Ο βραβευμένος με BAFTA σεναριογράφος Τομ Τζορτζ, γνωστός κυρίως από τηλεοπτικές σειρές (This Country: 2017 – 2020), πραγματοποιεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, σκηνοθετώντας τους βραβευμένους με Όσκαρ, Σαμ Ρόκγουελ και Έιντριεν Μπρόντι, καθώς και την τετράκις Υποψήφια για Όσκαρ, Σίρσα Ρόναν, σε μία κωμική περιπέτεια, με φόντο την αλαζονική αντιμετώπιση του Χόλιγουντ στο Θέατρο. Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Ads

Στο West End του Λονδίνου της δεκαετίας του 1950, τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου διακόπτονται απότομα όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Όταν ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο επιθεωρητής Stoppard (Σαμ Ρόκγουελ) και η πρόθυμη αλλά αρχάρια, Constable Stalker (Σίρσα Ρόναν) αναλαμβάνουν την υπόθεση, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα αινιγματικό παιχνίδι υπόπτων, ερευνώντας τη μυστηριώδη ανθρωποκτονία με δικό τους κίνδυνο.

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) και η εξαιρετική Σίρσα Ρόναν (Lady Bird) πρωταγωνιστούν ως ένα αταίριαστο δίδυμο, γεμάτο χιούμορ, το οποίο καλείται να διαλευκάνει μια υπόθεση δολοφονίας σε μια απολαυστική κωμωδία μυστηρίου με φόντο τον εκκεντρικό κόσμο του θεάτρου στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50.

Ads

Την πνευματώδη κωμωδία σκηνοθετεί ο βετεράνος της βρετανικής τηλεόρασης Τομ Τζορτζ (This Country), ενώ το αξιόλογο και πολυπληθές καστ συμπληρώνουν οι Ντέιβιντ Ογιέλοουο (Selma), Ρουθ Γουίλσον (His Dark Materials), Έιντριεν Μπρόντι (The Pianist), Χάρις Ντίκινσον (The King’s Man), (The Triangle of Sadness), Ρις Σέαρσμιθ (Inside No. 9), Τσάρλι Κούπερ (This Country), Pippa Bennett-Warner (Gangs of London), Σίαν Κλίφορντ (Fleabag) και ο Τζέικομπ Φόρτσουν Λόιντ (The Queen’s Gambit).

image

Στο West End, το θεατρικό έργο «Ποντικοπαγίδα» έχει μεγάλη επιτυχία και το Χόλιγουντ δείχνει ενδιαφέρον για να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη. Ο αλαζόνας Αμερικανός σκηνοθέτης Leo Kopernick (Έιντριεν Μπρόντι), που είναι στη μαύρη λίστα των Η.Π.Α., αναλαμβάνει να μεταφέρει το έργο στον κινηματογράφο σε σενάριο του Mervyn Cocker-Norris (Ντέιβιντ Ογιέλοουο).

Όμως, η μυστηριώδης δημιουργός του θεατρικού έργου, Dame (Σίρλεϊ Χέντερσον) έχει βάλει έναν όρο στο συμβόλαιό της: οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν γύρισμα παρά μόνο έξι μήνες μετά το τέλος των θεατρικών παραστάσεων. Όσο ολοένα και περισσότερα πτώματα στοιβάζονται στα παρασκήνια, ο κυνικός ντετέκτιβ Stoppard (Σαμ Ρόκγουελ) και η ενθουσιώδης νεοσύλλεκτη αστυνομικός Stalker (Σίρσα Ρόναν) πρέπει να συμφιλιώσουν τις προσωπικές διαφορές τους και να εντοπίσουν τον δολοφόνο, πριν να είναι αργά.

image

Ο σεναριογράφος της ταινία Μαρκ Τσάπελ, αναφέρει σχετικά: «Το σπουδαίο με αυτές τις αστυνομικές ιστορίες είναι ότι ξέρεις πως το κοινό τα έχει δει όλα. Στηρίζεσαι στο γεγονός ότι οι θεατές έρχονται με γνώσεις που μπορούν να λύσουν το μυστήριο ενός φόνου».

«Το σενάριο είναι αστείο, ευφυέστατο, πνευματώδες και έχει πολλά κωμικά στοιχεία που μου αρέσουν», δηλώνει ο σκηνοθέτης Τομ Τζορτζ. Η παραγωγή ήθελε να κάνει κάτι πιο μοντέρνο που να συμβαίνει στο παρελθόν και να στέκει σαν μετά-κωμωδία. Το σενάριο του Μαρκ Τσάπελ το πέτυχε.

