Το tvxs.gr και οι εκδόσεις Πατάκη προσφέρουν στους αναγνώστες από δυο αντίτυπα των βιβλίων του Σταύρου Λυγερού «Η Ισλαμική Τρομοκρατία» και «Η εισβολή των αμάχων».

Ads

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email μέχρι τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου στις 15:00 στο email [email protected], δηλώνοντας τον τίτλο της προτίμησής τους και το ονοματεπώνυμό τους. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με email για να παραλάβουν τα βιβλία τους. 

Η ισλαμική τρομοκρατία

image

Ads

Η Ισλαµική τροµοκρατία είναι το πρώτο βιβλίο της «διλογίας» του Σταύρου Λυγερού που θα µπορούσε να έχει τίτλο «Η εκδίκηση του Ισλάµ» και θέµα τις συνέπειες της στρατηγικής των Αµερικανών για «αναµόρφωση» της Μέσης Ανατολής µέσω στρατιωτικών επεµβάσεων. Η πολιτική «ρευστοποίηση» της Μέσης Ανατολής, όµως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ο πρώτος «άνεµος» που ξεχύθηκε είναι η επέκταση και γενίκευση της ισλαµικής τροµοκρατίας, η οποία έχει εµφυτεύσει τον φόβο και έχει διασπείρει την ανασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ο δεύτερος είναι η διόγκωση των προσφυγικών-µεταναστευτικών ροών µε αποκορύφωµα το τσουνάµι του 2015-2016. Οι δύο «άνεµοι» είναι πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους, αλλά βιώνονται από την Ευρώπη ως παράλληλες κρίσεις που, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση, απειλούν µε αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρηµα.

Το ναυάγιο της νεοσυντηρητικής στρατηγικής υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το «αυτοκρατορικό» όνειρο και να προσαρµοστούν στο αναδυόµενο πολυπολικό διεθνές σύστηµα. Αφενός αυτός ο ανταγωνισµός µεγάλων και περιφερειακών δυνάµεων, αφετέρου η ανοµολόγητη νεοψυχροπολεµική στάση της Δύσης άφησαν χώρο για την ταχύτατη ανάπτυξη και επέκταση του Ισλαµικού Κράτους.

Ο συγγραφέας αναλύει την ασυµβατότητα του ισλαµικού φονταµενταλισµού µε τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες, την οποία τόσο αριστεροί όσο και µεταµοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάµπτουν µε εξόφθαλµο δογµατισµό. Το γεγονός ότι ο ισλαµικός φονταµενταλισµός λειτουργεί ως προθάλαµος και δεξαµενή στρατολόγησης για την ισλαµική τροµοκρατία µάς εξηγεί και το πώς γεννηµένοι στην Ευρώπη νεαροί µουσουλµάνοι µεταλλάσσονται σε τζιχαντιστές.

Η εισβολή των αμάχων

image

Η Εισβολή των αµάχων, µε θέµα το προσφυγικό-µεταναστευτικό και ειδικά τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, είναι το δεύτερο βιβλίο της «διλογίας» του Σταύρου Λυγερού. Έχει προηγηθεί η Ισλαµική τροµοκρατία. Λόγω της θρησκευτικής-πολιτισµικής ταυτότητάς τους, οι µουσουλµάνοι µετανάστες δύσκολα ενσωµατώνονται. Έχουν περισσότερο την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους, γεγονός που τους ωθεί να δηµιουργούν άτυπα γκέτο.

Και στην Ελλάδα η ανθρώπινη «χωµατερή» τροφοδότησε το διάσπαρτο έγκληµα και τη «µαύρη» κακοπληρωµένη εργασία. Ο συγγραφέας αναλύει τις νοµικές και πολιτικές πτυχές της παροχής ασύλου και τον ρόλο των «επαγγελµατιών αλληλέγγυων», αποδεικνύοντας ότι οι ανέξοδες αντιρατσιστικές κορόνες φουσκώνουν τα πανιά της Χρυσής Αυγής. Η άνοδος των δικαιωµατιστών στην εξουσία και η πολιτική «ανοικτών συνόρων» –σε συνδυασµό µε τη δήλωση-πρόσκληση της Μέρκελ–, άνοιξαν το 2015 τον ασκό του Αιόλου.

Το αποτέλεσµα ήταν η ΕΕ να διολισθήσει στην πολιτική Ορµπάν, µε την Αυστρία να κάνει τη βρόµικη δουλειά για το κλείσιµο του βαλκανικού διαδρόµου και τη µετατόπιση του ευρωπαϊκού συνόρου από το Αιγαίο στην Ειδοµένη. Το βιβλίο φωτίζει τον ρόλο της FRONTEX, του ΝΑΤΟ και των ΜΚΟ, ανατέµνει την ευρωτουρκική συµφωνία και ανιχνεύει τις επιπτώσεις από τον εγκλωβισµό στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων ταλαιπωρηµένων.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστικά ανθρωπιστικό πρόβληµα. Έχει και µία δεύτερη δυσάρεστη όψη: προκαλεί κοινωνικές παρενέργειες και προβλήµατα δηµόσιας ασφάλειας. Είναι αυτή η δυσάρεστη όψη που µε την πάροδο του χρόνου αναδύεται.

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Λυγερό 

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Μαθηµατικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οικονοµικών Σχέσεων στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών (École des Hautes Études) στο Παρίσι. Ήταν µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο του 1973. Συγγραφέας των βιβλίων: Φοιτητικό κίνηµα και ταξική πάλη στην Ελλάδα (1977, 2 τόµοι, εκδόσεις Στοχαστής), ΠΑΣΟΚ: το σύνδροµο του µεγάλου ασθενούς (1990, εκδόσεις Στοχαστής), Σκόπια: το αγκάθι της Βαλκανικής (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Άνεµοι πολέµου στα Βαλκάνια (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Κύπρος: στα όρια του αφανισµού (1993, εκδόσεις Λιβάνη), Το παιχνίδι της εξουσίας (1996, εκδόσεις Λιβάνη), Εν ονόµατι της Μακεδονίας, ο διπλωµατικός πόλεµος για το όνοµα (2008, εκδόσεις Λιβάνη), Σταυροφόροι χωρίς σταυρό (2010, εκδόσεις Λιβάνη), Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία (2011, Εκδόσεις Πατάκη), Μετά τον Ερντογάν τι; (από κοινού µε τον Κώστα Μελά, 2013, Εκδόσεις Πατάκη), Κυπριακό: Η αιρετική λύση (2014, Εκδόσεις Πατάκη), Η ισλαµική τροµοκρατία (2016, Εκδόσεις Πατάκη), Η εισβολή των αµάχων (2016, Εκδόσεις Πα­τάκη). Έχει συµµετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόµων και έχει γράψει δεκάδες µελέτες για τις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς και για θέµατα ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Εργάζεται ως δηµοσιογράφος-αναλυτής σε εφηµερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθµούς.