Το «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» του Τζέιμς Γκρέι, μας μεταφέρει στην περίοδο του μεταναστευτικού κύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη του 1921. Παρά την όμορφη φωτογραφία και την καλή αναπαράσταση της ατμόσφαιρας εκείνης της εποχής, το σενάριο κινείται σε μία προβλέψιμη πορεία. Ωστόσο είναι η καταλυτική παρουσία της Μαριόν Κοτιγιάρ και του Χοακίν Φίνιξ, που κερδίζουν τις εντυπώσεις κι εν τέλει τον θεατή. Η ταινία είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX.

Ads

Βρισκόμαστε στο 1921. Η Εύα (Μαριόν Κοτιγιάρ) και η αδερφή της Μάγδα, εγκαταλείπουν την Πολωνία, με την ελπίδα για μια καινούρια αρχή κι ένα καλύτερο μέλλον στη Νέα Υόρκη. Κατά την άφιξη τους στο Έλις Άιλαντ όμως, οι γιατροί ανακαλύπτουν πως η Μάγδα είναι βαριά άρρωστη και πρέπει να αποχωριστεί το αμερικανικό όνειρο για πάντα.

Έτσι η Εύα φτάνει στο Μανχάταν, ενώ η αδερφή της μπαίνει σε καραντίνα. Μόνη κι απελπισμένη η Εύα είναι εύκολο θήραμα για τον Μπρούνο (Χοακίν Φίνιξ), έναν γοητευτικό αλλά κακόβουλου άντρα με σκοτεινό ποιόν, ο οποίος και θα την αναγκάσει να εκπορνευτεί.

image

Ads

Η άφιξη όμως του Ορλάντο (Τζέρεμι Ρένερ), ενός φαινομενικά εντυπωσιακού μάγου και τυχοδιώκτη περιπλέκει την ήδη δύσκολη κατάσταση. Ο Ορλάντο υπόσχεται να βοηθήσει την Εύα ώστε να βρει την αδερφή της και μαζί τη χαμένη της αυτοπεποίθηση κι ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δυστυχώς κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για τους ήρωες μας. Μπρούνο και Ορλάντο συγκρούονται και το μοιραίο αποτέλεσμα θα σημάνει παράλληλα και την αρχή του τέλους για όλους  τους εμπλεκόμενους.

image

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζέιμς Γκρέι, που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες όπως το «Little Odessa» του 1994 και το «Two Lovers» του 2008, παρουσιάζει το 2013 την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Κάποτε στη Νέα Υόρκη».

Η ταινία διερευνά την εμμονή του Τζέιμς Γκρέι με τις διαφορές στις κοινωνικές τάξεις και ειδικότερα τη μετανάστευση που σχετίζεται παράλληλα και με τις εβραϊκές ρίζες του. Η ιδέα για την συγκεκριμένη ιστορία δημιουργήθηκε στον Γκρέι, από παλιές φωτογραφίες του παππού του στο Έλις Άιλαντ το 1923 και ιστορίες του προπάππου του, που διατηρούσε μπαρ εκείνη την περίοδο.

image

Αυτή είναι η πρώτη ταινία εποχής με την οποία καταπιάνεται ο Γκρέι. Η πλούσια οπτική παλέτα της εποχής εκείνης είναι έργο του Ντάριους Κόντζι («Από τη Ρώμη με Αγάπη», «Amour», «Se7en»), καθώς ο διευθυντής φωτογραφίας χρησιμοποίησε ως έμπνευση τους πίνακες των Τζορτζ Μπέλοους και Έβερετ Σιν, αλλά και φωτογραφίες του Ιταλού αρχιτέκτονα, Κάρλο Μολίνο.

