Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Η μοδίστρα (ΕΡΤ 2, 22.00)
Μαύρη κωμωδία, παραγωγής Αυστραλίας 2015

image

Η Τίλι Ντάνατζ, μία γοητευτική και λαμπερή κοσμοπολίτισσα γυναίκα, επιστρέφει στη γενέτειρα της, μία μικρή πόλη στην αυστραλιανή ύπαιθρο της δεκαετίας του ’50, και στη μητέρα της που πάσχει από άνοια. Όταν ήταν μικρή κατηγορήθηκε για το φόνο ενός αγοριού, γεγονός που την οδήγησε να ζει για χρόνια μακριά από τον τόπο που μεγάλωσε, και είναι σήμερα μία ξένη και ανεπιθύμητη από τους ντόπιους.

Ads

Η Τίλι όμως είναι και ιδιοφυία στην υψηλή ραπτική. Έτσι, με όπλα της τη ραπτομηχανή της και το ταλέντο της στην υψηλή ραπτική μεταμορφώνει το στυλ των γυναικών της πόλης, έρχεται σε σύγκρουση με τον συντηρητισμό της περιοχής και ταυτόχρονα αναζητά την αλήθεια για το παρελθόν της και εκδικείται όσους συνωμότησαν εναντίον της και την αδίκησαν.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ρόζαλι Χαμ.

  • Σκηνοθεσία: Τζόσελιν Μουρχάουζ
  • Σενάριο: Π.Τζ. Χόγκαν, Τζόσελιν Μούρχαους
  • Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Γουίνσλετ, Λίαμ Χέμσγουορθ, Τζούντι Ντέιβις, Χιούγκο Γουίβινγκ

Διαθέσιμη για 7 μέρες στο ERTFLIX.

The Matrix (Open, 22.15)
Επιστημονικής φαντασίας, συμπαραγωγής Αμερικής – Αυστραλίας 1999

image

Η ζωή κυλά ήρεμα για τον νεαρό χάκερ Νίο (Neo), κατά κόσμον Τόμας Άντερσον, μέχρι τη στιγμή που προσεγγίζεται από τον μυστηριώδη Μορφέα. Αυτός θα του αποδείξει πως η ζωή του δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ψέμα, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για το έτος 2199 και η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια στις ευφυείς μηχανές που έχουν καταλάβει τον κόσμο και έχουν δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα της ζωής του 20ου αιώνα, όπου εκμεταλλεύονται την ενέργεια των ανθρώπων προς όφελός τους. Αινιγματικά μηνύματα που εμφανίζονται στον υπολογιστή του Νίο και μια περιπέτεια με κυβερνητικούς πράκτορες τον οδηγεί στην ομάδα που καθοδηγείται από τον μυστηριώδη Μορφέα, ο οποίος του προσφέρει την δυνατότητα να μάθει την αλήθεια για το Matrix αλλά και να πολεμήσει ενάντια στις μηχανές και να απελευθερώσει τους ανθρώπους.

Πρόκειται για το ξεκίνημα της τριλογίας των αδερφών Γουατσόφσκι που βγήκε στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 1999 και απέσπασε τέσσερα Όσκαρ: Μοντάζ (Ζακ Στένμπεργκ), Ήχου (Τζον Ριτζ, Γκρεγκ Ράλντλοφ, Ντέιβιντ Κάμπελ, Ντέιβιντ Λι), Μοντάζ Ηχητικών Εφέ (Ντέιν Ντέιβις) και Οπτικών Εφέ (Τζάνεκ Σιρς, Τζον Γκέτα, Γιον Θαμ, Στίβεν Ρίτσαρντ Κόρτλεϊ). Η ταινία έγινε ευρέως γνωστή για το ειδικέ εφέ της «bullet time», όπου ο θεατής βλέπει μία σκηνή να εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση ενώ η κάμερα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το επίκεντρο της σκηνής με κανονική ταχύτητα, για τα χορογραφικά στοιχεία από ασιατικές ταινίες πολεμικών τεχνών και την εικαστική αισθητική των βιντεοκλίπ αλλά και τις φιλοσοφικές διαστάσεις του σεναρίου της.

  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι
  • Πρωταγωνιστούν: Κιάνου Ριβς, Λόρενς Φίσμπερν, Κάρι Αν Μος, Χιούγκο Γουίβινγκ, Τζο Παντολιάνο

Ο Πεταλούδας (Star, 22:15)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής ΗΠΑ – Τσεχίας – Ισπανίας 2017

image

Η ιστορία ενός διαρρήκτη θησαυροφυλακίων από τον παριζιάνικο υπόκοσμο, γνωστού με το παρατσούκλι Πεταλούδας, εξαιτίας του τατουάζ που έχει στο στέρνο του, ο οποίος παγιδεύτηκε και κατηγορήθηκε άδικα για έναν φόνο που δεν διέπραξε, καταδικάστηκε σε ισόβια και εκτίει την ποινή του σε ένα διαβόητο και απομονωμένο σωφρονιστικό ίδρυμα που βρίσκεται στο «Νησί του Διαβόλου». Στη νησο-φυλακή ο Πεταλούδας γνωρίζει έναν ιδιόρρυθμο και μαλθακό παραχαράκτη, τον Λουί Ντεγκά, με τον οποίο συμμαχεί, αποφασισμένος να ξανακερδίσει την ελευθερία του. Οι δύο κρατούμενοι συνεργάζονται για να σχεδιάσουν την απόδρασή τους.

