Τον Οκτώβριο του 1983 κυκλοφορεί η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Νικολαΐδη, η οποία πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης καταθέτει μία ταινία – μελέτη πάνω στο νέο πρόσωπο της αστικής κοινωνίας καθώς ο κυνισμός και ο απελπισμένος ρομαντισμός κινούν τον ψυχισμό των ηρώων μας, μέχρι εκεί όπου παραμονεύει ο θάνατος. Το 2016, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξε την «Γλυκιά Συμμορία» ως την 2η σπουδαιότερη ταινία στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ads

«Η ταινία είναι μια μελωδία άγνωστη που τη νιώθεις σαν να έρχεται από τα παλιά σου. Κάποτε νομίζεις πως την έπιασες και τη σιγοσφυρίζεις, μετά από λίγο σου ξεγλιστράει και απογοητεύεσαι, κι έπειτα, κάποιο βράδυ πετάγεσαι από τον ύπνο σου, σίγουρος πως την αιχμαλώτισες αυτή τη φορά, για να ξυπνήσεις το πρωί και να έχεις ξεχάσει αν ήταν αλήθεια η όνειρο. Όχι, δεν ξέρω τι είδους ταινία είναι η «Γλυκιά Συμμορία»…» – Νίκος Νικολαΐδης

Πέντε ημέρες από τη ζωή μιας παρέας που ακροβατεί ανάμεσα στην εύκολη ζωή και τον κίνδυνο, τις μικροκλοπές και το μεγάλο κόλπο, τα κοφτά λόγια και την αφοσίωση. Μια παρέα που επιλέγει την πρόκληση και την παρανομία ως τη μόνη περιπέτεια στη σύγχρονη μητρόπολη και οδηγείται σταδιακά στο έγκλημα. Ο αστυνομικός κλοιός γύρω τους στενεύει, ο καθένας τους γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ελπίδα διαφυγής κι όμως στέκονται εκεί παρόντες, μέχρι τέλους.

Ads

Το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μια ομάδας «ανήθικων» νέων, που έχουν φτάσει στο σημείο της «μη επιστροφής» και αναζητούν κάτι να πιστέψουν και να πεθάνουν γι’ αυτό. Η συμπεριφορά τους τραβάει την προσοχή του Κράτους. Αρχίζει η διακριτική παρακολούθησή τους. Μια ομάδα μυστικών περικυκλώνει το σπίτι τους με επικεφαλής έναν άγνωστο ξανθό άνδρα (Άλκης Παναγιωτίδης) και περιμένει.

Η Δέσποινα Τομαζάνη (Σοφία), η Δώρα Μασκλαβάνου (Μαρίνα), ο Τάκης Μόσχος (Αργύρης) και ο Τάκης Σπυριδάκης (Ανδρέας), είναι τέσσερις φίλοι, που επέλεξαν συνειδητά να πεθάνουν πίσω από τις κλεμμένες καραμπίνες τους, αντιμετωπίζοντας μ’ ένα σαρκαστικό χαμόγελο τους διώκτες τους.

Η ταινία είναι μια μελέτη πάνω στο νέο πρόσωπο μίας αστικής κοινωνίας όπου όλοι παρακολουθούνται, ελέγχονται και λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Είναι όμως και μια ιστορία χαράς και τρυφερής αγάπης. Ο κυνισμός, ο σαρκασμός, αλλά και κάποιος απελπισμένος ρομαντισμός, κινούν τον ψυχισμό των ηρώων, έξω και πέρα από τα καθιερωμένα της ζωής, εκεί όπου παραμονεύει ο θάνατος.

Το φιλμ θα εντυπωσιάσει και θα συγκινήσει το κοινό που θα την παρακολουθήσει. Στη Θεσσαλονίκη όπου και προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα συγκεντρώσει ουκ ολίγα βραβεία: Βραβείο Ερμηνείας Ά Ανδρικού Ρόλου (Τάκης Σπυριδάκης), Φωτογραφίας (Άρης Σταύρου), Σκηνογραφίας (Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου), Ήχου (Μαρίνος Αθανασόπουλος), Μοντάζ (Ανδρέας Ανδρεαδάκης).

Επίσης απέσπασε το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού και το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας της Ένωσης Κριτικών Αθηνών. Συνολικά στην καριέρα του ο Νίκος Νικολαΐδης, είναι ο μόνος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε πέντε φορές με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η «Γλυκιά Συμμορία», αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας ταινιών την οποία ο σκηνοθέτης ονόμασε «Τα χρόνια της χολέρας». Η τριλογία ξεκίνησε με την ταινία «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» το 1979 και ολοκληρώθηκε με το φιλμ «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» του 2002.

Πρωτότυπη μουσική για την ταινία έχει γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Στην ταινία χρησιμοποιείται επίσης ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Sugar Time» του 1958, σύνθεσης Charlie Phillips και Odis Echols, το τραγούδι του 1954, «Mr Sandman» των Chordettes καθώς και το τραγούδι «Γλυκιά Μαράτα» του 1940, σύνθεσης Λεό Ραπίτη σε στίχους Κώστα Κοφινιώτη και ερμηνεία της Κάκιας Μένδρη.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου του 1939. Ένας διαχρονικός καλλιτέχνη και πάντα επίκαιρος, που έμελλε δικαίως να αγαπηθεί όσο λίγοι, χαρίζοντάς μας ανεξίτηλα κινηματογραφικά διαμάντια, από την «Ευρυδίκη Β.Α. 2037», μέχρι την αγαπημένη «Γλυκιά Συμμορία». Ο σπουδαίος δημιουργός, έφυγε από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007, αλλά ευτυχώς… «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα».

«Οι κοινωνίες και οι θεσμοί βρίσκονται υπό συνεχή κρίση και ανεξέλεγκτη εξέλιξη. Οι διανοούμενοι (ποιοί και πόσοι τάχα;) βρίσκονται σε συνεχή νάρκη… Οκτώ χρόνια πριν το τέλος του 20ου αιώνα, δεν θα ήθελα να επιβαρύνω την ήδη υπάρχουσα σύγχυση με την προσωπική μου θολή μαρτυρία. Επισημαίνω όμως τον απόλυτο θρίαμβο του κρατικού φασισμού, την οριστική εγκατάσταση του “στερεότυπου” και των μεταλλαγμένων και, τέλος, την επιτυχή μεταμόσχευση του τηλεοπτικού κοντρόλ-σύστεμ στον κοινωνικό κορμό… Στην περίοδο που ζούμε ο καθένας πρέπει να εντάξει τον προσωπικό του εφιάλτη σ’ έναν συλλογικό εφιάλτη και ν’ αρχίσει να επεξεργάζεται μόνο αυτόν… Φριχτά δικαιωμένος που ο εφιάλτης προχωράει κατά κει που υπολόγιζα, δεν έχω να πω τίποτα άλλο» – Νίκος Νικολαΐδης (25 Οκτωβρίου 1939 – 5 Σεπτεμβρίου 2007)

Διαβάστε Επίσης:
Ο Νίκος Νικολαΐδης και η «Γλυκιά Συμμορία» του Ελληνικού Σινεμά
Οι ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη διαθέσιμες δωρεάν στο διαδίκτυο

Γλυκιά Συμμορία / Sweet Bunch
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νίκος Νικολαϊδης
Πρωταγωνιστούν: Δέσποινα Τομαζάνη, Δώρα Μασκλαβάνου, Τάκης Μόσχος, Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Λένια Πολυκράτη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ντίνος Μακρής, Αντρέας Τσάφος, Χάρης Ρώμας, Τάκης Λουκάτος, Αλκμήνη Σταύρου, Μαριάνα Κουτάλου, Κατερίνα Σιγκούντου, Φαίη Τζανετοπούλου, Νατάσα Καψαμπέλη, Ισαβέλλα Μαυράκη, Νατάσα Ασίκη, Φωτεινή Κοτρώτση, Χρήστος Ζυγομαλάς, Παναγιώτης Καλδής, Μάνος Τσιλιμίδης, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Πάνος Θανασούλης, Νίκος Κατωμέρης, Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος, Γιάννης Κουριώτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Μπαλαδήμας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άρης Σταύρου
Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης
Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Έτος Παραγωγής: 1983
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 151 λεπτά