O Βαγγέλης Μπέκας παρουσιάζει στους αναγνώστες του tvxs.gr τρία  επίκαιρα βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας.

Ads

Νίκος Κουνενής
Περί δημοκρατίας, σάτιρα ηθών και θεσμών
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 195, € 13.30

Το βιβλίο του Νίκου Κουνενή είναι ένα σατιρικό εγχειρίδιο περί δημοκρατίας, ένα βιβλίο υποχθόνιο, με λόγιο ύφος σατανικό. Ύφος που ειρωνεύεται τον περισπούδαστο τρόπο των σοφολογιοτάτων που μας περιβάλλουν.  Ο συγγραφέας με διαρκείς υπαινιγμούς επιχειρεί να αποδομήσει την ψευδεπίγραφη αστική δημοκρατία, και τα καταφέρνει. 

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, τα οποία συνοδεύουν οι απαραίτητες για «επιστημονικό εγχειρίδιο» βιβλιογραφικές πηγές. Ο χαρισματικός Κουνενής παραθέτει αλλεπάλληλους παραλογισμούς για να στηρίξει εξίσου παράλογες «γενικές αλήθειες» και ξηλώνει τις βεβαιότητες της αστικής δημοκρατίας με θυμό, σχεδόν με οργή.  

Ads

Ξεκινά από τις βασικές αρχές, περνά στη δικομματοκρατία και την οικογενειοκρατία, ξεσπαθώνει στην ανάλυση της αερολογοκρατίας και τα βάζει στα ίσια με την ενστολοκρατία, τη μιντιοκρατία. Φυσικά δεν λησμονεί να σιγοψήσει στο σατιρικό του τηγάνι τη χρεοπιστοκρατία, που μας οδήγησε στη λιμοκρατία. 
Ο Κουνενής δεν μασάει τα λόγια του. Άλλοτε  σατιρικός και χαμογελαστός, άλλοτε θυμωμένος, πάντοτε όμως οξυδερκής. Ο αναγνώστης, αναπόφευκτα, διχάζεται ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ που φέρνει η συνειδητοποίηση της κατάντιας μας.

Τζούλια Γκανάσου
Ομφάλιος λώρος
Εκδόσεις Γκοβοστή, σ. 204 , €12.80

Ο Ομφάλιος λώρος της νεαρής συγγραφέως Τζούλιας Γκανάσου είναι ένα μυθιστόρημα με μυθοπλαστικές αρετές, αλλά και πεζογράφημα τροφή για σκέψη γύρω από την εμπορευματοποίηση των πάντων· της ομορφιάς και της μακροζωίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Γκανάσου μάς καλεί σε ένα σύμπαν που είναι τόσο κοντινό όσο και παράδοξο. 

Η Σάντυ υπηρετεί μια πολυεθνική που εμπορεύεται τη νιότη, αλλά δυστυχώς για εκείνη και την επαγγελματική της ανέλιξη, δεν είναι έτοιμη να ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό προκειμένου να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας. Αμφιβάλλει, αμφιταλαντεύεται. 

Ο Φίλιππος είναι ένας κουτσός ακροβάτης σε ένα παράξενο τσίρκο, μια φωτεινή φιγούρα, όλο διονυσιακές εκρήξεις, ενώ ο Μάνος ένας νέος που αρνείται τον «πολιτισμό» επιστρέφοντας στη φύση.
 
Η Γκανάσου μπλέκει τις ζωές των πρωταγωνιστών σε μια ιστορία που φλερτάρει με το γκροτέσκο σε γραφή ασθματική, ώρες ώρες ποιητική, όχι όμως και λυρική. Τοποθετεί τον αστραφτερό κόσμο της εμπορεύσιμης ομορφιάς σε αντιδιαστολή  με την ελευθερία των ανάπηρων σαλτιμπάγκων. Κι όλα αυτά αλεσμένα στην κινηματογραφική χοάνη των κινούμενων εικόνων, μια ιστορία που τρέχει και ξεδιπλώνεται. Ένα αξιόλογο βιβλίο, γνήσιο τέκνο της εποχής μας. 

Ελπιδοφόρος Ιντζεμπέλης
Κάποτε στην Άρτα
Εκδόσεις Στοχαστής, σ. 120, € 10.66

Μέσα από το ημερολόγιο του Παναγιώτη, ενός φτωχού νέου από τη Μυτιλήνη, που αναγκάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα να διασχίσει όλη την Ελλάδα για μια καλύτερη μοίρα, παρακολουθούμε τις περιπέτειές του, τις αγωνίες του να ορθοποδήσει.  

Από την Αθήνα στην Πάτρα και από εκεί στην Άρτα, όπου θα γνωρίσει μια όμορφη Εβραία. Η αντιζηλία, όμως, μεταξύ Ελλήνων και Εβραίων θα σταθεί αρχικά εμπόδιο στον έρωτά τους και τελικά θα τους χωρίσει ο φασισμός και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Παναγιώτης, στην προσπάθειά του να σώσει Εβραίους, θα καταλήξει έγκλειστος στο Νταχάου. Θα αγωνιστεί, θα επιβιώσει και θα συνεχίζει το περιπετειώδες του ταξίδι στην Ευρώπη αναζητώντας έναν έρωτα που δεν έσβησε. Ένα καλογραμμένο, μικρό σε μέγεθος, ιστορικό μυθιστόρημα με συμπυκνωμένα νοήματα και γρήγορη αφηγηματική τεχνική.