Στην Καναδή Άλις Μανρό απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. 

Ads

Η Άλις Μανρό γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει εννιά συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα.

Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στη χώρα της, το «Governor General’s Literary Award». Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο «Rea» για την προσφορά της στο διήγημα.

Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Man Booker International» για το σύνολο του έργου της. Το βιβλίο της «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει» συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ads

 

Μεταξύ των φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, η Τζόις Κάρολ Όουτς και ο Φίλιπ Ροθ που έχουν ως βάση τους τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σύρος ποιητής Άδωνι, η Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς από τη Λευκορωσία και ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας.

Τον κατάλογο με τα φαβορί για το βραβείο, το οποίο δεν έχει επίσημες λίστες υποψηφίων, συμπλήρωναν τα ονόματα των: Τόμας Πίντσον, Άμος Οζ, Μίλαν Κούντερα, Ουμπέρτο Έκο, Κόρμακ Μακάρθι, Ντον ΝτεΛίλο, Μπομπ Ντίλαν, Τζον Μπάνβιλ και Ισμαήλ Κανταρέ.