Νέα κοινωνική, εν δυνάμει και πολιτική, βόμβα, που συγκροτείται από μια συμπαγή πλέον ομάδα μη εμβολιασμένων και αντιεμβολιαστών δείχνει, με αποκαλυπτικό τρόπο, η έρευνα της Κάπα Research για το ´Εθνος.

Ads

Η δημοσκόπηση, η οποία μετρά για πρώτη φορά τις πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές και προσεγγίσεις εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, δείχνει ότι διαμορφώνεται ένας πλέον σκληρός πυρήνας αντιμεβολιαστών, που σε ποσοστό του πληθυσμού αγγίζει το 30%, η άρνηση και η οργή του υπερβαίνει την υγειονομική κρίση και έχει καθαρά πολιτικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά και, χωρίς να είναι μικρή μειοψηφία, τείνει ακόμη και προς τον κοινωνικό εξτρεμισμό.

Όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιδρά έντονα, κινείται στα όρια του κοινωνικού εξτρεμισμού χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί περιθώριο από αριθμητική σκοπιά.
  • Για τους “αρνητές” του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς. Άλλωστε, για αυτήν την ομάδα, η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.
  • Η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής ψήφου, ενημέρωση από ανεπίσημες πηγές και άτυπα -μη θεσμικά- δίκτυα και, εσχάτως, καταφεύγουν σε ένα αίτημα εκλογών για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως να υποδεικνύουν την εναλλακτική που θα προκύψει.

Από την έρευνα προκύπτει ότι συνολικά, κυρίαρχο συναίσθημα στην κοινωνία είναι ο θυμός και η οργή σε ποσοστό 45%, ακολουθεί το άγχος και η ανησυχία (25%), και μόνον το 15% προτάσσει την ελπίδα. Ειδικά όμως στους ανεμβολίαστους, η οργή επικρατεί σε ποσοστό 68%.

Ads

image

image

Στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, οι μη εμβολιασμένοι εμπιστεύονται πρώτα και κυρίως τον Στρατό και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

image

image

Επίσης, το 68% των ανεμβολίαστων – αντιεμβολιαστών ζητά άμεσα πρόωρες εκλογές έναντι 33% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού.

image

Το βασικό κριτήριο της ψήφου για το σύνολο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θα είναι η οικονομία. Όμως, στους μη εμβολιασμένους το πρώτο κριτήριο θα είναι η πανδημία (44%), ακολουθεί η οικονομία, και στην τρίτη θέση βρίσκεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

image

Όμως στο ερώτημα εάν η κρίση είναι κυρίως υγειονομική ή οικονομική, το συντριπτικό ποσοστό των ανεμβολίαστων (77%) απαντά πως είναι οικονομική και πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ στο δίλημμα «υγεία ή ανοιχτή οικονομία» προτάσσουν επίσης την οικονομία.

image

Η βασική πηγή ενημέρωσης, επίσης, των ανεμβολίαστων για τον κορονοϊό ήταν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα social media, με την τηλεόραση να βρίσκεται στην τρίτη θέση.

image

Στο θέμα του εμβολιασμού εμπιστεύονται περισσότερο τον προσωπικό τους γιατρό ή φαρμακοποιό απ’ ό,τι την επιστημονική κοινότητα, τον ΕΟΔΥ και το κόμμα που ψηφίζουν.

image

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική και υγειονομική της προσέγγιση, οι μη εμβολιασμένοι ανησυχούν ελάχιστα για τον κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό, δηλώνουν κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα – κι εδώ ίσως είναι το μόνο σημείο όπου ταυτίζονται με τους εμβολιασμένους -, δείχνουν ως πρώτο λόγο για τον οποίο αρνούνται το εμβόλιο το ότι «δεν έχει δοκιμαστεί», ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό που φθάνει στο 59% δηλώνει πως θα προτιμούσε να νοσήσει παρά να κάνει το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο ανησυχείτε μήπως εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προσβληθεί και νοσήσει από τον κορονοϊό;» οι εμβολιασμένοι δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 81% και οι ανεμβολίαστοι μόνο σε ποσοστό 31%.

image

Στο ερώτημα ερώτημα «Εσείς για ποιους κυρίως λόγους δεν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;» οι κυριότερες απαντήσεις είναι:

  • «Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα – δεν έχει δοκιμαστεί»
  • «Ανησυχώ για τις παρενέργειες»
  • «Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται»
  • «Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές»
  • «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό»

image

Οι ανεμβολίαστοι κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν αν θα προτιμούσαν να νοσήσουν ή να κάνουν το εμβόλιο.
Το 59% απάντησε ότι προτιμά να νοσήσει από κορονοϊό και το 6% να κάνει το εμβόλιο. «Δεν πιστεύω ότι θα νοσήσω από τον κορονοϊό» απαντά το 13% ενώ «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ» λέει το 22%.

image

Δύο ακόμη ευρήματα που δείχνουν την κάθετη άρνησή τους να εμβολιαστούν είναι οι απαντήσεις στο τι θα κάνουν εάν γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ή εάν καταστεί πλήρως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Στο πρώτο ερώτημα το 85% απαντά ότι και πάλι δεν θα εμβολιαζόταν, ενώ «όχι» και «μάλλον όχι» λέει το 78% ακόμη κι εάν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

image

image

Ολόκληρη η έρευνα