Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 67 ετών, ο Κωστής Παπαγιώργης, μία από τις σημαντικότερες μορφές των ελληνικών γραμμάτων, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής φιλοσοφικών έργων.

Ads

Γεννημένος το 1947 στο Nεοχώριο Yπάτης, έζησε στην Kάρυστο, στην Παραλία Kύμης, στο Xαλάνδρι, στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι.

Ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στη Θεσσαλονίκη αλλά εγκατέλειψε με την έλευση της χούντας και στη συνέχεια έφυγε στο Παρίσι όπου σπούδασε φιλοσοφία χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές.  Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975.  

Ο Κωστής Παπαγιώρης έγραψε σειρά δοκιμίων γύρω τον καθημερινό βίο, ενώ έργα του που αφορούν άμμεσα ή έμεσα το φρόνημα του Nεοέλληνα. Έγραψε για τη μέθη, τη ζηλοτυπία, τη μισανθρωπία, τους νεκρούς, τη μνησικακία, τη φιλία και τον πόλεμο.

Ads

Μετέφρασε έργα των σημαντικότερων Γάλλων φιλοσόφων όπως οι Jacques Derrida,  Jean – Francois Lyotard, Μichel Foucault, Georges Bataille, Gilles Deleuze. Εξέδωσε το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα» και συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικών (Αθηνόραμα, Αντί κ.ά) και εφημερίδων.

Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μαρτυρίας-χρονικού για το βιβλίο του «Κανέλλος Δεληγιάννης» (εκδ. Καστανιώτη).