Το Exile Room εγκαινιάζει τις προβολές του για το 2016, με την ενότητα «Γράμματα από τη Συρία» και την προβολή των ντοκιμαντέρ «A Gay Girl in Damascus: The Amina Profile» (2015) και «Silvered Water, Syria Self-Portrait» (2014). Η αρχή γίνεται αυτή την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου στις 21:00
«A Gay Girl in Damascus: The Amina Profile» (2015)
Σκηνοθεσία: Sophie Deraspe

Χώρα: Καναδάς
Διάρκεια: 84 λεπτά

image

Μπορεί άραγε ένα διαδικτυακό φλερτ να μετατραπεί σε αγωνιώδη αναζήτηση στα πέρατα του κόσμου, με την εμπλοκή υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερωτικών κολοσσών και ακτιβιστικών οργανώσεων; Η Sandra από το Μοντρεάλ και η Amina από τη Δαμασκό γνωρίζονται online και για τους επόμενους μήνες θα περάσουν ατελείωτες ώρες συζητώντας παθιασμένα για τον έρωτα και την πολιτική. Με την προτροπή της Sandra, η Amina ξεκινά ένα μαχητικό blog με τίτλο «A Gay Girl in Damascus», για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, ομοφυλόφιλη και Σύρια.

Ads

Καθώς οι αναταραχές στη Συρία φουντώνουν, οι μαρτυρίες της τραβούν την προσοχή των διεθνών media, που ανακαλύπτουν στο πρόσωπο της μια θαρραλέα επαναστάτρια που δεν διστάζει να υψώσει το ανάστημά της ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς. Όταν όμως οι διαδηλώσεις παίρνουν διαστάσεις εμφυλίου, η Amina αγνοείται και όλα δείχνουν ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής από τη μυστική αστυνομία.

Ενώ η ανησυχία της Sandra κορυφώνεται, ένα νέο μυστήριο έρχεται στην επιφάνεια: ποια είναι πραγματικά η Amina και γιατί μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης; Η σκηνοθέτιδα Sophie Deraspe ακολουθεί τα ψηφιακά ίχνη της Amina από το Μόντρεαλ στην Κωνσταντινούπολη και στη Βυρηττό και από το Τελ Αβίβ στο Σικάγο και στο Σαν Φρανσίσκο, ξετυλίγοντας μια ερωτική ιστορία που μετατρέπεται αναπάντεχα σε πολιτικό θρίλερ και συναρπαστική παραβολή για τον θαυμαστό εικονικό μας κόσμο.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 21:00
«Silvered Water, Syria Self-Portrait» (2014)
Σκηνοθεσία: Wiam Bedirxan και Ossama Mohammed

Χώρα: Γαλλία, Συρία, Η.Π.Α., Λίβανος
Διάρκεια: 92 λεπτά

image

Ένα παράδοξο κινηματογραφικό παζλ, το «Silvered Water, Syria Self Portrait» δεν χωράει σε καμία κατηγορία. Πείραμα, ντοκιμαντέρ, δοκίμιο, art installation και ιστορικό ντοκουμέντο ταυτόχρονα, η ταινία αναζητά νόημα στην ίδια την ύπαρξη του κινηματογράφου όταν η βία περικυκλώνει τον πολιτισμό από παντού.

Η πρώτη πράξη ξεπηδάει μέσα από την απελπισία του σκηνοθέτη Ossama Mohammed, ο οποίος ταξίδεψε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011 και δεν ξαναγύρισε ποτέ στην πατρίδα του, όταν έμαθε ότι το όνομά του ήταν στη μαύρη λίστα των «ανεπιθύμητων». Βλέποντας από μακριά τη Συρία να καταρρέει, συγκεντρώνει διαδικτυακό υλικό από κινητά και home videos, καταγγέλλοντας τη φρίκη του πολέμου μέσα από «χίλιες και μία» κάμερες.

«Στη Συρία, άλλοι τραβάνε πριν πεθάνουν, άλλοι τραβάνε αφού σκοτώσουν», λέει ο Mohammed. «Κι εγώ στο Παρίσι, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βιντεοσκοπώ τον ουρανό και να συναρμολογώ αυτά που έχουν τραβήξει άλλοι». Μια virtual συνάντηση με μια δασκάλα παγιδευμένη στη Χομς τού δίνει την ευκαιρία να κατευθύνει το φακό της, φτιάχνοντας ένα παράξενο κινηματογραφικό υβρίδιο για έναν πόλεμο που είναι τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας» (Silvered Water, Syria Self-Portrait – 2014), προβλήθηκε τον Μάρτιο στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η Κριτική Επιτροπή (της οποίας είχα την τιμή να αποτελώ μέλος) του απέδωσε το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ντοκιμαντέρ και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Αφιέρωμα – Η ιστορία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας»

Οι προβολές των ντοκιμαντέρ «A Gay Girl in Damascus: The Amina Profile» (2015) και «Silvered Water, Syria Self-Portrait» (2014), θα πραγματοποιηθούν στο Exile Room ((Αθηνάς 12 – 3ος όροφος, Θησείο – Μοναστηράκι), με αγγλικούς υπότιτλους. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.