Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο «ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944)» του Γαβρίλη Λαµπάτου για τη σειρά «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» με υπεύθυνο τον Στράτο Ν. Δορδανά.

Ads

Το 1940, τις παραµονές του ελληνοϊταλικού πολέµου, το KKE ήταν ένα κόµµα αποδιαρθρωµένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κοµµουνιστική ∆ιεθνής έναντι του ναζισµού προξενούσαν σύγχυση στους κοµµουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί· ως το 1944 κατέστη κόµµα εξουσίας και απειλούσε να µετασχηµατίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστηµα όπως αυτό είχε διαµορφωθεί τις προηγούµενες δεκαετίες.

Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές µαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή – και το τίµηµα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δοµές εξουσίας των κοµµουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόµµατος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιµέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδροµή Ελλήνων κοµµουνιστών από την ίδρυση του κόµµατος ως τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Μια µελέτη πολιτικής ιστορίας σε µια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, µέσα από τις άγνωστες και ορισµένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.

Ads

Περιλαµβάνεται φωτογραφικό υλικό.

Γαβρίλης Λαµπάτος

Ο Γαβρίλης Λαµπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι πτυχιούχος του τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, όπου και πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές στη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία. Είναι επίσης ∆ιδάκτωρ της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα: Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη (1949-1957), Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα (σε συνεργασία µε την Ελένη Αστερίου), Η µαταιωµένη ουτοπία: Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (σε συνεργασία µε τον Γιώργο Κόκκινο και την Αφροδίτη Αθανασοπούλου).

Λίγα λόγια για τη σειρά Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

Η σειρά φιλοδοξεί να αναδείξει έργα της ελληνικής, βαλκανικής αλλά και ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας που συνιστούν πρωτότυπες µελέτες, θέτουν νέα ερωτήματα στη συγκριτική τους διάσταση ή προσεγγίζουν το παρελθόν αναστοχαστικά.