Από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο” κυκλοφορεί το εκρηκτικό βιβλίο “Η Επιστροφή των Τζιχαντιστών”. Στο βιβλίο, γραμμένο εν θερμώ από τον διάσημο ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή Patrick Cockburn, αναλύονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, μία από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.

Ads

Μολονότι μπορούσαν να πραγματοποιούν θεαματικές επιθέσεις, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οργανώσεις των τζιχαντιστών, με πρώτη τη διαβόητη Αλ Κάιντα, δεν ήταν σημαντικές δυνάμεις με εδαφικούς όρους. Άλλωστε, η στρατιωτική τους ισχύς είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα με την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις εκτιμήσεις σε σχέση με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία  ενός χαλιφάτου το οποίο εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της  βορειοανατολικής Συρίας.

Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους.
Πώς πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά;

Ads

Τι έγραψε ο Ξένος Τύπος

Απλούστατα ο καλύτερος δυτικός δημοσιογράφος στο Ιράκ σήμερα.
Seymour Hersh, δημοσιογράφος

Εξαιρετικό βιβλίο.
BBC News

Ο Patrick Cockburn έχει γράψει την πρώτη ιστορία της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους. Δεν υπάρχει άλλος καταλληλότερος γι’ αυτή τη δουλειά… Αυτό το σύντομο βιβλίο δεν προτείνει λύσεις, ίσως ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν. Οι δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις των τελευταίων ετών –όπως στο Ιράκ το 2003 και στη Λιβύη το 2010– ήταν καταστροφικές. Αυτό δεν αλλάζει. Είναι ωστόσο απαραίτητο για οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκει μιμητές από τη Βόρεια Αφρική ως το Πακιστάν.
Daily Telegraph

Για τον συγγραφέα

Ο Patrick Cockburn (Πάτρικ Κόκμπερν) είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει εργαστεί στην ίδια θέση και για τους Financial Times. Έχει γράψει τρία βιβλία με θέμα την πρόσφατη ιστορία του Ιράκ καθώς και ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα. Το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον γιο του με θέμα τη σχιζοφρένεια (Henry’s demons) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Costa. Έχει τιμηθεί με τα δημοσιογραφικά βραβεία: Martha Gellhorn (2005), James Cameron (2006) και Orwell (2009).