Κόντρα στις εισηγήσεις των Σωματείων, του πρώην ΔΣ, του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, των βουλευτών που κατέθεσαν ερώτηση ήταν τελικά η απόφαση της υπουργού να ξηλώσει το ΔΣ της ΚΣΟΤ στηρίζοντας την καλλιτεχνική διευθύντρια, εις βάρος της οποίας εκκρεμούν καταγγελίες, όπως προκύπτει από το σημερινό μας ρεπορτάζ. Τι λένε τα έγγραφα που κατέθεσε το πρώην ΔΣ

Ads

Η πρώην πρόεδρος Ελευθερία Ντεκώ και τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ της ΚΣΟΤ (Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης), «μιλούν» για πρώτη φορά μετά τις καταγγελίες που βγήκαν μέσα από το tvxs.gr και οι οποίες αφορούσαν αυθαιρεσίες από την πλευρά της επί δεκαεπτά έτη καλλιτεχνικής του διευθύντριας Παυλίνας Βερέμη.

Οι καταγγελίες  αφορούσαν σε παράνομες αποβολές σπουδαστών και σε αδιαφάνεια στον τρόπο πρόσληψης του διδακτικού προσωπικού, όπως σημείωνε η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού.

Έχουμε στα χέρια μας και δημοσιεύουμε σήμερα την απάντηση του πρώην ΔΣ στην υπουργό κα Λυδία Κονιόρδου  και τα έγγραφα που προσκομίζουν, στον πρωθυπουργό, στην ίδια και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική  επερώτηση στη βουλή. Τα έγγραφα και η αλληλογραφία, αποδεικνύουν πως η καλλιτεχνική διευθύντρια αρνιόταν συστηματικά να λογοδοτήσει στο ΔΣ ως όφειλε θεσμικά. 

Ads

Ανάμεσα σε όσα  δημοσιεύουμε, είναι και η επιστολή σπουδαστών που ζητά την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά στις αποβολές αλλά και τα επανειλημμένα αιτήματα από το ΔΣ προς τη διεύθυνση να προσκομίσει σημαντικά έγγραφα που είχαν σχέση με τη λειτουργία της σχολής αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό και απολογισμό. Η διεύθυνση δεν προσκόμισε ποτέ τα έγγραφα αγνοώντας το ΔΣ και η υπουργός με την αποπομπή του ΔΣ δήλωσε την πλήρη στήριξή της στην καλλιτεχνική διευθύντρια.

Να σημειώσουμε πως στο νέο ΔΣ δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος το οποίο να προέρχεται από τον χώρο του χορού, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα καθώς θα έχει να διαχειριστεί όχι απλά έναν εποπτευόμενο φορέα αλλά έναν κρατικό εκπαιδευτικό οργανισμό.

Η υπεύθυνη του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου μιλώντας στο tvxs.gr υπογραμμίζει μάλιστα όπως θα διαβάσετε παρακάτω, πως η συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους του υπουργείου βρίσκει αντίθετο το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ναι μεν νομιμοποιείται  η υπουργός να καταργήσει το ΔΣ, όταν όμως εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος της καλλιτεχνικής διευθύντριας υπάρχει θέμα ηθικό. 

Το ΔΣ που διορίστηκε επί υπουργίας Μπαλτά διευκρινίζει πως αντιμετώπιζε προβλήματα από την αρχή της θητείας του. Γράφουν συγκεκριμένα «….από την ανάληψη των καθηκόντων μας αντιμετωπίσαμε πλήθος ζητημάτων στην συνεργασία μας με την, επί σειρά 17 ετών, Διευθύντρια της Σχολής, κα Βερέμη, που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου που διέπει την Κ.Σ.Ο.Τ.  για τα οποία είχε ενημερωθεί προσηκόντως και η απελθούσα και η τωρινή ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου. Θέματα διοίκησης και διαχείρισης της Σχολής δε, έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα μέρος των σπουδαστών της Σχολής και των γονέων τους, καθώς και Βουλευτές, οι οποίοι έχουν καταθέσει ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή.»

Το ΔΣ όπως φαίνεται από τη σχετική αλληλογραφία, ζητούσε επιτακτικά σημαντικά έγγραφα όπως το μητρώο των σπουδαστών, τον πίνακα βαθμολογίας της περσινής χρονιάς αλλά και των εισαγωγικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου του 2016 , τον πίνακα με τους σπουδαστές που είχαν δικαίωμα για επανεξέταση, τις συμβάσεις των καθηγητών, έγγραφο σπουδάστριας που είχε ατύχημα περί οικειοθελής της αποχώρησης , οικονομικό απολογισμό της παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και της ανακαίνισης του γραφείου. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν αν υπάρχουν στη σχολή οι δομές που εγγυώνται τη διαφάνεια. 

Οι εκκλήσεις των σπουδαστών

Επίσης, μήνες πριν  καταγγείλουν οι πρώην σπουδαστές μέσω του tvxs.gr  παράνομες αποβολές από τη διεύθυνση, η οποία δεν τους έδωσε δικαίωμα επανεξέτασης όπως ορίζει ο νόμος, είχαν καταθέσει σχετική επιστολή στη διεύθυνση. Οι σπουδαστές υπογραμμίζουν ότι οι οι παράνομες αποβολές είναι καθεστώς καθώς όπως γράφουν είναι επαναλαμβανόμενες.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

