Η σειρά βιβλίων Μεταμορφώσεις της Σκέψης αποτελείται από κείμενα που συνθέτουν μία ενιαία και πολυδιάστατη στοχαστική έρευνα που ιχνηλατεί τις εποχιακές μεταμορφώσεις του Κόσμου και τις περιπέτειες της φιλοσοφικής Σκέψης.
 
Οι σκέψεις που αναπτύσσονται, επιχειρούν να συναρτήσουν την Ιστορία με τη Φιλοσοφία, με διάθεση να διερευνήσουν το Αίνιγμα του Κόσμου που δεν είναι, αλλά ξετυλίγεται ως ανοικτός χωροχρόνος με τις σκέψεις που τον εκφράζουν, με τις γλώσσες που τον ονομάζουν.
 
Τα κείμενα που δημοσιεύονται και οι ιδέες που αναπτύσσονται, αποτελούν εναύσματα, για περαιτέρω αναζήτηση, έρευνα και στοχασμό. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. 

Ads

Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει μια συλλογή κειμένων και ομιλιών που γράφτηκαν και εκφωνήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων που παραδίδει ο συγγραφέας και στοχαστής Αλέξης Καρπούζος στο «Εργαστήριο Σκέψης» στο διάστημα 2008-2014.
 
Το «Εργαστήριο Σκέψης» αποτελεί μια Διεθνή μορφωτική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα που δοκιμάζει την εμπειρία ενός διαφορετικού παραδείγματος στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Το Εργαστήριο Σκέψης, το οποίο είναι καθ’ οδόν τα τελευταία 18 χρόνια, αποσκοπεί στο να αφυπνίσει μια διάθεση Αναζήτησης, Έρευνας και Στοχασμού, όσον αφορά τη σχέση Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Τέχνης. (ergastirio-skepsis.tumblr.com

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτοι 6 τόμοι, διατίθενται και δωρεάν μέσω των ιστοσελίδων www.scribd.comissuu.combooks.google.com και www.slideshare.net 

Ads

01. Προσωκρατικοί
02. Κλασική Αρχαιότητα
03. Ελληνιστικοί Χρόνοι
04. Χριστιανική Θεολογία
05. Αναγέννηση
06. Νεώτερος Κόσμος 

Η σειρά «Μεταμορφώσεις της Σκέψης» θα εμπλουτιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε και αναμένεται η κυκλοφορία των τόμων: 

07. Οι Θεωρητικοί της Υποψίας
08. Σώμα, Νους, Συνείδηση
09. Η Φιλοσοφία της Επιστήμης
10. Η Σύγχρονη Φυσική Φιλοσοφία

image

image
*
Ο Αλέξης Καρπούζος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1967. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Παρακολούθησε μαθήματα οντολογίας και γενικής φιλοσοφίας υπό την επίβλεψη των Κορνήλιου Καστοριάδη και Κώστα αξελού.

Τα τελευταία 20 χρόνια, συν-διαμόρφωσε ερευνητικές κοινωνικές ομάδες που δοκίμασαν και στοχάστηκαν την εμπειρία της ενιαίας έρευνας, της διεπιστημονικής γνώσης, και των σφαιρικών διδακτικών μορφών μάθησης που στόχευαν τόσο στη μεταβολή του γνωστικού-νοητικού, αλλά και του ψυχικο-συναισθηματικού παράγοντα, συνδυάζοντας τόσο τις ψυχολογίες της μάθησης, τις κοινωνικο-ψυχολογικές θεωρίες τις ομάδας όσο και τις ψυχαναλυτικές θεωρίες. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ψυχολογία του ασυνείδητου, τόσο σε θεωρητικό όσο και εμπειρικό επίπεδο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις προοπτικές μιας ενιαίας έρευνας για τον Κόσμο, και γι΄αυτό εισηγείται τη σχεσιακή ή σχεσιολογική σκέψη, την ανοιχτή σκέψη που στοχεύει τον Κόσμο στην ενότητα – πολλαπλότητά του και τον στοχασμό του χρόνου, ως γνώση του αόρατου Κόσμου και των αέναων μεταμορφώσεών του.

Έχει δημοσιεύσει 3 βιβλία στα Ελληνικά και δύο στα Αγγλικά, επίσης έχουν κυκλοφορήσει σε μορφή ebook η σειρά δέκα τόμων ‘’Μεταμορφώσεις της Σκέψης’’ και η δίτομη σειρά ‘’Ο Κόσμος της Σοφίας’’ που περιλαμβάνουν σημειώσεις από μαθήματα που έχει παραδώσει ο συγγραφέας τα τελευταία 15 χρόνια.

Τα θέματα από τα βιβλία του αφορούν τη σχέση της  φιλοσοφίας και της ιστορίας και την επεξεργασία μιας μετα-οντολογικής σκέψης, συστηματικής και ανοιχτής, ενιαίας και διαφορικής, συλλογιστικής, αλλά και διαισθητικής, όσο και ενορατικής, αφαιρετικής και ονειρικής, η οποία επιχειρεί να υπερβεί τις μεταφυσικές αντιθέσεις και να στοχεύσει Αυτό, το Εν-Παν. Μιας σκέψης ενιαίας και πολυδιάστατης, η οποία πέραν του ανθρωποκεντρισμού, αναδεικνύει τη διόραση της οργανικής διασύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων, των άλλων μορφών ζωής, της γήινης βιόσφαιρας και της συμπαντικής ολότητας και έτσι χαράζει τις προοπτικές για τη δημιουργική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο φυσικό και συμπαντικό κόσμο.-

https://ergastirio-skepsis.tumblr.com/
[email protected]

Δείτε επίσης:

Εργαστήριο Σκέψης: Διεθνή, Μορφωτική, Ερευνητική και Πολιτιστική Κοινότητα
Η φυσική φιλοσοφία αρνείται τους διαχωρισμούς
Μεταμορφώσεις της σκέψης: Ηράκλειτος – Παρμενίδης
Μεταμορφώσεις της σκέψης: Πλάτωνας – Αριστοτέλης
Μεταμορφώσεις της Σκέψης