Τι κι αν είναι μόλις 26 χρόνων, η εντυπωσιακή Σίρσα Ρόναν έχει ήδη συμμετάσχει σε περισσότερες από είκοσι μεγάλου μήκους ταινίες, αποσπώντας κιόλας τέσσερις Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Στο «Ammonite» του Φράνσις Λι, πρωταγωνιστεί δίπλα στην Κέιτ Γουίνσλετ. Η ταινία προβάλλεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να παρουσιάσουμε τις καλύτερες ερμηνείες της, στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Η Σίρσα Ρόναν (Saoirse Ronan) γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1994, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και είναι μία ιδιαίτερα ταλαντούχα ηθοποιός, με ιρλανδική και αμερικανική υπηκοότητα. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μετράει ήδη τέσσερις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ερμηνείες της στις ταινίες:

  • Atonement (2007)
  • Brooklyn (2015)
  • Lady Bird (2017)
  • Little Women (2019)

«Αμμωνίτης» (Ammonite – 2020) του Φράνσις Λι

image

Ads

Στην επαρχιακή Αγγλία του 19ου αιώνα, η παλαιοντολόγος Μαίρη Άνινγκ δέχεται απρόθυμα για βοηθό της μια πλούσια νεαρή, όμως σύντομα η αναγκαστική συνύπαρξη των δύο γυναικών θα γεννήσει μια έλξη ικανή να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Στην πολυαναμενόμενη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας του, ο βραβευμένος σκηνοθέτης του «God’s Own Country» τοποθετεί τις Κέιτ Γουίνσλετ και Σίρσα Ρόναν πρωταγωνίστριες στην καρδιά ενός πανίσχυρου ρομάντζου.

Η ταινία «Αμμωνίτης / Ammonite», υπήρξε επίσημη επιλογή του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 2020 και προβάλλεται στο 26ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, αμέσως μετά την θριαμβευτική του πορεία στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Αμμωνίτης / Ammonite
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Φράνσις Λι
Πρωταγωνιστούν: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle, Alec Secareanu, Fiona Shaw
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 120 λεπτά
Προβάλλεται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις 19:30, στην Αίγλη Ζαπείου

«Εξιλέωση» (Atonement – 2007) του Τζο Ράιτ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α)

Αγγλία, καλοκαίρι 1935, λίγο πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Η 13χρονη Βριώνη Τάλις και η οικογένειά της ζουν πλουσιοπάροχα σε μια Βικτοριανού τύπου έπαυλη. Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια, η αποπνικτική ζέστη δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να εκδηλωθούν από καιρό κρυμμένα πάθη. Έτσι, η Βριώνη βρίσκεται να παρακολουθεί το φλερτ που αναπτύσσεται μεταξύ του γιου του οικονόμου του σπιτιού τους, του Ρόμπι (Τζέιμς ΜακΑβόι) και της αδερφής της, της Σεσίλια (Κίρα Νάιτλι) και παιδιάστικα το παρερμηνεύει. Η ζωή όλων ανατρέπεται όταν κατηγορεί άδικα τον εραστή της αδερφής της για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Αν ζητήσει συγχώρεση από αυτούς που πλήγωσε, εξιλέωση, αυτή θα της δοθεί, ή θα πρέπει να συνεχίζει να μεταφέρει για πάντα το σταυρό του μαρτυρίου της;

Ο σκηνοθέτης Τζο Ράιτ συμπράττει εκ νέου με πολλούς από τους συνεργάτες από την ταινία «Περηφάνια και Προκατάληψη / Pride & Prejudice». Η υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, Κίρα Νάιτλι και η Μπρέντα Μπλέθιν από πλευράς ηθοποιών και οι Σάρα Γκρίνγουντ, Τζάκλιν Ντουράν, Ντάριο Μαριανέλι και Πολ Τότχιλ από πλευράς επιτελείου. Στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση και σε ηλίκια μόλις δεκατριών ετών η Σίρσα Ρόναν, κερδίζει την πρώτη της για Όσκαρ, στην κατηγορία Καλύτερου ‘Β Γυναικείου Ρόλου!