Μετά την αποτελεσματική διεξαγωγή των μαθημάτων την περασμένη χρονιά λάβαμε την βαθμολογική αξιολόγηση για την πρώτη περίοδο τον Μάρτιο και για την δεύτερη περίοδο μετά την λήξη του ακαδημαϊκού έτους, τον Σεπτέμβρη. Ενώ, λοιπόν, όλοι βρισκόμασταν σε αναμονή για την βαθμολογία, εν μέσω θερινών διακοπών και πριν καν μας ανακοινωθεί αυτή, έξι (6) συμφοιτητές μας κλήθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη διεύθυνση. Κατόπιν συναντήσεως, οι τρεις από τους έξι ενημερώθηκαν για την οριστική αποβολή τους και οι υπόλοιποι για την μη προβίβασή τους στο επόμενο έτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 598 Προεδρικό Διάταγμα του 1985, όπως ειναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 212/ 18 Μαΐου 1985, αρ. 6 παρ.3 εδάφιο ε «Σπουδαστής προάγεται στο επόμενο έτος αν λάβει σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον ΚΑΛΑ, πέντε (5), παραπέμπεται δε σε επαναληπτική προαγωγική εξέταση στα μαθήματα που έλαβε βαθμολογία κατώτερη του πέντε». Επιπλέον, κατά την παρ. 5 του προαναφερθέντος άρθρου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις έχουν […] αυτοί που έλαβαν βαθμολογία κατώτερη του 5 κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου σε λιγότερο από τρία μαθήματα». Ακόμη, σύμφωνα με το εδάφιο ε της ίδιας παραγράφου «όταν ο σπουδαστής απορριφθεί, κατά τις επαναληπτικές προαγωγικές εξετάσεις και η επίδοση του κριθεί ιδιαίτερα ανεπαρκής είναι δυνατόν να αποβληθεί οριστικά από την ΚΣΟΤ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που λαμβάνεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου των καθηγητών της Σχολής». 

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, προκύπτει ότι η εν λόγω διαδικασία τηρήθηκε κατά περίπτωση και όχι καθολικά, γεγονός που παραπέμπει σε αυθαιρεσία. Για το λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή  σας. Αυτό αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη πρακτική που, δυστυχώς, επηρεάζει τις ζωές τόσο των συμφοιτητών μας που αποβάλλονται όσο και αυτών που παραμένουν στη σχολή υπό συνθήκες αβεβαιότητας. 

Καλούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων και το Διοικητικό Συμβούλιο, να επανεξετάσει τις αποφάσεις αυτές και να προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ελπίζοντας αυτή να είναι η τελευταία φορά που η εκπαιδευτική μας χρονιά ξεκινά με την αγωνία του αν και ποιοι θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας

Μαρία Κανελλοπούλου: Το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί το υπουργείο να τηρήσει τις αρχές 

Εντωμεταξύ, δημοσίευμα των Νέων, σχολιάζει την τοποθέτηση συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ΔΣ της ΚΣΟΤ αφήνοντας υπονοούμενο πως στην το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνο με τις πρακτικές του υπουργείου.

Ο λόγος για τον κύριο Χατζησίμο,υπεύθυνο της ΝΕ (Νομαρχιακής Επιτροπής) Θεάματος Ακροάματος.

«Πρόκειται για προσωπική επιλογή» απαντά η υπεύθυνη του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου. «Το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά δεν συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές, αλλά διαπιστώνει ότι βρίσκονται στον αντίποδα επιλογών, θέσεων και αρχών μας. Ζητάμε ακριβώς να τηρούνται  όλα αυτά-καθώς κανένα μέλος μας δεν διεκδικεί κάτι προσωπικό. Μπορεί να έχει το δικαίωμα η υπουργός να ξηλώσει ένα ΔΣ, κατά πόσο όμως είναι ηθικό την ώρα που εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος της καλλιτεχνικής διευθύντριας; Η κα Βερέμη είναι δεκαεπτά χρόνια στο τιμόνι της Κρατικής Σχολής Χορού. Αυτές οι θέσεις δεν είναι ισόβιες, είναι καλλιτεχνικές θέσεις αλλά έχουν και πολιτικό στίγμα» σημειώνει.

Δηλώνει επίσης την ανησυχία της καθώς προηγήθηκε το ξήλωμα του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ: «Αν και η περίπτωση του Θεοδωρόπουλου δεν είναι ίδια με αυτή της Βερέμη , πρέπει να μας απασχολήσει η ευκολία με την οποία καταργούμε τα ΔΣ των οποίων ο ρόλος είναι ελεγκτικός. Οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται. Κάθε άλλη επιλογή είναι επικίνδυνη» λέει. 

Μαθαίνουμε επίσης πως σε συνάντηση της υπουργού με τα σωματεία (ΠΟΘΑ, ΣΕΧΩΧΟ) που προηγήθηκε, της ζητήθηκε να αντικαταστήσει τα παραιτηθέντα μέλη και να κάνει σύσταση στην Κα Βερέμη να συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο ΔΣ καθώς η άρνηση είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Την ίδια θέση είχε και το ΔΣ. 

Η αποπεμφθείσα πρόεδρος του ΔΣ Ελευθερία Ντεκώ αλλά και τα μέλη Χρυσάνθη Μπαδέκα και Ανδρονίκη Μαραθάκη, σημειώνουν στην επιστολή πως επέμειναν με επιστολές τους προς την υπουργό να αντικατασταθούν άμεσα τα δύο μέλη που παραιτήθηκαν, χωρίς ωστόσο να καταθέσουν την παραίτησή τους στο ΔΣ ως όφειλαν, προκειμένου να προχωρήσει το ΔΣ στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του 2016, για να εισπράξουν από την πλευρά του υπουργείου τη σιωπή και κατόπιν την απόφαση της αποπομπής τους για την οποία ενημερώθηκαν μέσω του τύπου αφού η υπουργός κάλεσε την κα Ντεκώ αφού είχαν αποσταλεί τα Δελτία Τύπου από το υπουργείο.