Η Μαριάννα Γιαννουράκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά και με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή της. Το βιβλίο Γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισμα, η ποίηση είναι σάλπισμα! είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ads

 
Η συλλογή αποτελείται από ποιήματα που γράφτηκαν, στην πλειοψηφία τους, στο Παρίσι, μέσα στα χρόνια της τελευταίας οικονομικής κρίσης που βιώνει και ο λαός στην Ελλάδα. Ένα σύνολο στεναγμών που γίνονται κραυγές. Ένας καθρέφτης που δε ραγίζει, μήτε παραμορφώνει. Μια γροθιά που υψώνεται, γιατί… η ποίηση δεν είναι νανούρισμα, η ποίηση είναι σάλπισμα!   
 
Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…
 
Το βιβλίο Γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισμα, η ποίηση είναι σάλπισμα! είναι μία συλλογή ποιημάτων που λειτουργούν (ή έστω το επιδιώκουν) ως καθρέφτες. Αντεστραμμένα είδωλα, δικά μας και όσων θέλουμε να δούμε ή όσων αποφεύγουμε. Έχει μια δύναμη, ένας καθρέφτης, να μένει αρραγής καθώς καθρεφτίζει το ανείπωτο, να μην παραμορφώνεται ο ίδιος, να μη δειλιάζει και πάντα να φανερώνει. Άφωνη αφήγηση. Ιδιαίτερα σήμερα, νομίζω χρειαζόμαστε καθρέφτες όσο ποτέ. Να δούμε ποιοι είμαστε, με ποιους πορευόμαστε και πώς. Βιώνουμε μια βαρβαρότητα και χρειάζεται να μη γίνουμε μέρος της, να μη τη θρέψουμε, να μη της δώσουμε άλλοθι, χώρο και χρόνο άλλο να υπάρξει. Γιατί μπορούμε να ζούμε αλλιώς και πρέπει. «Δε γεννηθήκαμε για να πεθαίνουμε την κάθε μέρα / μα για να ζήσουμε μια ζωή υπέροχη / να τα έχουμε όλα / γιατί όλα εμείς τα φτιάχνουμε!»
 
Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
 
Για έμπνευση δεν μπορώ να μιλήσω. Πρόκειται μάλλον για μιαν ανάγκη. Η ποίηση είναι ένας τρόπος ομιλίας, συνομιλίας και σκέψης. Μέσα στα χρόνια μιας τόσο βάρβαρης, βαθιάς οικονομικής χρήσης, δε γίνεται να μην προβληματιζόμαστε, να μη συνομιλούμε, να μη σκεφτόμαστε. Αν μη τι άλλο, τώρα η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Δυστυχώς λοιπόν, μέσα στα χρόνια της βαρβαρότητας, δεν την αναζητώ την έμπνευση, εισβάλλει η ανάγκη στη ζωή μου, σαν φως.
 
Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
 
Έντονη! Μου αρέσουν πολύ διάφορα είδη της, ιδιαιτέρως η ποίηση και το θεατρικό κείμενο. Δεν έχω κλασσικές σπουδές, οπότε η σχέση μου με τη λογοτεχνία παραμένει πάντα έξω από νόρμες και επαγγελματικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν έργα που κουβαλώ πάντα μέσα μου, που όσες φορές και να διαβάσω, πάντα είναι αλλιώς, σαν να κοιτάς τη θάλασσα.
 
Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
 
Δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει ένα καλό βιβλίο μα νομίζω ότι αυτό είναι το χρέος του. Το χρέος ενός βιβλίου, μιας θεατρικής παράστασης, ενός μουσικού κομματιού, ενός κινηματογραφικού έργου, ενός πίνακα, δεν μπορεί να είναι άλλο από το να μας βοηθήσει να «σωθούμε».
 
Τα επόμενα σχέδιά σας;
 
Τα μόνα σχέδιά που έχω τούτη τη στιγμή είναι να συνεχίσω να μιλώ, να συνομιλώ (με κάθε τρόπο και με ποιήματα), να σκέφτομαι και να πορεύομαι πλάι σε άλλους ανθρώπους, κινώντας για μέρη που δεν τα έχει αλώσει ο φόβος και η σιωπή.

image
 
* Οι Εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 20.00, στο Polis art cafe, για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισμα, η ποίηση είναι σάλπισμα! της πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας Μαριάννας Γιαννουράκου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Αλέκος Πούλος, ναυτεργάτης, ποιητής, συγγραφέας. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Σοφία Μπότση και Γιώργος Πέππας. Θα υπάρχει μουσική παρέμβαση με τη συνοδεία κιθάρας και λύρας.