[…] Η εμπειρία του κόσμου μπορεί να προσεγγισθεί στοχαστικά και να βιωθεί ποιητικά, με την επικοινωνία λογικής σκέψης και ποιητικού ρήματος […]

Ads

”Αναδυόμενοι από την «αρχική» σιωπή, μιλάμε για να καλέσουμε και να ονομάσουμε. Σκέψη και Γλώσσα, η μη ταυτολογική ταυτότητά τους, σημαίνουν σχέση με το άνοιγμα του συνόλου του χωροχρόνου και των απεριόριστων διαστάσεών του, που μεταμορφώνονται παραγωγικά σε κάθε όψη, σε κάθε περιοχή, σε κάθε τομέα, σε κάθε τμήμα της Ολότητας του Κόσμου.

Κάθε λόγος και κάθε γλώσσα αναφέρονται και αφορούν, μια διάσταση του Όλου, ένα τμήμα της Ολότητας του όντος, έναν ιδιαίτερο τρόπο είναι και σύλληψης του όντος όπως αποκαλύπτεται στην απόκρυψή του, σε κάθε τόπο και στιγμή του ξετυλίγματος του χωροχρόνου.

Κάθε λόγος και κάθε γλώσσα συνιστούν μεταφυσικές αφαιρέσεις του Εν-Όλου, που παραμένει ά-σκεφτος όταν προσεγγίζεται μόνο με τη λογική σκέψη ή μόνο με το ποιητικό ρήμα.

Ads

Η εμπειρία του κόσμου μπορεί να προσεγγισθεί στοχαστικά και να βιωθεί ποιητικά, με την επικοινωνία λογικής σκέψης και ποιητικού ρήματος”.

Απόσπαπασμα από το βιβλίο «Οι Κόσμοι της Γλώσσας – Οι Γλώσσες του Κόσμου» του Αλέξη Καρπούζου

image
Το εγχειρίδιο «Οι Κόσμοι της Γλώσσας – Οι Γλώσσες του Κόσμου» του συγγραφέα και στοχαστή Αλέξη Καρπούζου, αποτελεί μια πολυπρισματική διερεύνηση του γλωσσικού φαινομένου, πάντα, όμως, με την εποπτεία του φιλοσοφικού στοχασμού.

Γίνεται επέκταση και σε μεταφυσικούς, γνωσιοθεωρητικούς, κοινωνικο-θεωρητικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς, οι οποίοι, διασυνδέονται παραδειγματικά – συνειρμικά με τη φιλοσοφία και τη ψυχολογία της γλώσσας και τους στοχαστές που τη μελετούν.

Οι πολλαπλές προοπτικές θεώρησης της γλώσσας δεν αποκαλύπτουν τη γλώσσα στην Ολότητά της. Και αυτό γιατί η γλώσσα είναι το σύνολο όλων των προοπτικών, ένα σύνολο μη κατηγοριοποιήσιμο με τον εαυτό του και το οποίο, παραμένει, αντιληπτικά και γνωστικά απροσπέλαστο.
 
Επίσης, ένας άλλος στόχος ο οποίος, πειραματικά, δοκιμάζεται στο βιβλίο είναι ο “διάλογος” κοινωνικών-ανθρωπιστικών και φυσικο-μαθηματικών επιστημών, η άμβλυνση δηλαδή της αντίθεσης αξιών και γεγονότων και η δημιουργία μιας ενιαίας και διαφορικής σκέψης. Με το διάλογο αυτό χαράζεται μια οδός σκέψης και στοχασμού, “συντάσσεται” μια πολυ-παραδειγματική μέθοδος έρευνας και διδασκαλίας. 
 
Με τον “διάλογο” κοινωνικών-ανθρωπιστικών και φυσικο-μαθηματικών επιστημών, η σκέψη και η δράση, αποκτούν τον πολυ-τροπικό και ποιητικό χαρακτήρα τους και έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ανταποκριθεί στα διαρκώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα της εποχής του και τις πρωτόφαντες πολιτισμικές προκλήσεις.
 
Το εγχειρίδιο, περιλαμβάνει κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν με τη μορφή σημειώσεων σε μαθήματα και σκελετούς κειμένων, τα οποία, αποτέλεσαν πρότυπα για ομιλίες που διεξήχθησαν στο διάστημα 2005-2010. Τα κείμενα δημοσιεύτηκαν στη μορφή που παρουσιάστηκαν αρχικά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία, καθώς στόχος είναι να αποδοθεί η σκέψη, το δυνατόν, στην αυθόρμητη έκφρασή της. 
 
Το εγχειρίδιο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, www.scribd.comissuu.com, books.google.com και www.slideshare.net.