Η σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γκρέτα Γκέργουϊγκ, περνά για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ. Η Υποψήφια για Όσκαρ δημιουργός, έχει στο πλευρό της ένα εντυπωσιακό καστ, από τους «συνήθεις υπόπτους», Σέρσα Ρόναν και Τίμοθι Σαλαμέ, μέχρι την Μέριλ Στρίπ.

Ads

Οι «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ έχουν ζωντανέψει με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους μέσα στα χρόνια. Είναι ένα βιβλίο απαράμιλλο στο πώς απεικονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φιλόδοξα κορίτσια, αλλά και την παρηγοριά που δίνει αυτή η φιλοδοξία, μία εσωτερική δύναμη που αντιστέκεται στα πρέπει και φέρνει τελικά την επιβράβευση. Είναι ένα βιβλίο που διαβάσαμε όταν ήμασταν παιδιά, όταν οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να μας συγκρατήσει.

Επιστρέφουμε σε αυτή την ιστορία ως νεαροί ενήλικες, όταν οι δυσκολίες της ώριμης ζωής και της κοινωνίας αρχίζουν να μας διαμορφώνουν. Κάποια στιγμή, ως μεγαλύτεροι αναγνώστες, επιστρέφουμε ξανά με τη γλυκόπικρη νοσταλγία του τι σημαίνει να είσαι νέος και τολμηρός. Η απεριόριστη δύναμη του βιβλίου είναι το μοναδικό του κάλεσμα να προσπαθούμε σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, τα χρήματα, ο έρωτας, η ελευθερία και η ελπίδα να είμαστε ο εαυτός μας, δημιουργώντας τη δική μας μοναδική ιστορία.

image

Ads

Η Υποψήφια για Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Γκρέτα Γκέργουϊγκ (Lady Bird) κατάφερε με τις «Μικρές Κυρίες» της να δώσει μια νέα πνοή στην κλασική νουβέλα και στα γραπτά της Λουίζα Μέι Αλκοτ και να ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα της Jo March, το συγγραφικό alter ego της, που αντανακλά στην μυθιστορηματική ζωή της.

Στην εκδοχή της Γκέργουϊγκ, η γεμάτη αγάπη ιστορία της οικογένειας March – τέσσερα νεαρά κορίτσια, η καθεμία από τις οποίες είναι αποφασισμένη να ζήσει την ζωή της όπως θέλει – είναι άφθαρτη μέσα στον χρόνο και παράλληλα, στέκει επίκαιρη.

image

Σίρσα Ρόναν, Έμμα Γουάτσον, Φλόρενς Που και Ελίζα Σκάνλεν στους ρόλους των κοριτσιών, ο Λουίς Γκαρέλ ως Friedrich Bhaer, o Τιμοτέ Σαλαμέ ως ο γείτονας τους Laurie, η Λόρα Ντερν ως Μητέρα Marmee, ο Κρις Κούπερ ως ο κύριος Lau και η Μέριλ Στριπ στον ρόλο της θείας March, συμπληρώνουν το εντυπωσιακό cast.

image

Η ταινία έχει αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Ά Γυναικείου Ρόλου για τη Σίρσα Ρόναν, ‘Β Γυναικείου Ρόλου για την Φλόρενς Που, Διασκευασμένου Σεναρίου για την Γκρέτα Γκέργουϊγκ, Κουστουμιών και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ προσεγγίζει την ιστορία με αέρα ανανέωσης, αντλεί έμπνευση από την αλληλογραφία της συγγραφέως και επεμβαίνει στη γραμμική αφήγηση του μυθιστορήματος, παρουσιάζοντας μία πιο μοντέρνα και τολμηρή εκδοχή, η οποία τιμά το αριστουργηματικό βιβλίο, αναδεικνύοντας όλους τους λόγους που κάνουν τη σχέση μεταξύ του κοινού και των αδελφών March διαχρονική.

image

Όπως ο κάθε αναγνώστης ερμηνεύει το μήνυμα της ιστορίας διαφορετικά, έτσι και η Γκρέτα βάζει την δική της προσωπική σφραγίδα. Το μυθιστόρημα αρχικά κυκλοφόρησε σε δύο μέρη, το πρώτο επικεντρωμένο στην ανέμελη παιδική ηλικία των αδελφών και το δεύτερο στις σκληρές αλήθειες της ενήλικης ζωής. Η Γκρέτα αποσυναρμολογεί το βιβλίο, πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα δύο μισά, με όχημα την ιστορία της Τζο.

image

Με τη ρευστή αυτή χρονική προσέγγιση, η ταινία ταξιδεύει το κοινό μέσα από αναμνήσεις, στιγμές, μοιραία περιστατικά και επιλογές που διαμορφώνουν τις αδελφές – την ανεξάρτητη συγγραφέα Τζο (Σέρσα Ρόναν), την τρυφερή και καλλιτεχνική φύση Meg (Έμμα Γουάτσον), την εύθραυστη και ανοιχτόκαρδη μουσικό Beth (Ελίζα Σκάνλεν), την έξυπνη και φιλόδοξη ζωγράφο Amy (Φλόρενς Που). Παρακολουθούμε την πορεία τους στην ενήλικη ζωή, καθεμία διαφορετική, αλλά όλες ενωμένες μέσα από τον αδελφικό δεσμό.