«Όταν πρωτοπήρα στα χέρια μου το σενάριο, ήταν ήδη αρκετά διαφορετικό από το μυθιστόρημα. Ήμουν της άποψης πως το βιβλίο ήταν εξαιρετικό και έτσι ο Κρίστοφερ και εγώ το ξαναγράψαμε από την αρχή, προσπαθώντας να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο πιστοί στο βιβλίο. Το απόλαυσα. Ήταν συναρπαστικό και με παρέσυρε. Πίστευα πως ήξερα τόσο το βιβλίο όσο και το σενάριο στο έπακρο και κατανοούσα κάθε στιγμή τους. Το βιβλίο είναι μια ψευδαίσθηση, μια σειρά συμβολισμών που δημιουργούν μια νοερή αφήγηση. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές αναγνώσεις του βιβλίου όσοι είναι και οι αναγνώστες του. Έκανα μια προσαρμογή με βάση αυτά που γεννήθηκαν στο δικό μου μυαλό. Προσπαθώντας να μεταφέρω το μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη, βλέπω πως η ιστορία μοιάζει να σου αποκαλύπτεται σταδιακά. Έτσι αναζητάμε αφηγηματικές δομές, απόψεις, αντιπαραθέτουμε μια αλήθεια απέναντι σε πολλές.» – Τζο Ράιτ

«Brooklyn» (2015) του Τζον Κρόουλι (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Καναδάς)

Το «Brooklyn» είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Έιλις (Σαουάρς Ρόναν) τη δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου – αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω – βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι (Έμορι Κοέν). Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ (Ντόμναλ Γκλίσον) να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

image

H ταινία διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του ’50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν. Το σενάριο υπογράφει ο Νικ Χόρνμπι, ενώ το στόρι στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η νεαρή ηθοποιός Σαουάρς Ρόναν, που με αυτή την ερμηνεία της κέρδισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα, καθώς και μία Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου. Δίπλα της στέκονται επάξια οι ταλαντούχοι, Έμορι Κοέν (Four – 2012) και Ντόμναλ Γκλίσον (Frank – 2014, Ex Machina – 2015).

«Υπήρχαν πάντα αυτού του είδους οι ιστορίες που μιλούν για την ιστορία μας και τα βιώματά μας. Αυτό κάνουμε και σ’ αυτήν την ταινία. Το να δώσεις μια ιστορία με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφορά πάρα πολύ κόσμο, ιδωμένη μέσα από μια γυναικεία σκοπιά, ήταν κάτι συναρπαστικό για μένα.» – Τζον Κρόουλι

«Lady Bird» (2017) της Γκρέτα Γκέργουικ (Η.Π.Α.)

Εννέα χρόνια μετά το πρωτότυπο και αποκαλυπτικό ντεμπούτο της, στο φιλμ «Nights and Weekends» (2008), η πολυπράγμων και ταλαντούχα Γκρέτα Γκέργουικ, επιστρέφει εντυπωσιακά. Η Υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος, αλλά και ηθοποιός, κάθεται για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα και μας προσφέρει μία συγκινητική, όσο και τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, στην οποία πρωταγωνιστεί η χαρισματική Σαουόρς Ρόναν: «Lady Bird» (2017).

image

Η ιστορία ενηλικίωσης που σκηνοθέτησε η Γκρέτα Γκέργουικ με φόντο το Σακραμέντο του 2002, ξετυλίγει τη δύσκολη εφηβεία της νεαρής Κριστίν «Lady Bird» ΜακΦέρσον – στον ρόλο η Σίρσα Ρόναν – την εκρηκτική σχέση αγάπης και μίσους, με τη νοσοκόμα μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, καθώς και την καθημερινότητά της στο σχολείο, ενώ βέβαια δεν απουσιάζουν οι εφηβικές ανασφάλειες και οι έρωτες αυτής της ηλικίας.

