Στην Ελλάδα του 2012 τα πάντα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση έφερε αναπόφευκτα και κρίση πολιτική. Αποτελέσματα; Αιτίες; Διέξοδοι; Το tvxs, μέσα από το αφιέρωμα: «Βιβλίο και οικονομική κρίση», παρουσιάζει σειρά βιβλίων που στοχεύουν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, έργα συγγραφέων που φωτίζουν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές μιας κρίσης. Σήμερα, οι προτάσεις του tvxs από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ads

«Επανάσταση χωρίς ηγέτες» του Καρνε Ρος, «Το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής» του Γιώργου Ν. Πολίτη, «Κατανοώντας την κρίση στην Ελλάδα» των Μιχάλη Μητσόπουλου και Θοδωρή Πελαγίδη.
 

«Επανάσταση χωρίς ηγέτες» – Καρνε Ρος
Πως οι λαοί μπορούν να αλλάξουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή τον 21ο αιώνα

image

Ads

Η Σύγχρονη πολιτική είναι για τα σκουπίδια.
Η νέα τάξη πραγμάτων απαιτεί νέα πολιτική.
Η δράση – και μόνο η δράση – μπορεί να φέρει την αλλαγή.
Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!
Αν αλλάξουμε τον εαυτό μας θα αλλάξουμε και τον κόσμο.
 
Τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Το σύστημα καρκινοβατεί. Υποτίθεται ότι θα έφερνε ισορροπία και ευμάρεια. Κι αντί γι’ αυτό, αποδεικνύεται ότι είναι ικανό να καταστρέψει τα πάντα. Δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε στους αριβίστες πολιτικούς να ανταλλάσσουν τρισεκατομμύρια με απίστευτη ταχύτητα, ενώ τράπεζες και ολόκληρες χώρες καταρρέουν σχεδόν χωρίς προειδοποίηση. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να διευρύνεται το κενό μεταξύ των ολίγων πλουσίων, από τη μία πλευρά, και όλων των άλλων, από την άλλη. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, κάτι νέο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς, οι λαοί, μπορούμε να «επαναστατήσουμε» και να απαιτήσουμε όσα μας είχαν υποσχεθεί. Κι αυτή η επανάσταση θα πετύχει μόνο αν γίνει χωρίς ηγέτες…
 
Ημ. Έκδοσης: 22/03/2012
 
Είναι τόσο τολμηρό, τόσο γεμάτο από αδιάψευστες αλήθειες και σαρωτικά συμπεράσματα, ώστε πρέπει να διαβαστεί από κάθε διπλωμάτη και πολιτικό, καθώς και από κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Τζον Λε Καρέ, συγγραφέας
 
Το μήνυμα του στην κυρίαρχη ελίτ είναι ότι, αν δεν ακούσουν και αν δε δράσουν εγκαίρως, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες: «Όσο λιγότερο έλεγχο έχουν οι λαοί στις ίδιες τις υποθέσεις τους, όσο λιγότερο κυρίαρχοι αισθάνονται σε σχέση με το μέλλον και τις συνθήκες της ζωής τους, τόσο περισσότερο θα ζητούν να κατεβούν στο δρόμο».
The Guardian

Φαίνεται ότι η ανθρωπότητα έχει κατασταλάξει στη φιλελεύθερη δημοκρατία ως την ιδανική μορφή διακυβέρνησης[…] Ωστόσο, το βιβλίο «Επανάσταση χωρίς ηγέτες» δείχνει ότι ακόμα και στα δημοκρατικά πολιτεύματα, το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού αισθάνεται αποκλεισμένο από κάθε έλεγχο σε σχέση με τις υποθέσεις που τον αφορούν ενώ, την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις παρουσιάζονται όλο και λιγότερο ικανές να αντιμετωπίζουν τις κάθε είδους απειλές κατά της ειρήνης και της ευζωίας. amazon.com

«Το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής» – Γιώργος Ν. Πολίτης
Η νόμιμη άμυνα στην αυθαίρετη εξουσία

image

Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε σήμερα οι πολίτες ταλαντεύονται ανάμεσα στην υποταγή σε άδικους νόμους και στη δυναμική απόπειρα να τους ανατρέψουν. Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα κι από την Αραβική Άνοιξη στη Νέα Υόρκη το κίνημα της εναντίωσης διάλεξε τον δεύτερο δρόμο. Πρόκειται για ένα κίνημα ανανεωτικό και μεταρρυθμιστικό. Δεν είναι ταξικό, δεν είναι μαρξιστικό, είναι ένα κίνημα που επικαλείται το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θεμελιώνει αυτό το δικαίωμα. Άραγε, δικαιολογείται η ανυπακοή στο σταυροδρόμι της ελληνικής κρίσης; Η άμεση απάντηση είναι ότι η ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, οι οποίοι λόγω φαυλότητας και ανικανότητας βύθισαν τη χώρα μας στο τέλμα, αρκεί για να τη δικαιολογήσει. Αποτελεί συνεπώς η ανυπακοή την κατάλληλη λύση για τους Έλληνες πολίτες; Εδώ η απάντηση είναι πιο σύνθετη. Η ανυπακοή είναι ηθικό και πολιτικό δικαίωμα. Δεν είναι καθήκον επιβεβλημένο από την Ιστορία. Η συνειδητή παραβίαση των νόμων είναι σοβαρή απόφαση που κρύβει κινδύνους. Επομένως, εάν είναι ή όχι προς το συμφέρον τους να ακολουθήσουν το δρόμο της ανυπακοής, θα το κρίνουν μόνο εκείνοι. Είναι βέβαιο, όμως, ότι εφόσον το αποφασίσουν, το ηθικό δίκαιο βρίσκεται με το μέρος τους.

Ημ. Έκδοσης: 22/03/2012

«Κατανοώντας την κρίση στην Ελλάδα» – Μιχάλης Μητσόπουλος και Θοδωρής Πελαγίδης

image

«Μια δριμεία αποτίμηση της ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης» New York Times

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στα διεθνή οικονομικά fora. Το βιβλίο αυτό αναλύει τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξετάζοντας το πώς και γιατί μια πρότερη δυνατή οικονομία μπορεί να φλερτάρει σήμερα με την ολοκληρωτική κατάρρευση. Ο Μιχάλης Μητσόπουλος και ο Θοδωρής Πελαγίδης μελετούν τα λάθη του ελληνικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος, το ρόλο των ισχυρών ομάδων συμφερόντων, τις δυσλειτουργίες των επιμέρους αγορών και την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ. Περιγράφουν τόσο το πώς οι αποτυχημένες πολιτικές και η διαφθορά έχουν οδηγήσει το έθνος στη χρεοκοπία, όσο και πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

Ημ. Έκδοσης: 26/04/2012

*Οι νικητές καλούνται να παραλάβουν τα βιβλία τους απο το κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων .

Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα του tvxs: «Βιβλίο και οικονομική κρίση».