Και επειδή διάβασμα δεν είναι μόνο οι αναρτήσεις στο Facebook, βρες το βιβλίο που σου ταιριάζει και αναζωογόνησε πνεύμα, ψυχή και σώμα.

Ads

Ένα βιβλίο σου κρατάει συντροφιά, ένα βιβλίο σε ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς και, όπως φαίνεται, ένα βιβλίο βελτιώνει την ψυχική σου υγεία.

Σκοτεινές υποθέσεις, αληθινές ιστορίες, βιβλία γεμάτα περιπέτεια και επίκαιρα θέματα που θα σε προβληματίσουν και θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι. Εμείς διαλέξαμε δέκα αγαπημένα που μας προκάλεσαν συναισθήματα, γέλιο, μας κράτησαν σε αγωνία και μας δίδαξαν και δυο πράγματα.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Τρία παιδιά και ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί • Νάντια Δρακούλα (Εκδόσεις Πατάκη)

Ads

Η Αφροδίτη, ο Λέλος, η Μπιάνκα και ο σκύλος ο Μπελάς κάνουν διακοπές στο νησί της γιαγιάς τους. Όμως βαριούνται. Βαριούνται τόσο πολύ, ώστε μια μέρα αποφασίζουν να κατακτήσουν το απέναντι νησί, να το κάνουν δικό τους. Πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Ένας μυστηριώδης άγνωστος θα γίνει σύμμαχός τους στο νησί με σχήμα δεινόσαυρου, βοηθώντας τους να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις που τους παρέχει η φύση. Στην προσπάθειά τους αυτή, τα τρία ξαδέλφια θα συναντήσουν εμπόδια και αντιπάλους. Kατακτώντας όμως το Νησί, θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους…

Η ιδέα του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικές έννοιες: το νησί, την πρόσβαση στη γνώση και τη ζωτική σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το βιβλίο κινείται σε δύο παράλληλους άξονες που το διατρέχουν από την αρχή έως το τέλος. Τον άξονα που φέρει την πλοκή του έργου, την περιπέτεια των παιδιών στο Νησί και την προσπάθειά τους για δημιουργία, και τον άξονα που μας μεταφέρει μηνύματα σχετικά με την εκμετάλλευση των μορφών ενέργειας και εν γένει την αειφορία, ένα επίκαιρο ζητούμενο για όλο τον πλανήτη. Τα νησιά της ιστορίας συμβολίζουν τους δύο κόσμους, εκείνον του υπερκαταναλωτισμού, της διαρκούς επέμβασης στη φύση και της κακοποίησης του περιβάλλοντος απέναντι στο φυσικό περιβάλλον που σεβόμαστε και αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχο στην επιβίωσή μας. Η εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η ανακύκλωση των απορριμμάτων αλλά και η απλή σκέψη του πώς μπορούμε από το τίποτα να φτιάξουμε κάτι διατρέχουν όλο το σύμπαν του βιβλίου.

Η σκέψη της συγγραφέως βασίζεται στο ότι η σχέση μας με τη φύση και τις πηγές της είναι ζωτική και για να την κατανοήσουμε πρέπει να μυηθούμε σε αυτήν από παιδιά. Η συγγραφέας εμπνέεται την ιστορία από ένα θρυλικό βιβλίο –τη Μυστηριώδη νήσο του Ιουλίου Βερν– και, όπως σημειώνει και η ίδια, «το Κάμπινγκ γράφτηκε τμηματικά σε δύο χρόνια ταξιδεύοντας και ακούγοντας πολλή μουσική, στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στην Τήνο, στο Λονδίνο, στη Θεσσαλονίκη, στην Ουάσινγκτον DC, με πολλές βόλτες, μουσεία και κουβέντες… Εικονογραφήθηκε στην Αθήνα, στo Τορόντο, στο Πινερόλο και στη Ζυρίχη με αμέτρητες τηλεδιασκέψεις, υψηλό πυρετό, κρασί, μετακομίσεις, ανάμεσα σε βουνά από χαρτιά και μελάνια…

image

Δύο ζωγράφοι • Δημήτρης Καμπουράκης (Εκδόσεις Πατάκη)

