Ένα σπάνιο αντίτυπο του πιο ακριβού βιβλίου στον κόσμο, έργο του Γαλλο-αμερικανού ορνιθολόγου, Τζον Τζέιμς Οντίμπόν, που χρονολογείται στον δέκατο ένατο αιώνα, θα βγει σε δημοπρασία στις 7 Δεκεμβρίου. Η τιμή του; Υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

«Τα πουλιά της Αμερικής» θα βγουν σε δημοπρασία μαζί με άλλα σπάνια βιβλία, όπως για παράδειγμα ένα αντίτυπο του «First Folio» του Ουίλιαμ Σέξπιρ που αποτελεί την πρώτη συλλογή θεατρικών έργων του Βρετανού δραματουργού. Το σύνολο της συλλογής εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια στερλίνες (12 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Μόνο εκατό αντίτυπα του βιβλίου «Τα πουλιά της Αμερικής» εξακολουθούν να υπάρχουν. Πριν από δέκα χρόνια, ένα από αυτά είχε πωληθεί στην τιμή των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων (7.000.000 ευρώ).

Το βιβλίο έχει εντυπωσιακό μέγεθος, περίπου 90 εκατοστά επί 60 εκατοστά, περιλαμβάνει σχέδια πουλιών, όπως φλαμίνγκο και κύκνων του Ζαν Ζακ Οντιμπόν. Ο Τζον Τζέιμς Οντιμπόν, όπως είναι το αγγλικό του όνομα με το οποίο έγινε γνωστός, ήταν ορνιθολόγος και φυσιοδίφης. Γεννήθηκε στην Αϊτή το 1785, τότε γαλλική αποικία, από Γάλλους γονείς και στην συνέχεια πολιτογραφήθηκε Αμερικανός.

Ads