Το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Θα προβληθούν 197 ταινίες στην μεγάλη οθόνη, ενώ οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν 144 ταινίες και διαδικτυακά. 14 ταινίες διεκδικούν τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Θόδωρος Αγγελόπουλος» της φετινής διοργάνωσης, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές.

Ads

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών από όλο τον κόσμο, οι οποίες διαγωνίζονται για
τα εξής βραβεία:

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός
  • Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ)
  • Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ)
  • Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία
  • (Χάλκινος Αλέξανδρος). Ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ
  • Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας
  • Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης ή Σεναρίου

image

Μέλη της Επιτροπής

Νανούκ Λέοπολντ

Η Νανούκ Λέοπολντ είναι Ολλανδή σκηνοθέτις και σεναριογράφος. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Ρότερνταμ και από την Ολλανδική Ακαδημία Κινηματογράφου στο Άμστερνταμ. Η πρώτη της ταινία, το «Îles Flottantes», προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2001. Tο «It’s All So Quiet» ήταν η ταινία έναρξης του Panorama Special της Μπερλινάλε το 2013. Αυτή την περίοδο εργάζεται για τη νέα της ταινία μεγάλου μήκους, με τίτλο «Whitetail». Το 2017 σκηνοθέτησε το πρώτο της θεατρικό έργο, για την διάσημη θεατρική ομάδα του Άμστερνταμ ITA. Κάνει επίσης βιντεο-εγκαταστάσεις σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη Ντάαν Έμεν. Πρόσφατα ανέλαβε και τη σκηνοθεσία όπερας για όπερας για την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ολλανδίας

Ads

Ρόλαντ Βάις

Ο Σέρβος σχεδιαστής ήχου Ρόλαντ Βάις εργάζεται στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και στη Λισαβόνα. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για τη δουλειά του στα «Γάζα, αγάπη μου», «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα», «Πράσινο δωμάτιο», «Boardwalk Empire», «The Night Of», «Chocolat» και «Προσοχή: Πόθος». Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες, εικαστικούς καλλιτέχνες και παραγωγούς, όπως οι Ανγκ Λι, Μάρτιν Σκορσέζε, Μάικλ Μουρ, Λάρι Κλαρκ, Μίρα Ναΐρ και Χαβιέρ Τελές. Έχει προταθεί έξι φορές για το βραβείο Έμι για την εξέχουσα δουλειά του στην ηχοληψία και έχει κερδίσει τρία βραβεία για τα Boardwalk Empire, The Night Of και Free Solo.

Μισέλ Βάλεϊ

Η Μισέλ Βάλεϊ γεννήθηκε στην Ελβετία, σπούδασε Δραματική Τέχνη στη Ζυρίχη και συνεργάστηκε με το Stadttheater Bern. Από το 1985 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες, θεατρικές παραστάσεις και περφόρμανς. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Νίκος Νικολαϊδης και η Τώνια Μαρκετάκη στον κινηματογράφο και ο Γιάννης Χουβαρδάς και Μιχαήλ Μαρμαρινός στο θέατρο. Το 2009 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Κυνόδοντας», η οποία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη πολυμέσων Δημοσθένη Αγραφιώτη σε ποιητικά δρώμενα και περφόρμανς. Μεταφράζει στην γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα.

image

Διαβάστε Επίσης:

Ανακαλύπτοντας τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού:

Αγέλη Προβάτων | Pack of Sheep
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, 2021, 113′

Ο Θανάσης αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως κι ο Αποστόλης βρίσκεται στην ίδια θέση, του ζητά να συμμαχήσουν για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία με τον Στέλιο. Κι ενώ βρίσκει κι άλλους πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, δύο νεαροί μικροεγκληματίες φτάνουν στην πόλη για να εκφοβίσουν αυτούς που χρωστούν στον τοκογλύφο.

image

Αγία Έμυ | Holy Emy
Αρασέλη Λαιμού
Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, 2021, 111′

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της.

Σελήνη, 66 ερωτήσεις | Moon, 66 Questions
Ζακλίν Λέντζου
Ελλάδα, 2021, 109′

Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης υγείας του πατέρα της. Με την ανακάλυψη ενός μεγάλου μυστικού του, η Άρτεμις γνωρίζει τον πατέρα της για πρώτη φορά. Τον καταλαβαίνει με τρόπο που τόσα χρόνια αδυνατούσε, και κατά συνέπεια τον αγαπάει πραγματικά.

