Πριν από μερικές εβδομάδες στη Λούμπεκ, μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, καμία 50αριά κάτοικοι εμβολιάστηκαν με ένα παράνομο εμβόλιο. Την ώρα που η αστυνομία επενέβη, ακόμη 200 άτομα περίμεναν στην ουρά για να εμβολιαστούν. Το αυτοσχέδιο εμβόλιο είχε κατασκευάσει ένας τοπικός γιατρός και επιχειρηματίας και δεν είχε περάσει από κανένα έλεγχο των υγειονομικών αρχών.

Ads

Η Γερμανία δεν είναι Μποτσουάνα, για να υπάρχει έλλειψη εγκεκριμένων εμβολίων. Αλλά πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που προτείνει η κυβέρνηση και  το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ισχυρό. Πρόσφατα σε πόλεις της Γερμανίας, σημειώθηκαν διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων και όταν ξεκίνησε η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια και οι θεωρίες συνωμοσίας που τη συνοδεύουν, έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή ακροδεξιά. Στις ΗΠΑ, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, οι οπαδοί του «αντιεμβολιαστή» Τραμπ επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους. Είχε προηγηθεί ομιλία του πρώην Αμερικανού προέδρου, σε ένα κράμα φανατικών οπαδών του, συνομωσιολόγων, ακροδεξιών και νεοφασιστών, στην οποία υποστήριξε ότι τού είχαν κλέψει την επανεκλογή.

Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για έναν τέτοιο ισχυρισμό, αλλά παρόλα αυτά το 31% των Αμερικανών και το 68% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι έγινε νοθεία, σύμφωνα με τρεις πρόσφατες συνεχόμενες έρευνες του Public Religion Research Institute. Είναι κάτι που ξεπερνά τη λογική.

Ads

Οι έρευνες για τα περσινά επεισόδια στην Ουάσιγκτον βγάζουν στην επιφάνεια και άλλες ομάδες της  φασιστοειδούς ακροδεξιάς. Μία από αυτές ονομάζεται 1st Amendment Praetorian («Οι Πραιτωριανοί του 1ου άρθρου του Συντάγματος») θυμίζοντας ττους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που απήγαγαν πριν από ένα μήνα τον γυμνασιάρχη στην Κατερίνη.

Όπως και στην ελληνική εκδοχή, έτσι και στην αμερικανική τα ηγετικά στελέχη των αυτόκλήτων φρουρών προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ειδικές Δυνάμεις και λατρεύουν τα όπλα. Οι «Θεματοφύλακες» ονειρεύονται επίταξη του Νομισματοκοπείου και αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, μέσα από ένοπλο αγώνα.

Οι δυτικές δημοκρατίες δεν κινδυνεύουν τόσο από ένοπλες επιθέσεις, όπως η περσινή στην Ουάσιγκτον, όσο από τη συνεχόμενη συρρίκνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Το παράδειγμα με τους κατοίκους της επαρχιακής γερμανικής πόλης είναι χαρακτηριστικό: αντί για τις αρχές της χώρας, εμπιστεύθηκαν την υγεία τους στα γιατροσόφια.

Σχολιάζοντας μια διαχρονική έρευνα της Κάπα Research για τη Ελλάδα, ο διευθυντής Ερευνών κ. Α. Ρουτζούνης τόνιζε στο “Βήμα” ότι «οι θεσμοί που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση εμπιστοσύνης και επιρροής είναι εκείνοι στους οποίους στηρίχθηκε εν πολλοίς η Μεταπολίτευση: η Εκκλησία (-46%), ο συνδικαλισμός (-32%), τα ΜΜΕ (-31%), οι βουλευτές (-25%) και οι δήμαρχοι (-18%)».

Στον χώρο των ανεμβολίαστων, η αμφισβήτηση των θεσμών είναι ακόμη πιο έντονη, με τις σχετικές έρευνες να παρουσιάζουν δύο διαφορετικούς κόσμους, που δεν επικοινωνούν.

Με τη βοήθεια των social media, που πολλαπλασιάζουν τη δύναμη των εξτρεμιστικών κηρυγμάτων, η παράλληλη πορεία ακροδεξιάς- αντιεμβολιαστών επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό MFG που κερδίζει δημοσκοπικούς πόντους χάρις στη θέση του εναντίον των εμβολιασμών, μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό μιας αντιδεξιάς κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων-Φιλελεύθερων.  Στη Γαλλία, ο νέος δημαγωγός Ερικ Ζεμούρ, που τάσσεται κατά των ελίτ, των δικαστών και των ΜΜΕ, ακολουθεί το δρόμο του Τραμπ και απειλεί να αφαιρέσει από τη Μαριν Λε Πεν την πρωτοκαθεδρία της στο χώρο της ακροδεξιάς.

Το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι είναι πολύ χαρακτηριστικό. Αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, η γαλλική κυβέρνηση φώτισε με τα ευρωπαϊκά χρώματα την Αψίδα του Θριάμβου(φωτογραφία άρθρου). Ήταν τόσο μεγάλη η αντίδραση από την άκρα αλλά και την παραδοσιακή δεξιά, ώστε ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν κατάργησε τον φωτισμό!

Η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα και αυτό, ιδίως στα μάτια των πιο σκεπτικιστών,  κάνει ακόμη πιο αναξιόπιστη την πολιτική τάξη που είχε υποσχεθεί πώς «διανύουμε το τελευταίο μίλι». Για την ακροδεξιά, η παράταση της πανδημίας ισοδυναμεί με ένα τρίτη δόση εμβολίου, που την κάνει πιο δυνατή.

Οι εξελίξεις επιταχύνουν τη ριζοσπαστικοποίησή της. Στη Λουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, δύο ακτιβιστές κατά των εμβολιασμών επιτέθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον δρόμο, στον «Σλοβένο Τσίοδρα». Ο τελευταίος, όπως και άλλοι καθηγητές που τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών, δήλωσαν μετά το επεισόδιο ότι θα σταματήσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αστυνομία της Βαυαρίας έκανε επιδρομή σε δύο χώρους, από τους οποίους εκπέμπονταν, μέσω της εφαρμογής telegram, καλέσματα για βία, στην περίπτωση ο καγκελάριος Σολτς προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι χώροι ανήκαν στο -κοινοβουλευτικό- κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Η άνοδος των ακροδεξιών και συνωμοσιολογικών απόψεων μπορεί να συγκριθεί με την ικανότητα διάδοσης που έχουν οι διάφορες μεταλλάξεις του covid: δεν είμαστε ακόμη στην ταχύτατη εξάπλωση, όπως η Ομικρον, αλλά και η Δέλτα ήταν αρκετή για να αλλάξει τη ζωή μας. Στο άρθρο του στους χθεσινούς New York Times που έχει τίτλο «Φόβος για τη Δημοκρατία μας», o Τζίμι Κάρτερ, ένας από τους πιο δημοκρατικούς προέδρους στην  ιστορίων των ΗΠΑ, καταλήγει: «Το μεγάλο έθνος μας βρίσκεται τώρα στο χείλος μιας διευρυνόμενης αβύσσου. Χωρίς άμεση δράση, διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο εμφύλιων συγκρούσεων και να απωλέσουμε την πολύτιμη δημοκρατία μας».