Το tvxs εξασφάλισε τρία βιβλία του Στιούαρτ Νέβιλ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αρκεί να στείλετε όνομα και τηλέφωνο επικονωνίας στο [email protected]. Ο διαγωνισμός αφορά τα βιβλία:  
– Συνωμοσία της φωτιάς
– Κλεμμένες ψυχές
– Πέπλο σιωπής

Ads

O βασιλιάς του ιρλανδικού νουάρ, Stuart Neville (Στιούαρτ Νέβιλ), γεννήθηκε το 1972 στο Αρμά της Βόρειας Ιρλανδίας. Σπούδασε στο Μπέλφαστ και ζει λίγο έξω από αυτό. Αναδείχθηκε σε μπεστσελερίστα συγγραφέα με το πρώτο του βιβλίο «Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ»(Μεταίχμιο, 2010), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο των Los Angeles Times και με το Grand Prix Καλύτερου Ξένου Αστυνομικού Μυθιστορήματος στη Γαλλία.

Έχοντας εργαστεί κατά καιρούς ως μουσικός, καθηγητής, πωλητής, ενώ ήταν και συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας ​multimedia design στη Βόρεια Ιρλανδία, τάραξε τα νερά της αστυνομικής λογοτεχνίας δημοσιεύοντας ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο τότε μυθιστόρημά του στο ​​online περιοδικό ​​Thuglit. Ο θρυλικός λογοτεχνικός ατζέντης Νατ Σόμπελ τον εντόπισε και λίγο καιρό αργότερα το μυθιστόρημα εκδόθηκε. Έκτοτε έχει εκδώσει έξι ακόμα πολύ επιτυχημένα μυθιστορήματα. Τα πέντε από αυτά ήταν υποψήφια για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, ενώ το βιβλίο του Ratlines ήταν στη βραχεία λίστα για το CWA Ian Fleming Steel Dagger. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Ο τόπος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα βιβλία του, όπως συμβαίνει, άλλωστε, συχνά στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Για τον Νέβιλ, η Βόρεια Ιρλανδία, και ιδίως το Μπέλφαστ, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο έργο του. Το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο (σύγκρουση καθολικών και προτεσταντών, εθνικιστών-ενωτικών τη δεκαετία του ’60 και του ’70) στο οποίο μεγάλωσε ο Στιούαρτ Νέβιλ ήταν αδύνατον να μην επηρεάσει τα γραπτά του, και περισσότερο τα πρώτα του βιβλία. Οι ιστορίες του Νέβιλ έχουν γερά θεμέλια: εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, καλοδουλεμένη ιστορία, στιβαρούς ήρωες, πολιτικό-ιστορικό φόντο.

Ads

Πέπλο σιωπής

ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Όταν η Ρία Καρλάιλ κληρονοµεί το σπίτι του αποξενωµένου αδελφού της µητέρας της, δεν είναι καθόλου προετοιµασµένη γι’ αυτό που πρόκειται να ανακαλύψει στο ερµητικά κλειστό πίσω υπνοδωµάτιο. Ένα δερµατόδετο βιβλίο τής τραβά την προσοχή. Το περιεχόµενό του θα τη σοκάρει: ένα γυναικείο νύχι, µια µπούκλα και µια λίστα θυµάτων δολοφονίας.

ΕΝΑ ΦΡΙΚΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Τροµοκρατηµένη η Ρία, απευθύνεται στο µοναδικό πρόσωπο που πιστεύει ότι µπορεί να τη βοηθήσει: τον παλιό της εραστή, τον επιθεωρητή Τζακ Λένον. Ο Λένον όµως αντιµετωπίζει µια από τις σοβαρότερες κρίσεις στη ζωή του: είναι σε διαθεσιµότητα και περιµένει να περάσει από πειθαρχικό γιατί σκότωσε σε αυτοάµυνα έναν συνάδελφό του. Η θέση του θα γίνει ακόµα δυσκολότερη καθώς η Ρία βρίσκεται δολοφονηµένη και το βιβλίο µε τα στοιχεία για τους φόνους εξαφανίζεται.

ΕΝΑΣ ∆ΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ∆ΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ
Ενώ η Αστυνομία τον καταδιώκει ως ύποπτο για τον φόνο της Ρία, ο Λένον θα πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι των ένοχων μυστικών στο ηµερολόγιο του νεκρού και να φέρει στο φως µια συνωμοσία που έµενε θαµµένη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κριτικές 

O Neville είναι ο βασιλιάς του ιρλανδικού νουάρ.
Guardian

Αυτό το συναρπαστικό θρίλερ είναι το καλύτερο έργο του Neville µέχρι σήµερα.
Sunday Mirror

Η αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της.
Lee Child, συγγραφέας

Ο τύπος ξέρει να γράφει.
James Ellroy, συγγραφέας

Ένας σπουδαίος συγγραφέας στην καλύτερη στιγμή του.
Sunday Independent

Συνωμοσία της φωτιάς

Ένας ψυχρός δολοφόνος σκορπά τον θάνατο στο Μπέλφαστ κλείνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς ενός εκδικητικού γέρου. Καθώς ο επιθεωρητής Τζακ Λένον ακολουθεί τα ίχνη του, θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας τρομερής συνωμοσίας, μιας συμπαιγνίας πολιτικών και αστυνομίας. Όσο όμως πλησιάζει στη διαλεύκανση των βίαιων δολοφονιών, τόσο οι προϊστάμενοί του τον αποτρέπουν να συνεχίσει. Ο επιθεωρητής Λένον δεν είναι σε καμιά περίπτωση διατεθειμένος να ακολουθήσει τις εντολές τους, καθώς κινδυνεύουν οι ζωές της πρώην αγαπημένης του και της κόρης τους. Στην απελπισία του, δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με έναν καταζητούμενο, τον Τζέρι Φέγκαν, πρώην εκτελεστή του ΙΡΑ, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από το τρομερό παρελθόν του. Οι δυο τους θα επιδοθούν σε έναν αγώνα με τον χρόνο καθώς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φίλων και εχθρών καταρρέουν.

Κριτικές

Αν σας άρεσε το προηγούμενο βιβλίο του Νέβιλ, το δεύτερο θα σας ενθουσιάσει. Απολύτως αυθεντικό… το βιβλίο αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι ο Νέβιλ έχει το ταλέντο να συναγωνιστεί το ίνδαλμά του, τον Τζέιμς Ελρόι, στα σκληρά θρίλερ.  Daily Mail

Δυναμικό, εθιστικό… Άξια συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Νέβιλ. The Guardian

Η Συνωμοσία της φωτιάς ανήκει σ’ ένα σπάνιο είδος: είναι το δεύτερο βιβλίο ενός πολλά υποσχόμενου συγγραφέα που όχι μόνο τήρησε την υπόσχεσή του αλλά ανέβασε κι άλλο τον πήχη. Τζον Κόνολι, συγγραφέας

Κλεμμένες ψυχές

Μια γυναίκα ξυπόλυτη τρέχει στους δρόμους του Μπέλφαστ. Οι διώκτες της είναι μόλις μια ανάσα πίσω της. Την έφεραν στην Ιρλανδία με την υπόσχεση μιας καλύτερης  ζωής, τώρα όμως το μόνο που θέλει η Γκάλια είναι να γυρίσει σπίτι της.
Μοναδική της ελπίδα ένας άντρας που της έδωσε έναν σταυρό και το τηλέφωνό του. Θα αφεθεί στο έλεός του αφού δεν έχει πουθενά αλλού να στραφεί.

Ο επιθεωρητής Τζακ Λένον το μόνο που θέλει είναι να περάσει ήσυχα τις διακοπές του  με την κόρη του. Όμως η επιθυμία του δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς ο πόλεμος ανάμεσα σε δυο αντίπαλες συμμορίες αφήνει μια σειρά από πτώματα σε όλο το Μπέλφαστ. Το σκοτεινό μονοπάτι της έρευνάς του θα τον οδηγήσει στην αλήθεια που είναι πολύ πιο απειλητική απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί – σε μια θανατηφόρα κούρσα ανάμεσα σε δυο πολύ διαφορετικούς δολοφόνους.

Κριτικές

Η τρίτη περιπέτεια του Τζακ Λένον αναδεικνύει τον Νέβιλ ως τον βασιλιά του ιρλανδικού νουάρ.
Guardian

O Neville κλιμακώνει σταδιακά την ένταση –και τη βία– ώσπου η κάθε σελίδα πάλλεται από σασπένς.
Publishers Weekly

Το Μπέλφαστ του Λένον είναι φτιαγμένο από μουντάδα, βροχή και μίσος. Οι δρόμοι του είναι από τους πιο σκληρούς που έχουν περάσει στις σελίδες της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Booklist

Πέρα από την ορμητική πλοκή, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι η πρόζα του Νέβιλ διαθέτει αδαμάντινη στιβαρότητα και διχάζεται: από τη μια θέλει να διαβάσει μανιασμένα ως το τέλος και από την άλλη θέλει να απολαύσει την ομορφιά της γραφής.
Los Angeles Times

Υπέροχη πραγμάτευση σκοτεινού και ανησυχητικού υλικού. Ένα βιβλίο διά χειρός ενός μετρ.
Mirror

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία παραλαβής των βιβλίων από τους νικητές έχει ως εξής:

  • Οι νικητές που κατοικούν στην Αττική παραλαμβάνουν το αντίτυπό τους από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
  • Οι νικητές που κατοικούν στην υπόλοιπη Ελλάδα θα το λάβουν ταχυδρομικά κατόπιν συνεννόησης (χρειαζόμαστε την ταχυδρομική διεύθυνση κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας). Τα έξοδα αποστολής αναλαμβάνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο.