Η ενότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το Σινεμά ως πολύτιμο εργαλείο για την αναγνώριση τους. Η αρχή έγινε το 2007 στην 9η διοργάνωση κι έκτοτε συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Φέτος προβάλλονται 13 αξιόλογες ταινίες τεκμηρίωσης στην συγκεκριμένη ενότητα, οι οποίες διεκδικούν το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ ανάμεσα τους συναντάμε και δύο ελληνικές δημιουργίες.

Ads

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.» – 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με περισσότερα από τρία εκατομμύρια υποστηρικτές, μέλη και ακτιβιστές που αγωνίζονται για την προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκοπός της συνεχούς αυτής προσπάθειας, είναι ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλα διεθνή πρότυπα.

Το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έχει βαρύνουσα σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα φέρνει σε επαφή δύο θεσμούς που τους ενώνει η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι και οι οποίοι λειτουργούν σε συμπληρωματικό επίπεδο.

Ads

Διαβάστε επίσης:

image

Το Φεστιβάλ προωθεί και προβάλλει έργα δημιουργών που αποκαλύπτουν τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δύσκολο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας που κινητοποιείται, ασκεί πιέσεις και αφυπνίζει τη συνείδηση του κόσμου.

Επιπλέον, η επιβράβευση από ένα Παγκόσμιο Κίνημα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού θεσμού, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει διπλή σημασία για τον ντοκιμαντερίστα, καθώς η δημιουργία του τιμάται σε διπλό επίπεδο, καλλιτεχνικό αλλά και ανθρωπιστικό.

Από το 2007 και το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που τιμήθηκαν με το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, ξεχωρίζουν σπουδαίες δημιουργίες. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το ντοκιμαντέρ «Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί», το οποίο βραβεύτηκε το 2014, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Αυτό δεν Είναι μια Ταινία» (2012), του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος παρά την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί στην πατρίδα του, συνεχίζει να προσφέρει στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, αλλά και το συγκλονιστικό «Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας», σε σκηνοθεσία των Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν.

image

«Η πρόταση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προς την Διεθνής Αμνηστία για τη βράβευση του καλύτερου ντοκιμαντέρ στην ενότητα Ανθρώπινα Δικαιώματα έγινε το 2006 και την αποδεχτήκαμε ευχαρίστως, αναγνωρίζοντας ότι η συμμετοχή μας, με την βράβευση του καλύτερου ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», θα αποτελούσε όχι μόνο προβολή του έργου και της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και την συμμετοχή μας στην αναγνώριση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης του ντοκιμαντέρ, το οποίο ως γνωστόν δεν αποτελεί σενάριο, αλλά σε βάζει στην καρδιά του προβλήματος σχεδόν ζωντανά και προκαλεί τον θεατή να συμμετάσχει στα συμβαίνοντα μετατρέποντας την πληροφορία σε γνώση. Η πρώτη βράβευση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2007 στο 9ο Φεστιβάλ και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζουμε την πορεία μας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όχι μόνο στον τομέα αυτό αλλά και στον τομέα του Κινηματογραφικού Αφιερώματος που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο τον Οκτώβρη εδώ στην Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ο Μεγάλος Χορηγός μας.» –  Ειρήνη Τσολάκη (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε επίσης:

Οι 13 ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είναι οι εξής:

  • #Γυναικεία Ηδονή / #Female Pleasure – Μπάρμπαρα Μίλερ 2018, Ελβετία, Γερμανία (φωτογραφία)
  • Αναβάτες του Πεπρωμένου / Riders of Destiny – Μάικλ Νίερμαν 2019, Γερμανία
  • Ανεξίτηλα Σημάδια / Lasting Marks – Τσάρλι Λάιν 2018, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Άνοιξη / Spring – Νίκος Ζιώγας 2018, Ελλάδα (φωτογραφία)
  • Αυτό Αλλάζει τα Πάντα / This Changes Everything – Τομ Ντόναχιου 2018, ΗΠΑ
  • Γιούμπι – Τζούλια Σπυροπούλου 2018, Ελλάδα
  • Γράμμα από τη Φυλακή / Letter from Masanjia – Λίον Λι 2018, Καναδάς
  • Ένας Δρόμος στη Γάζα / La strada dei Samouni – Στέφανο Σαβόνα 2018, Γαλλία, Ιταλία
  • Εσύ, τι θα κάνεις όταν ο κόσμος πάρει φωτιά; / What You Gonna Do When the World’s on Fire? – Ρομπέρτο Μινερβίνι 2018, Ιταλία, ΗΠΑ, Γαλλία
  • Μηδενική ανοχή / Zero Impunity – Νικολά Μπλις, Στεφάν Χούμπερ-Μπλις 2018, Λουξεμβούργο, Γαλλία (φωτογραφία)
  • Μισώ τη Νέα Υόρκη / I Hate New York – Γκουστάβο Σάντσες 2018, Ισπανία
  • Οι ντελιβεράδες της Δημοκρατίας / Les Coursiers de la République  – Μπαντρεντίν Χαουάρι 2018, Γαλλία
  • Πόλεμοι χωρίς τέλος / De Uonskede – Ντιράτζ Ακολκάρ 2018, Νορβηγία

image

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής:

  • Ανδρέας Βασιλείου, Μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ
  • Μαριάννα Λεονταρίδου, Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
  • Στέλιος Νέστωρ, Επίτιμο μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
  • Χρύσα Τζελέπη, Σκηνοθέτης και Παραγωγός

image

Διαβάστε επίσης:

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από την Παρασκευή 1 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στο είδος του.