Στ’ αλήθεια | True Things
Χάρι Γούτλιφ
Ηνωμένο Βασίλειο, 2021, 101′

Η Κέιτ αφήνει τη ζωή να την προσπερνάει, μέχρι που μια τυχαία σεξουαλική εμπειρία μ’ έναν χαρισματικό ξένο την αφυπνίζει. Υπό την επήρεια του πάθους, η Κέιτ οδεύει προς τη σύγκρουση… Μια παραβολή με θέμα μια καταστροφική σεξουαλική σχέση, περίπλοκη και συνηθισμένη ταυτόχρονα – μια σχέση τόσο οικεία που σχεδόν μοιάζει με τελετουργία ενηλικίωσης. Μια εξαιρετικά υποκειμενική και προσωπική ιστορία αγάπης, που εστιάζει στην εύθραυστη αίσθηση εαυτού μιας γυναίκας, με ερμηνείες που αναδεικνύουν το εύρος των πιο δυναμικών ηθοποιών της Βρετανίας: ένα αιχμηρό και συναισθηματικό χρονικό των ηθών του μοντέρνου έρωτα.

image

H Κλάρα μόνη | Clara Sola
Νάταλι Άλβαρες Μεσέν
Σουηδία, Κόστα Ρίκα, Βέλγιο, Γερμανία, 2021, 106′

Η Κλάρα, μια 40χρονη γυναίκα που έχει αποσυρθεί από τα εγκόσμια και διατηρεί μια διαισθητική σχέση με τη φύση, υποτίθεται πως έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Θεό. Ως «θεραπεύτρια» συντηρεί μια οικογένεια και στηρίζει ένα χωριό που χρειάζεται την ελπίδα. Η σεξουαλικότητα της Κλάρα, την οποία ανέκαθεν καταπίεζε η μητέρα της, ξυπνά από την έλξη που νιώθει για το νέο αγόρι της ανιψιάς της. Αυτή η νέα δύναμη που έχει ξυπνήσει μέσα της οδηγεί την Κλάρα σε αχαρτογράφητα νερά, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει τόσο τα φυσικά, όσο και τα μυστικιστικά όρια. Ενδυναμωμένη από την πορεία αυτογνωσίας, η Κλάρα απελευθερώνεται σταδιακά από τον ρόλο της ως «αγίας», κάτι που της επιτρέπει επιτέλους να θεραπευτεί.

Το κουτί | The Box
Λορένσο Βίγας
Μεξικό, ΗΠΑ, 2021, 92′

Ο Χατζίν, ένας έφηβος από την Πόλη του Μεξικού, ταξιδεύει για να παραλάβει τη σορό του πατέρα του που βρέθηκε σε έναν ομαδικό τάφο κάπου κάτω από τον απέραντο ουρανό και καταμεσής του έρημου τοπίου του Βόρειου Μεξικού. Όμως μια συνάντηση με έναν άντρα που μοιάζει εμφανισιακά με τον πατέρα του, του γεννά αμφιβολίες και ελπίδα για το τι έχει συμβεί πραγματικά. Γυρισμένο σ’ ένα εργοστάσιο στη συνοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρες, όπου έχουν εξαφανιστεί πολλά κορίτσια της περιοχής, η ταινία αποτελεί ταυτόχρονα μια σπαρακτική μελέτη σχετικά με τους τεταμένους οικογενειακούς δεσμούς και μια διεισδυτική ματιά στην εγκληματικότητα της καρδιάς της μεταποιητικής βιομηχανίας του Μεξικού.

Λευκό κτίριο | White Building
Καβίτς Νεάνγκ
Καμπότζη, Γαλλία, Κίνα, Κατάρ, 2020, 90′

Ένας νεαρός άντρας έρχεται αντιμέτωπος με την προοπτική της κατεδάφισης του σπιτιού του όπου ζούσε για χρόνια στην Πνομ Πεν, ένα κτίριο-ορόσημο για την πόλη, γνωστό και ως «Λευκό Κτίριο». Παράλληλα, δέχεται πιέσεις από την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες του, οι οποίες ξυπνούν και κορυφώνονται αυτή ακριβώς την κομβική στιγμή της ξαφνικής αλλαγής. Μια βαθιά προσωπική ταινία που μεταμορφώνεται διαρκώς, καθώς αφηγείται με συντριπτική μελαγχολία τα προβλήματα τού να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που διαρκώς ανεβάζει ρυθμούς.

image

Προσκυνητές | Pilgrims
Λαουρίνας Μπαρέισα
Λιθουανία, 2021, 92′

Δύο πρώην εραστές που έχουν χαθεί ξανασυναντιούνται σε ένα ταξίδι σε μια μικρή πόλη όπου κάποτε διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα: ένα περιστατικό που σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή τους. Καθώς σταδιακά αποκαλύπτεται η αλήθεια, το ζευγάρι επανεξετάζει το θυελλώδες παρελθόν του σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει το κοινό τους τραύμα. Ένα καθηλωτικό δράμα που ξυπνά τα φαντάσματα που κρύβουμε μέσα μας, προτρέποντάς μας να φανταστούμε όλα όσα συμβαίνουν στο περιθώριο.

Σιωπηρή γη | Silent Land
Άγκα Βοσίνσκα
Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία, 2021, 113′

Ένα φαινομενικά τέλειο ζευγάρι μεγαλοαστών νοικιάζει ένα σπίτι για τις διακοπές του σε ένα ηλιόλουστο ιταλικό νησί. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών τους, όταν ανακαλύπτουν πως η πισίνα του σπιτιού δεν λειτουργεί. Αγνοώντας το πρόβλημα του νησιού σχετικά με την έλλειψη νερού, καλούν κάποιον να φτιάξει την πισίνα. Η συνεχής παρουσία ενός ξένου παραβιάζει την αίσθηση ασφάλειας του ζευγαριού και πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων που τους οδηγεί σε αυθόρμητες και παράλογες συμπεριφορές – κι από κει στο σκοτεινότερο σημείο της σχέσης τους. Ένα ταξίδι στα άδυτα των ανθρώπινων σχέσεων, όταν αυτές βρίσκονται απόλυτα εκτεθειμένες στο φως της ημέρας.