Στο µικρό νησί της Περγούσσας, ένας φόνος θα ταράξει την ήσυχη ζωή των κατοίκων. Ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Δηµήτριος Μαγγελάνος, βρίσκεται νεκρός στο δωµάτιό του. Το έγκληµα καλείται να εξιχνιάσει ο υπαστυνόµος Όµηρος Βαρθακουλάκης, ένας παρορµητικός αλλά έντιµος Κρητικός, που πήρε µετάθεση στο νησί για να ενισχύσει το αστυνοµικό τµήµα κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού. Στο εγχείρηµά του, θα δεχτεί, απρόθυµα, τη βοήθεια του πεθερού του Σεβαστιανού Κατάλευκου, καταξιωµένου δηµοσιογράφου, ο οποίος, αν και δε συµπαθεί διόλου τον άξεστο γαµπρό του, θα του προσφέρει διόδους εκεί όπου όλοι οι άλλοι πέφτουν σε αδιέξοδο. Οι ύποπτοι είναι πολλοί: ο Παντέλος, αυτοδίδακτος ζωγράφος που βγάζει τα προς το ζην πουλώντας το καλοκαίρι στους τουρίστες τοπιογραφίες, ο Αποτσίγαρος, ο τρελός του χωριού, ένα ζευγάρι Ελλήνων τουριστών που εξαφανίζεται ως διά µαγείας από το αποµονωµένο νησί, ο Φαλακροκοτσιδάκιας, ιδιοκτήτης του µοναδικού µπαρ και του κάµπινγκ όπου κατασκηνώνουν χασικλήδες νεαροί, αλλά και ο εφοπλιστής Χατζησωκράτης µε τον ανιψιό του Άλεξ, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα κοµµάτι του νησιού. Ποιος είναι τελικά ο ένοχος; Και τι σχέση έχει η δηµοπράτηση του πίνακα ενός µυστηριώδους καλλιτέχνη από τον διάσηµο οίκο Κρίστις στο Λονδίνο;

Ο Δηµήτρης Καµπουράκης µάς προσφέρει ένα πανόραµα χαρακτήρων, αναδεικνύοντας τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.

image

Η λήθη που θα γίνουμε • Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (Εκδόσεις Πατάκη)

Η Λήθη που θα γίνουµε είναι η τρυφερή και υποµονετική ανασύνθεση ενός προσώπου, του πατέρα του συγγραφέα. Είναι µια ιστορία γεµάτη χαµόγελα που τραγουδάει τη χαρά της ζωής ενώ, ταυτόχρονα, καταδεικνύει τη θλίψη και την οργή που προκαλεί ο θάνατος ενός σπάνιου πλάσματος. 

Ο γιατρός Έκτορ Αµπάδ Γκόµες αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια, µέχρι και την ηµέρα που έπεσε δολοφονηµένος στο κέντρο του Μεδεγίν, στην υπεράσπιση της κοινωνικής ισότητας και στα ανθρώπινα δικαιώµατα.

Το ξόρκισµα της πατρικής µορφής είναι µια πρόκληση που διατρέχει πολλές διάσηµες σελίδες της ιστορίας της λογοτεχνίας. Ποιος δε θυµάται τα έργα του Κάφκα, του Φίλιπ Ροθ, του Μάρτιν Έιµις ή του Β. Σ. Νάιπολ για τον πολυαγαπηµένο ή αµφισβητούµενο γονιό του; Τώρα θα µας είναι δύσκολο να ξεχάσουµε κι αυτό το σπαρακτικό βιβλίο, γραµµένο µε γενναιότητα και τρυφερότητα από τον Έκτορ Αµπάδ Φασιολίνσε.

image

Καινούργια πόλη • Θεόδωρος Γρηγοριάδης (Εκδόσεις Πατάκη)

Καινούργια πόλη, όµως πόσο καινούργια ζωή; Δεκαετία του ενενήντα, ο Μανόλης και η µάνα του, η Μαργαρίτα, αναζητούν µια νέα αρχή και ένα καταφύγιο. Έρχονται από τα βόρεια για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε µια πρωτεύουσα που αλλάζει, που γιγαντώνεται µε εύκολο χρήµα και χρηµατιστήριο, µε εισαγόµενο lifestyle, προσφέροντάς τους αρκετές ευκαιρίες αλλά και απογοητεύσεις. Η ελαφρόµυαλη µάνα και ο «πλατωνιστής» γιος, δεµένοι µε ένα σκοτεινό µυστικό, θα δώσουν τις µάχες άλλοτε µέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο και άλλοτε µέσα στο προσωπικό τους κελί, απόκοσµοι και απροσάρµοστοι, ώσπου να βρει ο καθένας την προσωπική του λύτρωση και τη θυσία.

Το µυθιστόρηµα, δραµατικό και κωµικό, προσπαθεί να ψυχογραφήσει την εσωτερική διαµάχη των ηρώων σε σχέση µε τους άλλους, αλλά και µε την ίδια την πόλη, που τους επιβάλλεται όχι µόνον ως δραµατικό παρόν, αλλά και ως ιστορικό παρελθόν.  Ένα µυθιστόρηµα που µεταφέρει το κλίµα και την ένταση µιας δεκαετίας που θα καθορίσει και τις επόµενες.

image

Λίγες και μία νύχτες • Ισίδωρος Ζουργός (Εκδόσεις Πατάκη)

Την άνοιξη του 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγηθεί για μερικές νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει… Εβδομήντα χρόνια μετά θα υπάρχει ακόμη μία νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα, άλλωστε στον 20ό αιώνα συχνά αργούσε να ξημερώσει.

Το Λίγες και μία νύχτες, παίρνοντας αφορμή από την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, είναι ένα μυθιστόρημα για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.

Το Λίγες και μία νύχτες εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. 

Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

image

Μικρή ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης • E. X. Καρ (Εκδόσεις Πατάκη)

O E. X. Καρ είναι η αδιαμφισβήτητη αυθεντία στην ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας και των πρώτων χρόνων της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ιστορία της Σοβιετικής Ρωσίας, της οποίας συμπυκνωμένη εκδοχή αποτελεί η Μικρή ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης υπήρξε προϊόν τεράστιου μόχθου και εξονυχιστικής έρευνας σε πηγές και αρχεία.

Ο συγγραφέας θεώρησε χρήσιμο να υπάρξει ένα είδος συνοπτικής εκδοχής του τεράστιου σε όγκο αυτού έργου, το οποίο τον απασχόλησε επί περίπου τριάντα χρόνια, χωρίς συνεχείς αναφορές στις πηγές και χωρίς υποσημειώσεις, προορισμένο κυρίως για το ευρύ κοινό και για τους σπουδαστές κάθε επιπέδου που αναζητούν μια προσιτή, από κάθε άποψη, εισαγωγή στο θέμα. Η συμπύκνωση της πορείας της επανάστασης βοηθάει τον αναγνώστη να αφομοιώσει καλύτερα μια πυκνή σε γεγονότα και σε εξελίξεις περίοδο, καθώς και τις αντίστοιχες διεργασίες που τη σημάδεψαν.

image

Ποιος κυβερνά τον κόσμο; • Νόαμ Τσόμσκυ (Εκδόσεις Πατάκη)

Ανελέητο, άτεγκτο και διεξοδικά τεκµηριωµένο, το Ποιος κυβερνά τον κόσµο; µας βοηθάει να κατανοήσουµε τα βασικά ζητήµατα της εποχής µας, όπως ακριβώς έχουµε συνηθίσει να αναµένουµε από τον Τσόµσκυ.

