Μετά από 11 ημέρες γεμάτες Σινεμά, παράλληλες εκδηλώσεις, προβολές, ταινίες και εκθέσεις, το 62ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, με την προβολή της νέας ταινίας του καταξιωμένου Γάλλου σκηνοθέτη, Ζακ Οντιάρ, «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» και την απονομή των βραβείων.

Ads

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επέστρεψε φέτος στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Συνολικά προβλήθηκαν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, οι θεατές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Ads

Κάπου στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, μια περιοχή γνωστή και ως «Ολυμπιάδες» εξαιτίας των οχτώ πολυόροφων κτιρίων που έχουν το όνομα πόλεων που έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες, η Εμιλί γνωρίζει τον Καμίλ, ο οποίος νιώθει έλξη για τη Νορά, η οποία συναντά στον δρόμο της την Αμπέρ.

Τρία κορίτσια κι ένα αγόρι δίνουν τον δικό τους ορισμό για το τι σημαίνει έρωτας σήμερα, σε μια ταινία που αποτελεί ελεύθερη διασκευή τριών ιστοριών του Αμερικανού καρτουνίστα Έντριαν Τομίνε.

Mια ταινία που καταφέρνει να αποδώσει την πολύχρωμη παλέτα του διαφορετικών πιθανών σχέσεων που γεννιούνται από τη ραγδαία επιθυμία, μέσα από τους γκρίζους τόνους μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας με απαλή, ανάγλυφη αίσθηση.

image

Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ρίχνει τίτλους τέλους και ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 19:00, στη φυσική του έδρα, τον κινηματογράφο Ολύμπιον, με μια ταινία που μας υπενθυμίζει πώς είναι να ερωτεύεσαι στη σημερινή εποχή.

Το «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» (Les Olympiades) του πολυβραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, σε σενάριο που υπογράφει ο ίδιος σε συνεργασία με τη Σελίν Σιαμά και τη Λέα Μισιούς, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα κόμικ διηγήματα «Amber Sweet», «Hawaiian Getaway» και «Killing and Dying», τα οποία περιλαμβάνονται στη συλλογή «Killing and Dying» του διάσημου Αμερικανού κομίστα, Έιντριαν Τομίνε.

image

Παρότι γυρισμένη σε ένα γοητευτικό ασπρόμαυρο φόντο, η ταινία του Οντιάρ ακτινοβολεί όλα τα χρώματα μιας πολύπλοκης εποχής, αποτυπώνοντας τον παλμό και την ένταση της στιγμής και του σήμερα. Παράλληλα, ενώ οι ιστορίες εκτυλίσσονται στο Παρίσι, η αμεσότητα της ταινίας καταργεί κάθε είδους σύνορα και διαχωρισμούς.

Ο καθένας από εμάς, από το Παρίσι έως την Αριστοτέλους και από το Μανχάταν έως την Κυψέλη, θα μπορούσε να μπει στη θέση των ηρώων, να συναισθανθεί τα όσα βιώνουν, να βρει παραλληλισμούς και ομοιότητες με τις προσωπικές του εμπειρίες.

Ο έρωτας, η ενηλικίωση, αλλά και η συμφιλίωση τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τον κόσμο και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, κυριαρχούν σε μια ταινία που φτιάχνει μικρούς κόσμους, όπου συνυπάρχουν το «εγώ» και το «εμείς».

image

Το «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» είναι σαν ένα ρομαντικό τραγούδι, ανάλαφρο και βαθύ, που το κουβαλάς μαζί σου ως εφόδιο και ανάμνηση χωρίς καλά καλά να το αντιληφθείς. Ένα ιδανικό κλείσιμο για την επιστροφή του Φεστιβάλ στους φυσικούς του χώρους, τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και μια γλυκιά υπόσχεση για τα όσα έρχονται.

Ζακ Οντιάρ / Jacques Audiard

Γιος του σκηνοθέτη Μισέλ Οντιάρ, γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 30 Απριλίου του 1952. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε να γράφει σενάρια όπως τα «Réveillon chez Bob», «Baxter», «Fréquence Meurtre» και «Saxo». Το 1994 σκηνοθέτησε την ταινία «Κοίτα Τους Άντρες Όταν Πέφτουν» (Regarde les hommes tomber), με τους Ματιέ Κασοβίτς και Ζαν-Λουί Τριντινιάντ. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Georges-Sadoul.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ζακ Οντιάρ συνεργάστηκε ξανά με τους δύο ηθοποιούς για τη δεύτερη ταινία του «Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας» (Un héros très discret), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζαν-Φρανσουά Ντενιώ. Το 2001, ακολούθησε το «Πάνω στα Χείλη Μου» (Sur Mes Levres) με τους Βενσάν Κασέλ και Εμανουέλ Ντεβό.

Η τέταρτη ταινία του, «Ο Χτύπος Που Έχασε Η Καρδιά Μου» (De battre mon cœur s’est arête), έλαβε συνολικά δέκα υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ το 2005 και απέσπασε τελικά οκτώ Βραβεία Σεζάρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής και Φωτογραφίας.

Το 2009, ο «Προφήτης» (Une Prophete) φεύγει από το Φεστιβάλ Καννών με το Μέγα Βραβείο, αποσπά το BAFTA Καλύτερης Ταινίας και φτάνει μέχρι την τελική πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το «Σώμα με Σώμα / De rouille et d’os / Rust and Bone» του Ζακ Οντιάρ, πραγματεύεται με τον πιο ποιητικό τρόπο, τις δύσκολες μελοδραματικές συμβάσεις, καθώς αναδύει μέσα από την οθόνη μια βαθιά συναισθηματική ατμόσφαιρα.

image

Η έβδομη ταινία του «Dheepan», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ την ίδια χρονιά είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στην ελληνική της πρεμιέρα, καθώς αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε Επίσης:

image

Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα / Les Olympiades, Paris 13e / Paris, 13th District
Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ / Jacques Audiard
Σενάριο: Céline Sciamma, Léa Mysius, Jacques Audiard
Πρωταγωνιστούν: Lucie Zhang, Makita Samba, Noemie Merlant, Jehnny Beth
Διεύθυνση φωτογραφίας: Paul Guilhaume
Μοντάζ: Juliette Welfling
Ήχος: Brigitte Taillandier, Vincent Goujon, Hortense Bailly, Niels Barletta
Μουσική: Rone
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 106 λεπτά

Η ταινία «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα / Les Olympiades, Paris 13e / Paris, 13th District» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή της εταιρείας Cinobo.