Ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στον γνωστό γελοιογράφο και κωμικογράφο Αντώνη Νικολόπουλο (Soloùp) για την υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν σε βάρος του οι κληρονόμοι του Φώτη Κόντογλου, Φώτης και Παναγιώτης Μαρτίνος, σχετικά με το graphic novel «Αϊβαλί».

Ads

Στο Avaaz  συλλέγονται υπογραφές για την υποστήριξη του Soloup και με αίτημα την αθώωσή του. Εδώ μπορείτε να υπογράψετε.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Ads

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο γνωστός γελοιογράφος και κωμικογράφος Αντώνης Νικολόπουλος (Soloùp) οδηγείται στα δικαστήρια από τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου, επειδή στην εικονογραφημένη νουβέλα του (graphic novel) με τίτλο «Αϊβαλί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος έχοντας αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από το σύνολο των κριτικών τέχνης, χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων σύντομα αποσπάσματα από κείμενα του Κόντογλου, κατόπιν μάλιστα σχετικής έγγραφης άδειας από τις εκδόσεις Άγκυρα, και δημιούργησε κάποια πρωτότυπα σχέδια βασιζόμενος σε γνωστά εικαστικά έργα και γενικότερα στο βυζαντινότροπο ύφος του σπουδαίου αγιογράφου.

Είναι θεωρούμε προφανές στον καθένα που ασχολείται με τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και στον απλό αναγνώστη, ότι ο Soloùp με το έργο του αυτό προσπαθεί, με δημιουργικό πνεύμα και καλόπιστη καλλιτεχνική διάθεση, να επανεντάξει την παραδοσιακή λαϊκότροπη τέχνη, που υπηρέτησε τόσο πιστά και ο ίδιος ο Κόντογλου, σε νέα εικαστικά συμφραζόμενα, στο πλαίσιο της τέχνης του κόμικ.

Με τον τρόπο αυτό κατορθώνει κάτι σημαντικό, καθότι αναστοχαζόμενος πάνω στη φύση και το περιεχόμενο της ίδιας της Τέχνης επαναφέρει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού
κοινού σε σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αποδίδει
συγχρόνως φόρο τιμής στους μεγάλους δημιουργούς της γενιάς του ’30, όπως ο
Φώτης Κόντογλου και ο Ηλίας Βενέζης.

Το έργο αυτών εξάλλου αποτέλεσε την πρώτη ύλη και το έναυσμα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου graphic novel, όπως ο ίδιος πανηγυρικά δηλώνει στο βιβλίο του. Δεν θεωρούμε ότι η αξιέπαινη αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια του Soloùp ενέχει κάποιο στοιχείο παρανομίας, πονηρίας ή έστω ασέβειας προς τους κλασικούς αυτούς δημιουργούς και για αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η δικαστική του δίωξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι κληρονόμοι των υπολοίπων συγγραφέων (Βενέζης, Βενέζη, Yorulmaz) δεν έφεραν καμία αντίρρηση στην κυκλοφορία του βιβλίου, αντιθέτως έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για αυτό. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι η αντιπαράθεση αυτή θα αρθεί συναινετικά και καλόπιστα, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, προς όφελος της ίδιας της Τέχνης.