image

Η εικόνα που αναδύεται δείχνει τέσσερις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το παρελθόν με τρυφερότητα. Πρόκειται για έναν κόσμο όπου η καθημερινότητα των τεσσάρων γυναικών έχει μεγάλη σημασία – οι ανακαλύψεις τους, οι θυσίες, ο θυμός, οι οικονομικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τι σημαίνει να παίρνεις τα ηνία της ζωής σου όταν συμβαίνουν τόσα πολλά ανεξέλεγκτα περιστατικά; Και πώς τα αντιμετωπίζουν τέσσερις αδελφές με διαφορετικά όνειρα;

Αυτά τα ερωτήματα φέρνει η Γκρέτα Γκέργουιγκ στην επιφάνεια, σε ένα οπτικά καθηλωτικό φιλμ που αντλεί έμπνευση από το έργο τολμηρών καλλιτεχνών που άλλαξαν τον τρόπο που έβλεπαν οι άνθρωποι τον κόσμο την εποχή της Λουίζα Μέι Αλκοτ. Τα ερωτήματα μοιάζουν σύγχρονα, όπως τα χρήματα σε αντίθεση με την τέχνη, ο έρωτας σε αντιπαράθεση με την προσωπική ικανοποίηση, τα ιδανικά σε αντίθεση με την πραγματικότητα, η αγάπη για την οικογένεια σε αντιπαράθεση με το να βρίσκεις τη δική σου φωνή.

image

Η Γκρέτα διάβασε τις «Μικρές Κυρίες» τόσες πολλές φορές όταν ήταν παιδί που δεν θυμάται την πρώτη φορά. Ένιωσε έντονη ταύτιση με την Jo March, το αγοροκόριτσο που ήθελε να γίνει συγγραφέας παλεύοντας ενάντια στο κατεστημένο για να γίνει η γυναίκα που φανταζόταν: «Οι «Μικρές Κυρίες» είναι κομμάτι μου από πάντα. Δεν υπήρξε περίοδος που να μην ξέρω ποια είναι η Jo March,  ήταν πάντα το κορίτσι μου, το πρόσωπο που ήθελα να είμαι, το πρόσωπο που έλπιζα να είμαι».

Η δημιουργός παραμένει πιστή στο πνεύμα του βιβλίου, αλλά αναδομεί το μυθιστόρημα με έναν κινηματογραφικό τρόπο, αλλάζοντας τη γραμμική αφήγηση, μετατρέποντας τα γεγονότα σε αναμνήσεις και δημιουργική έμπνευση. Προσκαλεί το κοινό να εμπλακεί με τις αδελφές, όταν είναι πια είναι ενήλικες και αναπολούν το παρελθόν, δίνοντας τροφή στη γραφή της Jo.

image

«Κάθε φορά που διαβάζω το βιβλίο, αλλάζει» παρατηρεί η σκηνοθέτης. «Στην αρχή το γνώρισα μέσα από την άνεση της παιδικής ζωής και μετά νέα κομμάτια ξεπήδησαν. Όταν άρχισα να γράφω το σενάριο, ήταν ξεκάθαρο ότι οι ενήλικες εκδοχές των αδελφών είναι οξυδερκείς και συναρπαστικές, γιατί προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να τιμήσουν την ατρόμητη νεότητα τους».

Η Γκρέτα έκανε ενδελεχή έρευνα, διαβάζοντας την αλληλογραφία και τις σημειώσεις της συγγραφέως, για να αντλήσει μία οπτική της πραγματικής της ζωής και να δώσει στην κινηματογραφική μεταφορά μία σύγχρονη φωνή: «Είναι ένα επαναστατικό πνεύμα που δίνει ελπίδα για μια ζωή πέρα από τις επιταγές του φύλου, που ισχύουν ακόμα» λέει η Gerwig. «Η Jo είναι ένα κορίτσι με αγορίστικο όνομα που θέλει να γράφει, είναι φιλόδοξη και θυμωμένη και πολλά άλλα με τα οποία ταυτιζόμαστε. Μας επέτρεψε να είμαστε ελεύθερες.»

Η ιστορία μου φαίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ» λέει η Σέρσα Ρόναν, που υποδύεται την Jo, «γιατί εξερευνά πώς οι νέες γυναίκες βρίσκουν την αυτοπεποίθηση να πάρουν τον δρόμο τους. Είναι μια ιστορία που αλλάζει ανάλογα με τη δική σου φάση στη ζωή. Μπορείς να είσαι η Amy για πολλά χρόνια, μετά ξαφνικά είσαι η Jo, μετά η Meg, μετά η Marmee. Βρίσκεις τον εαυτό σου σε όλες τους».

«Είναι μια ιστορία για την ταυτότητα και δεν υπάρχει κάτι πιο μοντέρνο» προσθέτει η Λόρα Ντερν, που υποδύεται τη Marmee. «Ακόμα παλεύουμε σήμερα για το ποιες είμαστε και πώς να είμαστε αληθινές. Η Λουίζα Μέι Αλκοτ έγραψε για αυτά τα θέματα 150 χρόνια πριν. Όρισε τη δύναμη ως ανεξαρτησία, τέχνη και φιλοδοξία, αλλά και γάμο και μητρότητα. Η Γκρέτα προσκαλεί το κοινό να ενστερνιστεί αυτή την ιδέα».

image

Μικρές Κυρίες / Little Women
Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ
Σενάριο: Γκρέτα Γκέργουιγκ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ
Πρωταγωνιστούν: Σέρσα Ρόναν, Φλόρενς Που, Έμμα Γουάτσον, Τίμοθι Σαλαμέ, Μέριλ Στρίπ, Λόρα Ντερν
Φωτογραφία: Γιορίκ Λε Σο
Μοντάζ: Νίκ Χούι
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 135 λεπτά