Ο σηµαντικότερος διανοούµενος ακτιβιστής στον κόσµο προχωρά σε µία διερευνητική εξέταση της µεταβαλλόµενης αµερικανικής εξουσίας, των απειλών για τη δηµοκρατία και του µέλλοντος της παγκόσµιας τάξης. Σε µια διεισδυτική, ενδελεχή ανάλυση της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης, ο Νόαµ Τσόµσκυ εξετάζει µε ποιον τρόπο οι Ηνωµένες Πολιτείες, παρά την άνοδο της Ευρώπης και της Ασίας, εξακολουθούν να καθορίζουν σε µεγάλο βαθµό τους όρους της παγκόσµιας πολιτικής.

Χρησιµοποιώντας ένα ευρύ φάσµα παραδειγµάτων, από τη βρόµικη ιστορία της εµπλοκής των ΗΠΑ στην Κούβα ως τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, από τα υποµνήµατα για τα βασανιστήρια ως τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αναλύει πώς η ρητορική της Αµερικής περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωµάτων συχνά παρεκκλίνει από τις ενέργειές της. Και αναλύει διεξοδικά τις διενέξεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, καταλήγοντας σε αναπάντεχα και εξαιρετικά οξυδερκή συµπεράσµατα για τη λειτουργία της ιµπεριαλιστικής δύναµης στον αυξανόµενα χαοτικό πλανήτη µας. Στην πορεία, ο Τσόµσκυ προχωρεί σε µία εντυπωσιακή ανατοµία του τρόπου µε τον οποίο η ελίτ της Αµερικής έχει διασφαλίσει ακόµα µεγαλύτερη προστασία από κάθε δηµοκρατικό περιορισµό των ενεργειών της. Κι όµως, υποστηρίζει, δεν έχουµε την πολυτέλεια να παραιτούµαστε εξαιτίας αυτών των εξελίξεων. Με την κλιµατική αλλαγή και την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων να απειλούν ακόµα και την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισµού, η ανάγκη να αναλάβει ο λαός την αποτροπή της καταστροφής γίνεται ακόµα µεγαλύτερη.

image

Ρένα • Αύγουστος Κορτώ (Εκδόσεις Πατάκη)

«Εγώ που λες, αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα.

Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη».

Εκατό πατημένα η Ρένα, κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ’ έναν νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μιαν εφημερίδα.

Γεννημένη στις αρχές του 20ού αιώνα σ’ ένα μπουρδέλο στα Χαυτεία, πόρνη κι η ίδια απ’ τα δώδεκα, η Ρένα έχει μοναδικό οδηγό της την αγάπη: την αγάπη για τον Μάρκο, που την μπάζει στο Κόμμα, για τη Ρούλα, που της φανερώνει την άλλη όψη του έρωτα, για τον Βασίλη, που μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής της και της δίνει μια ανάσα ελπίδας πριν το βαθύ σκοτάδι.

Κι από αγκαλιά σε αγκαλιά, από πάθος σε πάθος, η Ρένα γίνεται άθελά της κομμάτι της ιστορίας – μια σαστισμένη κουκκίδα μες στο πλήθος, απ’ την απεργία των καπνεργατών στη Σαλονίκη και την αιματηρή της κατάληξη μέχρι τα Δεκεμβριανά, την εξορία στα ξερονήσια, την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κι η Ρένα ανάβει κι άλλο τσιγάρο, γεμίζει πάλι το ποτήρι, κλοτσάει το κουβάρι της ιστορίας της – κι η μνήμη ζωντανεύει, γίνεται παρέα.

Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι.

image
 

Σκότωσε τον πατέρα • Σαντρόνε Ντατσιέρι (Εκδόσεις Πατάκη)

Ένα παιδί εξαφανίζεται σ’ ένα πάρκο έξω από τη Ρώμη. Λίγο πιο μακριά από το σημείο όπου το είδαν για τελευταία φορά, βρίσκεται νεκρή η μητέρα του, αποκεφαλισμένη. Ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι δράστης είναι ο σύζυγος της γυναίκας, ο οποίος, τελώντας σε κατάσταση παροξυσμού, σκότωσε και τον γιο του, κρύβοντας το πτώμα. Αλλά, όταν η Κολόμπα Καζέλλι φτάνει στον τόπο του εγκλήματος, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Κολόμπα είναι τριάντα χρόνων, όμορφη, αθλητική, σκληρή. Αλλά δεν είναι πια στην υπηρεσία εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος στο οποίο δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Κι όμως, εξακολουθεί να είναι αστυνομικός, και μάλιστα από τις καλύτερες.

Το παλιό της αφεντικό το ξέρει και της ζητά να δουλέψει διακριτικά στην υπόθεση, ενώ τη φέρνει σε επαφή με τον Ντάντε Τόρρε, ο οποίος εξειδικεύεται στις εξαφανίσεις ατόμων και σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Ο Ντάντε θεωρείται ιδιοφυΐα, αλλά οι απίστευτες ικανότητές του στην εξαγωγή συμπερασμάτων φημολογείται ότι είναι εφάμιλλες μόνο με τις φοβίες και την παράνοιά του. Όταν ήταν παιδί, είχε απαχθεί και, ενώ όλοι τον θεωρούσαν νεκρό, εκείνος μεγάλωνε φυλακισμένος σε μια σιταποθήκη, όπου την ανατροφή του είχε αναλάβει η μοναδική επαφή του με τον κόσμο, ένα μυστηριώδες άτομο που απαιτούσε από τον Ντάντε να τον αποκαλεί Πατέρα.

Τώρα το αίτημα της Κολόμπα να τη βοηθήσει θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει τον χειρότερό του εφιάλτη. Διότι πίσω από την εξαφάνιση του παιδιού, ο Ντάντε αναγνωρίζει το χέρι του Πατέρα. Αλλά, αν είναι έτσι, γιατί ο δεσμοφύλακάς του αποφάσισε να ξαναχτυπήσει μετά από τόσα χρόνια; Και η Κολόμπα μπορεί να έχει πραγματικά εμπιστοσύνη στον «σύμμαχό» της ή ο Ντάντε θα την παρασύρει σ’ ένα κυνήγι φαντασμάτων;

image

Το τραπέζι της γάτας • Μάικλ Οντάατζε (Εκδόσεις Πατάκη)

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ένα εντεκάχρονο αγόρι από το Κολόµπο της Σρι Λάνκα επιβιβάζεται σε ένα υπερωκεάνιο µε προορισµό την Αγγλία. Η θέση του στην τραπεζαρία είναι στο «τραπέζι της γάτας», δηλαδή όσο πιο µακριά γίνεται από το τραπέζι του πλοιάρχου, πλάι σε µια ετερόκλητη συντροφιά από «ασήµαντους» µεγάλους και δύο ακόµη αγόρια.

Καθώς το πλοίο διασχίζει τον Ινδικό Ωκεανό, τα παιδιά εµπλέκονται σε διαδοχικές περιπέτειες, καταλαµβάνοντας όλα τα διαµερίσµατα του πλοίου σαν χυµένος υδράργυρος. Παράλληλα µυούνται για πρώτη φορά στον κόσµο της τζαζ, των γυναικών και της λογοτεχνίας από τους εκκεντρικούς τους συνταξιδιώτες. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προσελκύει ένας σιδηροδέσµιος κρατούµενος που µεταφέρεται στην Αγγλία για να δικαστεί. Κατασκοπεύουν τους βραδινούς περιπάτους του, πλέκουν εικασίες για το παρελθόν του, όµως το έγκληµα και το πεπρωµένο του θα παραµείνουν ένα συναρπαστικό µυστήριο που θα τους κατατρύχει για πάντα. 

image