Μια νέα ποιητική συλλογή με τίτλο “Ζητήματα ύψους”, της Κυριακής Λυμπέρη, κάνει την εμφάνισή της στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη. Του Θανάση Τοτόμη. 

Ads

Είναι η τέταρτη παρουσία της ποιήτριας στα γράμματα, μετά τις συλλογές “Κοιτούσα μέσ’ στο ποτήρι”, 2009, “Εμαυτού”, 2010, και “Το κάλλος και το τραύμα”, εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2012.
Η συλλογή περιέχει σαρανταένα ποιήματα, σε 64 σελίδες, κι έχει εκδοθεί το 2015, στη σειρά “λάλον ύδωρ”, από τις εκδόσεις ”Γκούτενμπεργκ – Τυπωθήτω”.

Η Κυρ. Λυμπέρη εδώ, διαμορφώνει τη δική της ποιητική φόρμα. Η ποίηση της ανθρωποκεντρική, ανανεωτική, στοχαστική κι αλληγορική, εναλλάσσει τον εξωτερικό κόσμο των μοτίβων και των εικόνων, με τον εσώτερο – “ο λύκος που έγινε γλώσσα”, “το κήτος”, και “στην επικράτεια του βράχου”.

Η αναζήτηση της ενότητας, και της αθωότητας του κόσμου, είναι το αίτημα στην ποιητική τής Κυρ. Λυμπέρη.

Ads

Η ποίηση της, είναι “κραταιός προφήτης μιας άλλης άνοιξης διαφορετικής”, γράφει στο ποίημά της με τίτλο “γένοιτο”.

Η Κυρ. Λυμπέρη “πετάει σχοινιά στους ορίζοντες”, στο ποίημά της “η καρδιά του ποιητή”, και τεχνουργεί αλλού, στο “επί των υδάτων”, γράφοντας “ταγμένοι οι ποιμένες να αγρυπνούν και να σηκώνουν τα φορτία των άστρων”, και στη συνέχεια, το “φώς που ανταλλάχτηκε με συγγνώμη”- “στο μονοπάτι”.

Η Κυριακή Λυμπέρη, ανήκει στις νέες ποιητικές φωνές της περιφέρειας.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά, “φρέαρ”, “δέκατα”, “μανιφέστο”, και κριτικά της σημειώματα στις “Αναγνώσεις” της κυριακάτικης Αυγής.