Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο βουλγαρικής καταγωγής, Γάλλος φιλόσοφος, Τσβετάν Τοντόροφ.

Ads

Ο Τσβετάν Τοντόροφ γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1939. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1963. Μαθητής του Ρολάν Μπαρτ, εντάσσεται αρχικά στην παράδοση του φορμαλισμού και στο κίνημα του στρουκτουραλισμού. Η δεκαετία του ’80 σηματοδοτεί μια ριζική στροφή στο έργο του που σφραγίζεται από την ενασχόλησή του με τον διαφωτισμό. Αντικείμενα της έρευνάς του καθίστανται ο ρατσισμός, η αποικιοκρατία, ο εθνοκεντρισμός και η αναζήτηση ενός καινούργιου ανθρωπισμού. Στο έργο του διασταυρώνονται η ιστορία, η ανθρωπολογία, η πολιτική φιλοσοφία και η θεωρία της λογοτεχνίας. Είναι επίτιμος διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Έχει εκδώσει πολυάριθμα κείμενα γύρω από τη λογοτεχνική θεωρία, την ιστορία των ιδεών και την ανάλυση των πολιτιστικών φαινομένων.

Έγραψε δεκάδες βιβλία και δοκίμια με σημαντική επιρροή στην ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τη σημειολογία.

Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρίγκιπας των Αστουριών για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Έχει επίσης βραβευτεί από τη Γαλλική Ακαδημία για το σύνολο του έργου του.

Ads

Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.