Ο Σταύρος Καμπάδαης ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Διαπόμπευση (εκδόσεις Αλφειός 2004, εκδόσεις Vakxikon.gr 2013), Γιατί καθετί που πουλιέται δεν έχει καμία αξία (εκδόσεις Ash in Art 2007, εκδόσεις Vakxikon.gr 2013), Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή καίγεσαι; (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2010, εκδόσεις Vakxikon.gr 2013), Aνταπόκριση από πλανήτη ψυχή (εκδόσεις Vakxikon.gr 2013).

Ads

To Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 20.00, παρουσιάζεται η ποιητική συλλογή τoυ Σταύρου Καμπάδαη «Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου;» στο Ash in Art (Ηρακλέους 10 & Λαχούρη 1, Ν. Κόσμος, Αθήνα). Tην εκδήλωση θα προλογίσουν ο ποιητής, ο εκδότης Νέστορας Πουλάκος και ο υπεύθυνος του Ash in Art Τάσος Μενεμένογλου. Ποιήματα θα διαβάσει το κοινό.

Μιλήστε μας για την τελευταία σας ποιητική συλλογή «Ε, ψιτ κύριος! Ποια είναι η ιστορία σου;»

Είναι η συνέχεια των προηγουμένων, είναι γνωστή η ιστορία που λέει ότι έναν πίνακα ζωγραφίζουν οι ζωγράφοι, μια ταινία γυρίζουν οι σκηνοθέτες και ένα ποίημα γράφουν οι ποιητές που μπορεί να πιάνει 5 ή 7 συλλογές. Στην πραγματικότητα ένα έργο κάνουμε, που ανάλογα την περίπτωση του καθενός, μπορεί να επεκτείνεται από 10 έως 25 χρόνια.

Ads

Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης; 

Με τον ίδιο τρόπο που την αναζητούσα και προ κρίσης, όπως και να έχει η ζωή είναι ένα άγριο πράγμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ό,τι μέσα έχει ο καθένας μας. Με εμπνέει το κάθε μέρα και οι πιο απλές στιγμές, με έχω τσιμπήσει να εμπνέομαι μετά από μια βραδιά με φίλους και αλκοόλ και μετά από άγριο καυγά με συνάδελφο στη δουλειά. Έχω απαντήσει ότι αν έχεις την τύχη και υπάρχεις στο κάθε μέρα αληθινά, η έμπνευση σε κάνει κέφι και σου κολλά.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Παλιά πίστευα πως ξοδεύομαι πολύ στη γύρα και χάνω σε διάβασμα, τώρα πιστεύω ότι άρχισα να σπουδάζω τη ζωή με τα εγχειρίδιά της και ξέχασα να τη ζήσω.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Ξέρω έναν τύπο που έχει ποντάρει όλα τα λεφτά του στο να σώσει την ψυχή του με τεχνικές ζόρικες, ασκήσεις-προσευχές και διάβασμα, παρόλ’ αυτά από ό,τι μας λέει τις περισσότερες φορές νιώθει ότι είναι πάντα στο ίδιο σκοτεινό μέρος. Πάντως  πολλά βιβλία, ασκήσεις-προσευχές και τεχνικές, ναι μπορεί και να σώσουν την ψυχή μας. 

Τα επόμενα εκδοτικά σχέδιά σας, κι όχι μόνο;

Λέω να σπάσω την παράδοση του ιερού αριθμού 3, που κάθε 3 χρόνια εμφανιζόμαστε στα εκδοτικά και να το πάμε παραπέρα το επόμενο εγχείρημα, παράλληλα συνεχίζω τις εκπομπές στο ραδιόφωνο του Beton7artradio.gr και τέλος καλώ τους πιστούς και μη, να έρθουν να διαβάσουν πονήματα στην παρουσίαση του νέου βιβλίου μας, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στην ταράτσα του Ash in art.