Οι Πρωταγωνιστές

Μαριόν Κοτιγιάρ

image

Γεννημένη στο Παρίσι, η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει τιμηθεί με Βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Εντίθ Πιαφ στο φιλμ «Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο», το 2008. Έγινε έτσι η δεύτερη Γαλλίδα ηθοποιός που αποσπά Όσκαρ και η πρώτη που το πετυχαίνει με ταινία στη γαλλική γλώσσα! Για την ερμηνεία της αυτή υπήρξε παράλληλα υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Σεζάρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Το 2012 η Κοτιγιάρ υπήρξε επίσης υποψήφια για BAFTA, Χρυσή Σφαίρα, Σεζάρ και Βραβείο SAG, για την ερμηνεία της στο φιλμ «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ, το οποίο και συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2010, η Κοτιγιάρ τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, για την προσφορά της στον εμπλουτισμό της Γαλλικής κουλτούρας. Το 2014 κέρδισε την δεύτερη Υποψηφιότητά της για Όσκαρ, με την ερμηνεία της στην ταινία «Two Days, One Night» των αδερφών Νταρντέν.

image

Γιοακίν Φοίνιξ

Ο Γιοακίν Φοίνιξ υπήρξε τρεις φορές Υποψήφιος για Όσκαρ, για τις ταινίες «Ο Μονομάχος», «Walk the Line» και «The Master». Εν τέλει κέρδισε το 2020, με την ερμηνεία του στην ταινία, «Joker».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» αποτελεί την τέταρτη συνεργασία του Γιοακίν Φοίνιξ με τον Τζέιμς Γκρέι. Είχαν οι προηγηθεί οι ταινίες: «The Yards» το 2000, «We Own the Night» το 2007 και «Two Lovers» το 2008.

Τζέρεμι Ρένερ

Ο Τζέρεμι Ρένερ υπήρξε δύο φορές Υποψήφιος για Όσκαρ: το 2011 για ‘Β Ανδρικό για τον ρόλο του στο «The Town» του Μπεν Άφλεκ, και το 2010 για το βραβευμένο «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου. Ο ρόλος που του χάρισε την αναγνώριση, ήταν αυτός του Τζέφρυ Ντάχμερ στο ανεξάρτητο φιλμ «Dahmer».

Το φιλμ «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» του Τζέιμς Γκρέι, είναι μία ενδιαφέρουσα ταινία εποχής που προσπαθεί μεταξύ άλλων να θίξει και το θέμα της μετανάστευσης στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα ο Γκρέι προσπαθεί να μας μεταφέρει και την αγωνία των ανθρώπων, οι οποίοι με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ταξιδεύουν στην Αμερική, όπου κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτοι αποδεικνύεται ότι είναι.

image

Παρά το υποτονικό σενάριο που εξελίσσεται αργά και χωρίς συγκλονιστικές εξελίξεις, είναι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ειδικά της υπέροχης Μαριόν Κοτιγιάρ που κερδίζει έστω και οριακά το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή.

Η ταινία «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 2013 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως αυτά του Μονάχου, της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Λισσαβώνας.

ERTFLIX
 
Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση έρχεται να καταθέσει το ERTFLIX, για τις δύσκολες ημέρες του δεύτερου lockdown που βιώνουμε, προτείνοντας μας 30 νέες ταινίες οι οποίες διατίθενται δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους. Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» του Ναγκίσα Όσιμα, μέχρι το επίκαιρο φιλμ «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς.
 
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του περιεχομένου του ERTFLIX δημιουργείται από μια νέα κατηγορία με τον τίτλο «Νεανικές», όπου οι πιστοί της πλατφόρμας μπορούν να βρουν εφηβικές ταινίες, αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Κάποτε στη Νέα Υόρκη / The Immigrant» του Τζέιμς Γκρέι, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX, μέχρι και την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου του 2020.
 

image

Κάποτε στη Νέα Υόρκη / The Immigrant
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι
Σενάριο: Τζέιμς Γκρέι, Ρικ Μένελο
Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Χοακίν Φίνιξ, Τζέρεμι Ρένερ
Φωτογραφία: Ντάριους Κόντι
Μοντάζ: Τζον Εξελραντ, Κάιλα Εμτερ
Μουσική: Κρίστοφερ Σπίλμαν
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 120 λεπτά