Η ταινία είχε αποσπάσει πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ – μεταξύ αυτών Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ά Γυναικείου Ρόλου – έχοντας, ήδη κερδίσει Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και Ά Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία Μιούζικαλ / Κωμωδία, για την εξαιρετική Σίρσα Ρόναν.

«Ανεκπλήρωτος Γάμος» (On Chesil Beach – 2017) του Ντόμινικ Κουκ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Βρετανία. Ιούλιος, 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλορένς, δύο νιόπαντροι, φτάνουν στο ξενοδοχείο τους στην ακτή του Ντορσέτ. Καθώς ο γάμος τους υπόσχεται ένα ευτυχισμένο μέλλον, οι ίδιοι παλεύουν να καταπνίξουν τους κρυφούς τους φόβους για τη γαμήλια νύχτα που έρχεται. Σε αυτό το ξενοδοχείο με θέα την παραλία Σεσίλ, αυτοί οι φόβοι τους θα καταλήξουν σε ένα φινάλε που δεν θα περίμενε ποτέ κανείς.

image

Ο «Ανεκπλήρωτος Γάμος» είναι μια τρυφερή και καθηλωτική ιστορία για μια σχέση που βάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες και τις επιρροές του ασυνείδητου των παιδικών χρόνων, σε μια αυστηρή εποχή με σκληρούς κανόνες. Μία προσαρμογή της ομώνυμης νουβέλας του Ίαν ΜακΓιούαν, η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Στην Ακτή» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρωταγωνιστούν οι ανερχόμενοι ηθοποιοί, Σίρσα Ρόναν και Σάμιουελ Γουέστ, σε μια ιστορία για το πώς μπορούν ολόκληρες ζωές να μεταμορφωθούν από μία χειρονομία που δεν έγινε ή μία λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ.

«Μαίρη η Βασίλισσα της Σκοτίας» (Mary Queen of Scots – 2018) της Τζόσι Ρουρκ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Μεταφερόμαστε στον 16 αιώνα. Η νεαρή Μαίρη στην ηλικία των 15 ετών, παντρεύτηκε για να κληρονομήσει τον θρόνο της Καθολικής Γαλλίας. Στα 18 της όμως έμεινε χήρα και αψήφησε τις πιέσεις να ξαναπαντρευτεί. Αντ’ αυτού, επέστρεψε στην πατρίδα της, τη Σκοτία, για να διεκδικήσει τον θρόνο που της ανήκε δικαιωματικά. Στο μεταξύ η Σκοτία και η Αγγλία βρίσκονται κάτω από την εξουσία της επιβλητικής Ελισάβετ Ι.

image

Οι Προτεστάντες έχουν ξανά τον έλεγχο και ο ετεροθαλής αδελφός της Μαίρη κινεί τα νήματα ερήμην της. Οι δυνάμεις εξουσίας στη Σκοτία θεωρούν ότι μια γυναίκα στον θρόνο είναι μια πράξη ενάντια στη φύση και στο θέλημα του Θεού. Η Ελισάβετ αντιμετωπίζει τις δικές της πιέσεις να κάνει διπλωματικό γάμο για χάρη του Αγγλικού θρόνου. Η Μαίρη θα καταλάβει σύντομα ότι σχηματίζεται μια συνωμοσία εναντίον της, μια λαϊκή εξέγερση, αλλά και ένα συνεχές κύμα μισογυνισμού που την θέτει υπό αμφισβήτηση.