Σύγχρονο ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ του 1973, με τον Στιβ ΜακΚουίν και τον Ντάστιν Χόφμαν, που βασίζεται στα αυτοβιογραφικά best seller «Papillon» και «Banco» του Ανρί Σαριέρ, η περιγραφή όσων έζησε για 14 χρόνια στις φυλακές της Γαλλικής Γουιάνας όπου είχε εγκλειστεί για έναν φόνο που δε διέπραξε ποτέ.

  • Σκηνοθεσία:Μάικλ Νόερ
  • Σενάριο: Άαρον Γκουζικόφσκι
  • Πρωταγωνιστούν:Τσάρλι Χάναμ, Ράμι Μάλεκ, Κρίστοφερ Φέρμπανκ

Παράσιτα (Cosmote TV, 23:35)
Μαύρη κωμωδία – ψυχολογικό θρίλερ – κοινωνική σάτιρα, νοτιοκορεάτικης παραγωγής 2019

image

Στη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα και 4 Όσκαρ ταινία, μία άπορη τετραμελής οικογένεια συνωμοτεί με κόλπα και ψέματα για να προσληφθεί σε ένα πλουσιόσπιτο και καταλαμβάνει τον πολυτελή χώρο της εύπορης οικογένειας παριστάνοντας το επαγγελματικό οικιακό προσωπικό. Αυτή η επαφή δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων δεν θα αργήσει να πυροδοτήσει απροσδόκητες εξελίξεις κι αναπάντεχα γεγονότα.

Τα «Παράσιτα»πραγματοποίησαν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2019 και έγιναν η πρώτη κορεατική ταινία που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα. Στα 92α Βραβεία Όσκαρ είχε έξι υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας (η πρώτη υποψηφιότητα για κορεατική ταινία σε αυτή την κατηγορία), Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής και Καλύτερου Μοντάζ, κερδίζοντας τα τέσσερα πρώτα από αυτά. Στις 77ες Χρυσές Σφαίρες κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ενώ έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες στα 73α BAFTA.

  • Σενάριο – Σκηνοθεσία:Τζουν Χο Μπονγκ
  • Πρωταγωνιστούν:Σονγκ Κανγκ-Χο, Λι Σουν Κιουν, Παρκ Σο-Νταμ, Γιανγκ Χίε-Τζιν, Τζο Γέο-Τζεόνγκ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (online.filmfestival.gr)

Ξεκίνησε σήμερα το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Για τις επόμενες δέκα μέρες, έως και τις 14 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας online.filmfestival.gr και το καλοκαίρι, από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, και σε φυσικούς χώρους, δηλαδή και μέσα σε κινηματογραφικές αίθουσες, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το καλοκαίρι θα προβληθούν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ καθώς και τα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ αλλά οι δράσεις της Αγοράς.

image

Για τις επόμενες μέρες έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις μικρές οθόνες των σπιτιών μας 50 συνολικά ντοκιμαντέρ:

  • 22 ταινίες: 20 ντοκιμαντέρ και 2 ταινίες μυθοπλασίας, οι οποίες εξερευνούν τη σύγχρονη εμπειρία του ταξιδιού και τη σχέση μας μαζί του στο ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι»
  • 18 ντοκιμαντέρ, πρόσφατης παραγωγής από ολόκληρο τον κόσμο που ταξίδεψαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν σε διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις, στο τμήμα «Top Docs»
  • 10 ταινίες στο τμήμα «NextGen» όπου παρουσιάζονται οι φωνές των νέων – οι ταινίες αυτές θα είναι διαθέσιμες δωρεάν σε χρήστες από όλη την Ελλάδα.

Για να δείτε τις ταινίες μπείτε στο www.filmfestival.gr και ακολουθήστε τον σύνδεσμο TDF23 ONLINE, δημιουργήστε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει (κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Ελλάδα και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων) και σημειώστε ότι αφού ενοικιάσετε την ταινία (η τιμή ενοικίασης για κάθε ταινία είναι 3€ ενώ υπάρχουν και διαθέσιμα πακέτα που μπορείτε να επιλέξετε) και πατήσετε «Play Now» ώστε να ξεκινήσει η προβολή, έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία – σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσετε την προβολή στο διάστημα των 24 ωρών, το εισιτήριο λήγει. Και οι 50 ταινίες θα είναι διαθέσιμες για όλο το διάστημα της online διοργάνωσης (4 έως 14 Μαρτίου) μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων.

Διαβάστε επίσης: