Κυκλοφορεί η πρώτη ποιητική συλλογή, σε δίγλωσση έκδοση (αγγλικά – ελληνικά) με τη συνοδεία φωτογραφιών, του ελληνοαμερικάνου συγγραφέα Αντώνη Βερούχη. Τα χρόνια της κρίσης/The years of crisis από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (Σεπτέμβριος 2015). 

Ads

Οι εκδόσεις Vakxikon.gr και το bar-cafe Barrett σας προσκαλούν στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης και στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Τα χρόνια της κρίσης του Αντώνη Βερούχη. Θα μιλήσουν η ποιήτρια-μεταφράστρια Αγγελική Δημουλή, ο εκδότης Νέστορας Πουλάκος και ο ποιητής. Στο bar-cafe Barett (Πρωτογένους 11 Ψυρρή, Αθήνα), την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, στις 20.00.

Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ του σκληρού ρεαλισμού και του υπερρεαλισμού, αυτή η ποιητική συλλογή και οι 25 φωτογραφίες που τη συνοδεύουν, δημιουργούν την εικόνα μιας πόλης που καταβροχθίζει εκείνους που περπατούν στους δρόμους της και κατοικούν στα σπίτια της. Η Αθήνα παρουσιάζεται ως μια πόλη που τρέφεται από τη δυστυχία και την αποξένωση των πολιτών αλλά παράλληλα, είναι μέσα σε αυτήν που οι άνθρωποι έρχονται κοντά ο ένας με τον άλλον και ζουν τις πιο γνήσιες και έντονες στιγμές τους.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…

Τα χρόνια της κρίσης είναι μια συλλογή ποιημάτων και φωτογραφιών για την Αθήνα. Είναι βιβλίο βασισμένο στην ιδέα ότι η Αθήνα είναι ζωντανός οργανισμός που τρέφεται από τη μοναξιά και την αποξένωση των πολιτών. Παράλληλα, αυτοί οι άνθρωποι που περπατούν στους δρόμους της, νιώθοντας μοναξιά και αδυνατώντας να εκφράσουν τις ανάγκες τους και τα όνειρά τους σε άλλους, αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στην πόλη γιατί γνωρίζουν πως μόνο μες στην πόλη μπορούν να βρουν ανθρώπους με παρόμοια ιδανικά, όνειρα και ανάγκες.  Είναι ο χώρος στον οποίο συνυπάρχουν τα όνειρα και οι εφιάλτες τους.

Ads

Πώς αναζητάτε την έμπνευση στα χρόνια της κρίσης;

Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω πως η δημιουργικότητα πηγάζει από την έμπνευση αυτή καθ’ αυτή. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε μορφή δημιουργίας εξελίσσεται  μέσω της εργασίας. Έχοντας μια αρχική ιδέα για το τι θες να γράψεις, ξεκινάς και στην πορεία οι ιδέες έρχονται τόσο αβίαστα που πολλές φορές η αρχική ιδέα διαφέρει εντελώς από το τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά αυτό το βιβλίο η αρχική ιδέα προέρχεται από πολύωρες περιπλανήσεις μου στο κέντρο της Αθήνας παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μου.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία;

Σπούδασα φιλοσοφία και λογοτεχνία και πάντοτε είχα ενδιαφέρον για τη φωτογραφία χωρίς να έχω ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλά πάντοτε θεωρούσα πως τα ποίηματά μου είχαν φωτογραφική φύση. Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν γράφω μυθιστορήματα με χαρακτήρες και διαλόγους. Προσπαθώ να γράψω ένα ποιήμα βασισμένο σε μια εικόνα που έχω στο νου μου που σκοπό έχει να βγάλει συναίσθημα στον αναγνώστη. Θεωρώ ότι μια φωτογραφία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Κι έτσι ήταν φυσική εξέλιξη να ασχοληθώ και με τη φωτογραφία.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να σώσει την ψυχή μας;

Δε θεωρώ ότι ένα καλό βιβλίο μπορεί να σώσει την ψυχή μας. Πιστεύω ότι η λογοτεχνία είναι σαν μία ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης και των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ένας καλός συγγραφέας με το γραπτό του μπορεί μέσα σε μια πρόταση να χωρέσει όλ’ αυτά που ένας αναγνώστης αισθάνεται για χρόνια στη ζωή του αλλά δε μπορεί ποτέ να εκφράσει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Εφόσον τελειώσουν όλες οι εκδηλώσεις για το βιβλίο μου Τα χρόνια της κρίσης, θα αρχίσω να ασχολούμαι πιο εντατικά με το επόμενο βιβλίο μου. Έχω ξεκινήσει μια καινούργια συλλογή ποιημάτων βασισμένη πάνω στη σχέση μεταξύ ονείρων και θανάτου.