«Έχει τρελή πλοκή και μερικές σπαραχτικές στιγμές» λέει ο Σαμ Ρόκγουελ, που υποδύεται τον εκκεντρικό ντετέκτιβ Stoppard, με το όνομά του να είναι εμπνευσμένο από τον θεατρικό συγγραφέα Tom Stoppard. Ο Έιντριεν Μπρόντι προσθέτει: «Ο Μαρκ Τσάπελ έχει κάνει stand-up comedy και έχει απίστευτες ατάκες. Ο διάλογος στην ταινία είναι φανταστικός και το σενάριο εξαιρετικά γραμμένο».

image

Η παιχνιδιάρικη διάθεση καθορίζει το ύφος της ταινίας, που επικεντρώνεται σε μια ταινία για ένα θεατρικό. «Η ισορροπία ήταν να εξασφαλίσουμε ότι ενώ περνάμε τέλεια, κάνουμε το παν για να υπηρετήσουμε τους χαρακτήρες και την ιστορία, ενώ το κοινό θα νιώσει πόσο πολύ το απολαύσαμε», λέει ο Ντέιβιντ Ογιέλοουο. Η Ρουθ Γουίλσον: «είναι μια σατιρική προσέγγιση στο αστυνομικό είδος. Ελπίζω το κοινό να αγαπήσει τον κόσμο του θεάτρου, για τον οποίο είναι πολύ γνωστή η Βρετανία».

Ο Σαμ Ρόκγουελ περιγράφει τον χαρακτήρα του ως έναν «μεθυσμένο, σεξιστή ντετέκτιβ από τη Scotland Yard που έχει μετατραυματικό στρες από τον πόλεμο. Η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει. Είναι λίγος τραγικός και σκοτεινός χαρακτήρας σε μια κωμική αρένα».

«Ο Stoppard είναι διαλυμένος όταν τον συναντάμε την πρώτη φορά» λέει η συμπρωταγωνίστρια Σίρσα Ρόναν. Η ηθοποιός περιγράφει τον χαρακτήρα της γεμάτο ζήλο. Το κοινό ακολουθεί τον Stoppard και τη Stalker καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος σκοτώνει κόσμο στο West End.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε θέατρα, πολυτελή ξενοδοχεία και εξοχικά, το δίδυμο κάνει το δικό του ταξίδι. Η Σίρσα Ρόναν εξηγεί: «Αλλάζει ο ένας τον άλλο με απρόσμενο τρόπο, εκείνος τη βοηθάει να ωριμάσει λιγάκι, εκείνη τον βοηθάει να βρει τη ζωντάνια και την ενέργεια που είχε κάποτε».

Ο Έιντριεν Μπρόντι υποδύεται έναν χολιγουντιανό σκηνοθέτη, ο οποίος είναι στη μαύρη λίστα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός (Ο Πιανίστας), υποδύεται έναν αλαζόνα που δεν σέβεται τον θεατρικό κόσμο του Λονδίνου: «Εκείνη την εποχή (Ψυχρός Πόλεμος), αν κάποιος από τη βιομηχανία του θεάματος είχε κάποια σχέση με τον κομμουνισμό, τον έβαζαν στη μαύρη λίστα. Ο Leo, όπως κάθε σκηνοθέτης είναι πολύ παθιασμένος με το όραμά του. Είναι ακραίος, πληθωρικός και διασκεδαστικός,
ίσως όχι και ο πιο συμπαθητικός τύπος».

Διαβάστε Επίσης:

image

Κοίτα τους πώς Τρέχουν / See How They Run
Σκηνοθεσία: Τομ Τζορτζ
Σενάριο: Μαρκ Τσάπελ
Πρωταγωνιστούν: Σαμ Ρόκγουελ, Σίρσα Ρόναν, Έιντριεν Μπρόντι, Ντέιβιντ Ογιέλοουο, Ρουθ Γουίλσον, Χάρις Ντίκινσον, Σίρλεϊ Χέντερσον, Σίαν Κλίφορντ, Τζέικομπ Φόρτσουν Λόιντ, Ρις Σέαρσμιθ, Τσάρλι Κούπερ
Φωτογραφία: Τζέιμι Ντ. Ράμσεϊ
Μοντάζ: Γκάρι Ντόλνερ, Πίτερ Λάμπερτ
Μουσική: Ντάνιελ Πέμπερτον
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου