα, στα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ, είναι ότι φταίνε οι ανεμβολίαστοι και κακό του κεφαλιού τους. «Η πολιτεία έκανε το καθήκον της. Προμηθεύτηκε επαρκή εμβόλια, τα μοιράζει δωρεάν κι οργάνωσε ένα άψογο σύστημα εμβολιασμών», έγραψε στα Νέα της Τετάρτης ο Γ.Πρετεντέρης. «Ομολογώ ότι δεν έχω εύκολη απάντηση. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι προχωρείς χωρίς να τους συνερίζεσαι».

«Στροφή στην ανοσία της αγέλης », απαντούσε την ίδια μέρα, στην ίδια εφημερίδα, ο  Σ.Κασιμάτης. «Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους, να περιμένουμε όλοι μαζί πότε θα τους φέξει; Επομένως, αφού δεν γίνεται τίποτα αν επιμένεις να βροντάς το κεφάλι σου στον τοίχο της βλακείας, οφείλεις να τον παρακάμψεις. Στο κάτω κάτω, ποια χώρα μπορεί να πάει μπροστά όταν την καθοδηγούν οι καθυστερημένοι; ». Ο κ. Σκέρτσος μάλλον την ίδια άποψη έχει, αλλά δεν μπορεί να τη γράψει.

image