Moneyboys
Σι Μπι Γι
Αυστρία, Γαλλία, Ταΐβάν, Βέλγιο, 2021, 120′

O Φέι ζει στη μεγάλη πόλη βγάζοντας λεφτά με παράνομους τρόπους. Ο κόσμος του καταρρέει όταν συνειδητοποιεί ότι η οικογένειά του δέχεται τα χρήματά του, αλλά όχι την ομοφυλοφιλία του. Με σπασμένη καρδιά, ο Φέι δυσκολεύεται να δημιουργήσει μια νέα αρχή στη ζωή του.

Τρυφερούδι  | Softie
Σαμουέλ Τεΐς
Γαλλία, 2021, 93′

Ο δεκάχρονος Τζόνι, που ζει σε μια μικρή πόλη της ανατολικής Γαλλίας, διαφέρει από την οικογένεια και τον σκληρό περίγυρό της γειτονιάς του. Με περιέργεια, παρατηρεί τα σκαμπανεβάσματα που χαρακτηρίζουν την ερωτική ζωή της νεαρής ανύπαντρης μητέρας του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο κύριος Αντάμσκι, ένας νέος δάσκαλος, αναλαμβάνει την τάξη του Τζόνι. Ο δάσκαλος πιστεύει στο νεαρό αγόρι και θέλει να του δείξει έναν νέο κόσμο, ενώ και ο Τζόνι με τη σειρά του γοητεύεται από τον καινούργιο δάσκαλο.

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; | What Do We See When We Look At The Sky?
Αλεξάντρ Κομπέριτζε
Γεωργία, Γερμανία, 2021, 150′

Η Λίζα και ο Γκιόργκι συναντιούνται τυχαία σε έναν δρόμο της Γεωργίας. Χωρίς να γνωρίζουν ο ένας το όνομα του άλλου, συμφωνούν να συναντηθούν την επόμενη ημέρα. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κακό ξόρκι. Θα καταφέρουν να ξαναβρεθούν; Και αν ναι, θα ξέρουν ποιοι είναι; Η ζωή συνεχίζεται ως συνήθως στην πόλη τους, τα σκυλιά του δρόμου γυρίζουν εδώ κι εκεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ξεκινά. Ένα κινηματογραφικό συνεργείο που αναζητά την αληθινή αγάπη μπορεί να είναι αυτό που χρειάζονται η Λίζα και ο Γκιόργκι.

Φλέβα χρυσού | Mother Lode
Ματέο Τορτόνε
Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, 2021, 86′

Ο Χόρχε εγκαταλείπει την επιχείρηση μοτο-ταξί που διατηρεί στα προάστια της Λίμα μαζί με την οικογένειά του, για να αναζητήσει την τύχη του ως μεταλλωρύχος στο ψηλότερο και πιο επικίνδυνο χρυσωρυχείο των Άνδεων στο Περού. Θαμμένη κάτω από έναν παγετώνα στο βουνό, η Λα Ρινκονάδα είναι η «πιο κοντινή πόλη στον ουρανό». Φιλοξενεί χιλιάδες εποχιακούς εργάτες όπως ο Χόρχε, που αναζητούν μια ευκαιρία και μια καλύτερη ζωή. Εδώ ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο οιωνούς, κατά το οποίο η πραγματικότητα εμπλέκεται με τη μαγεία και ο μύθος του πλούτου βασίζεται σε μια θυσία: κάθε τόσο, εργάτες του ορυχείου εξαφανίζονται μυστηριωδώς, αφού ο χρυσός ανήκει στον Διάβολο και ο Ελ Τίο ντε λα Μίνα απαιτεί θυσίες.

image

Η σκουριά | The Rust
Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα
Κολομβία, Γαλλία, 2021, 110′

Ο Χόρχε ζει σε μια φυτεία καφέ σε μία δασική κοιλάδα. Είναι ο μοναδικός από τη γενιά του που αποφάσισε να μείνει στην ύπαιθρο. Εδώ και μερικούς μήνες κανείς δεν θέλει να μαζέψει τη σοδειά, η οποία έχει πληγεί από μια σοβαρή αρρώστια. Η τοπική γιορτή πλησιάζει και μαζί της και η επανένωση με την πρώτη του αγάπη και τους παιδικούς του φίλους, που επιστρέφουν από την πόλη. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γιορτής και έχοντας αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος του, ο Χόρχε θα συνειδητοποιήσει ότι η αρρώστια δεν κατοικεί μόνο στις φυτείες καφέ, αλλά και στους δρόμους της πόλης και στο μυαλό των επισκεπτών της.