Στην απονομή των Όσκαρ του 2018, η Μάργκοτ Ρόμπι και η Σίρσα Ρόναν βρίσκονται αντιμέτωπες στην κατηγορία Καλύτερου Ά Γυναικείου Ρόλου – θα κερδίσει τελικά η εξαιρετική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Έναν χρόνο μετά βρίσκονται απέναντι στο πεδίο της μάχης ως Βασίλισσα Ελισάβετ Ά και Μαίρη Στιούαρτ, αντίστοιχα. Μία εξαιρετική ερμηνευτική αντιπαράθεση με νικητή το Σινεμά, η οποία λαμβάνει χώρα στην ταινία της Τζόσι Ρουρκ, «Μαίρη η Βασίλισσα της Σκοτίας». Ένα αξιόλογο φιλμ εποχής, με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες και με φόντο ένα ιδιότυπο Brexit του 16ου αιώνα, καθώς η Σκωτία απαιτεί την ανεξαρτησία της από την Αγγλία.

«Μικρές Κυρίες» (Little Women – 2019) της Γκρέτα Γκέργουϊγκ (Η.Π.Α.)

Οι «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ έχουν ζωντανέψει με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους μέσα στα χρόνια. Είναι ένα βιβλίο απαράμιλλο στο πώς απεικονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φιλόδοξα κορίτσια, αλλά και την παρηγοριά που δίνει αυτή η φιλοδοξία, μία εσωτερική δύναμη που αντιστέκεται στα πρέπει και φέρνει τελικά την επιβράβευση. Είναι ένα βιβλίο που διαβάσαμε όταν ήμασταν παιδιά, όταν οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να μας συγκρατήσει. Επιστρέφουμε σε αυτή την ιστορία ως νεαροί ενήλικες, όταν οι δυσκολίες της ώριμης ζωής και της κοινωνίας αρχίζουν να μας διαμορφώνουν. Κάποια στιγμή, ως μεγαλύτεροι αναγνώστες, επιστρέφουμε ξανά με τη γλυκόπικρη νοσταλγία του τι σημαίνει να είσαι νέος και τολμηρός. Η απεριόριστη δύναμη του βιβλίου είναι το μοναδικό του κάλεσμα να προσπαθούμε σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, τα χρήματα, ο έρωτας, η ελευθερία και η ελπίδα να είμαστε ο εαυτός μας, δημιουργώντας τη δική μας μοναδική ιστορία.

image

Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Γκρέτα Γκέργουϊγκ (Lady Bird) κατάφερε με τις «Μικρές Κυρίες» της να δώσει μια νέα πνοή στην κλασσική νουβέλα και στα γραπτά της Louisa May Alcott και να ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα της Jo March, το συγγραφικό alter ego της, που αντανακλά στην μυθιστορηματική ζωή της. Στην εκδοχή της Γκέργουϊγκ, η γεμάτη αγάπη ιστορία της οικογένειας March – τέσσερα νεαρά κορίτσια, η καθεμία από τις οποίες είναι αποφασισμένη να ζήσει την ζωή της όπως θέλει – είναι άφθαρτη μέσα στο χρόνο και παράλληλα, στέκει επίκαιρη. Σίρσα Ρόναν, Έμα Γουότσον, Φλόρενς Που και Ελίζα Σκάνλεν στους ρόλους των κοριτσιών, ο Λουίς Γκαρέλ ως Friedrich Bhaer, o Τιμοτέ Σαλαμέ ως ο γείτονας τους Laurie, η Λόρα Ντερν ως Μητέρα Marmee, ο Κρις Κούπερ ως ο κύριος Lau και η Μέριλ Στριπ στον ρόλο της θείας March συμπληρώνουν το εντυπωσιακό cast.

Η ταινία είχε αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Ά Γυναικείου Ρόλου για τη Σίρσα Ρόναν, ‘Β Γυναικείου Ρόλου για την Φλόρενς Που, Διασκευασμένου Σεναρίου για την Γκρέτα Γκέργουϊγκ, Κουστουμιών και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Αλεξάντρ Ντεσπλά, κερδίζοντας τελικά μόνο ένα, στην Κατηγορία Καλύτερων Κουστουμιών.