Ο αξιόλογος Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν, μετά το υπέροχο φιλμ «Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο» του 2012 και το ανήσυχο «Nέα και Όμορφη» του 2013, επιστρέφει το 2014 με την ταινία του: «Η Καινούργια Φιλενάδα» (Une Nouvelle Amie). Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Ο Γάλλος δημιουργός έχοντας στο καστ τους δύο ταλαντούχους ηθοποιούς, τον Ρομέν Ντιρί και την Αναΐς Ντεμπουστιέ, μας παρουσιάζει μία ιδιόρρυθμη ερωτική ιστορία, γεμάτη σασπένς και έντονη συναισθηματικά. Το έργο διακατέχεται εξ ολοκλήρου από ένα αγαπημένο παραδοσιακά θέμα παρουσίασης από τον Οζόν, το δικαίωμα στην επιλογή της σεξουαλικότητας του κάθε ανθρώπου.

Μετά τον θάνατο της καλύτερης της φίλης, η Κλαιρ (Αναΐς Ντεμπουστιέ) πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη. Τη λύση έρχεται να δώσει ο άντρας της φίλης της Ντέιβιντ (Ρομέν Ντιρί), ο οποίος όμως περιβάλλεται από ένα εντελώς ασυνήθιστο μυστικό.

image

Ads

Η νέα αυτή σχέση, οδηγεί την Κλαιρ σε πολλές αναπάντεχες ανακαλύψεις που ενώ αρχικά την σοκάρουν, ταυτόχρονα της ανοίγουν νέους ορίζοντες και τελικά την οδηγούν στο να ξαναβρεί το κέφι της για ζωή μέσα από μια νέα ανανεωμένη προσωπικότητα.

Η ταινία – που σε κάποια σημεία θυμίζει το αριστούργημα: «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάνείναι βασισμένη στο διήγημα της Ρουθ Ρέντελ «The New Girlfriend», ενώ το σάουντρακ αποτελείται ως επί το πλείστον από την εξαιρετική μουσική του Φιλίπ Ρομπί.

image

O Φρανσουά Οζόν, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τους δύο ταλαντούχους πρωταγωνιστές του, καταφέρνει να μας παρουσιάσει μία αξιόλογη ιστορία, με δυνατούς χαρακτήρες, που τολμούν να φέρουν στην επιφάνεια τις «αδυναμίες» τους.

Παρά την αρχική του διστακτικότητα ο David ή Virginia, θα βρει το θάρρος, μαζί με τη νέα του φίλη Κλαιρ να υποστηρίξει τις επιλογές του και να διεκδικήσει το δικό του μοναδικό δικαίωμα στον έρωτα. Η Κλαιρ, αν και αρχικά διστακτική, είναι πλέον εκείνη που καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να τον βοηθάει στις επιλογές του ή αν θα τον εγκαταλείψει για πάντα.

image

Οι Πρωταγωνιστές

Ο Ρομαίν Ντυρίς γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Μαΐου του 1974 από πατέρα αρχιτέκτονα και μητέρα χορεύτρια. Η ενασχόλησή του ως ηθοποιός ήταν εντελώς τυχαία. Το 1993 τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Cédric Klapisch ο οποίος και του πρόσφερε έναν ρόλο. Με πολλαπλές υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ ο Ρομαίν Ντυρίς συμμετείχε σε γαλλικές ταινίες δράσης όπως το «Doberman» του Jan Kounen και σε arthouse επιτυχίες του γαλλικού κινηματογράφου όπως το «CQ», το «Le Divorce», «L ‘Auberge Espagnole» με την Audrey Tautou, το «Osmose» και το «Exils» (Εξόριστοι) του Τονυ Γκατλίφ.

Το 1999 για τον ρόλο του στο Peut-Être, ο Ρομαίν Ντυρίς κέρδισε το Cesar Award for Most Promising Actor. Το 1997 είναι και πάλι υποψήφιος για το βραβείο Cesar Award for Μost Promising Actor για την ερμηνεία του στην ταινία “Gadjo Dilo” του Tονυ Γκατλίφ. Η υπέροχη ερμηνεία του ως David στην ταινία «Η Καινούργια Φιλενάδα» του Φρανσουά Οζόν του χάρισε ακόμη δυο υποψηφιότητες, για Cesar Award for Best Actor και για Lumieres Award for Best Actor.

image

Η Αναΐς Ντεμουστιέ γεννήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη του 1987 στη Λιλ (Γαλλία). Είχε πάθος για την ηθοποιία από νεαρή ηλικία και το 2003 τη συναντάμε στον πρώτο της σημαντικό ρόλο στο φιλμ «Le temps du loup». Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Michael Haneke, με την Isabelle Huppert και την Béatrice Dalle στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της 34ης απονομής των Βραβείων César, η Αναΐς Νταμουστιέ ήταν υποψήφια στην κατηγορία Cesar Award for Μost Promising Actress για την ερμηνεία της στο δράμα «Les Grandes Personnes», επιβεβαιώνοντας την πολλά υποσχόμενη καριέρα της. Το 2014 η νεαρή ηθοποιός συμμετείχε σε πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της ρομαντικής κωμωδίας «Situation amoureuse: c’est complique», καθώς και του «Αu fil d’ Arianne» (Ο μίτος της Αριάδνης) του Robert Guédiguian. Υπερδραστήρια η Αναΐς (Anaïs Demoustier) συμμετέχει σε τέσσερις ταινίες και το 2015.

Φρανσουά Οζόν / François Ozon

Ο Φρανσουά Οζόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1967. Γιος διανοούμενων μεγαλοαστών, επηρεάστηκε από Ευρωπαίους σκηνοθέτες όπως ο Χίτσκοκ, ο Ρενουάρ και ο Φασμπίντερ. Σπούδασε Σινεμά στο FEMIS, την καταξιωμένη γαλλική σχολή κινηματογράφου και σκηνοθέτησε διάφορες μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν σε Διεθνή Φεστιβάλ. Το 1996 ο Οζόν βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο για την ταινία «Α Summer Dress», μία μικρού μήκους ταινία για έναν γκέι άνδρα που βρίσκεται σε διακοπές με τον σύντροφό του.

image

Στη συνέχεια, ο Οζόν σκηνοθέτησε την μεσαίου μήκους «See the Sea». Ακολούθησε το «Sitcom», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών. Έναν χρόνο αργότερα ήρθε το «Les Amants Criminels», φιλμ που τονίζει ακόμα περισσότερο την εμμονή του σκηνοθέτη με τη δυσλειτουργικότητα. Με τις δουλειές του αυτές να τον έχουν εδραιώσει στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο, ο σκηνοθέτης στη συνέχεια διασκεύασε ένα από τα πρώτα θεατρικά έργα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Water Drops on Burning Rocks». Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η επόμενη ταινία του Οζόν, «Under the Sand», με πρωταγωνίστρια τη Σαρλότ Ράμπλινγκ, αφήνει για λίγο στην άκρη την σεξουαλικά φορτισμένη θεματολογία του δημιουργού και καταπιάνεται με το θέμα του θανάτου και του πένθους. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Σεζάρ το 2002 στις κατηγορίες: Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Ο Οζόν συνέχισε την απρόβλεπτη πορεία του με το φιλμ «8 Γυναίκες», μία ιστορία μυστηρίου με αισθητική μιούζικαλ, όπου ένας φόνος λαμβάνει χώρα σ’ ένα απομονωμένο σπίτι γεμάτο με ύποπτους χαρακτήρες. Το 2003 ο Οζόν συνεργάστηκε ξανά με την Σαρλότ Ράμπλινγκ στην «Πισίνα», την μυστηριώδη ιστορία μιας καταπιεσμένης μεγαλύτερης γυναίκας που έρχεται σε αντίθεση με την ανεμελιά μιας νεαρότερης κοπέλας.

Ακολούθησαν οι ταινίες «5×2», «Ο Χρόνος που Απομένει» και το «Angel: Μια Ζωή σαν Όνειρο», φιλμ το οποίο αποτελεί παράλληλα και το πρώτο αγγλόφωνο έργο του σκηνοθέτη, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ακολουθεί το «Ricky» (2009) και το «La Refuge». Το 2010 ο Οzon παρουσιάζει την ρομαντική κομεντί «Potiche» με την Κατρίν Ντενέβ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που γνωρίζει εξαιρετική εμπορική επιτυχία στο γαλλικό box office.

Το 2012 κυκλοφόρησε η αξιόλογη δημιουργία του Φρανσουά Οζόν, «Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο», με τον σπουδαίο ηθοποιό, Φαμπρίς Λουκινί. Ακολούθησε το 2013 η ταινία «Nέα και Όμορφη» με πρωταγωνίστρια την Μαρίν Βακτ, όπου ο σκηνοθέτης σκιαγραφούσε το πορτρέτο μιας όμορφης έφηβης μεγαλοαστής, που στρέφεται σταδιακά στην πορνεία.

Η ταινία «Η Καινούργια Φιλενάδα» (Une Nouvelle Amie – 2014) του Φρανσουά Οζόν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, όπου αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του Φεστιβάλ.

Το 2016, ο δραστήριος Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν, παρουσιάζει το «Frantz», μία ασπρόμαυρη συγκινητική ταινία, με καταλυτικές έγχρωμες παρεμβάσεις, η οποία διαδραματίζεται στον Μεσοπόλεμο, περιγράφοντας μία βαθιά ανθρώπινη και πολυεπίπεδη ιστορία.

Ακολουθεί το 2017, το φιλμ «Double Lover», όπου συνεργάζεται και πάλι με την γοητευτική Μαρίν Βακτ, ενώ το 2018 ο Φρανσουά Οζόν, συγκλονίζει την Γαλλία μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη την υπόθεση παιδεραστίας του καρδινάλιου, Τζορτζ Πελ.

Διαβάστε Επίσης:

image

Η ταινία «Η Καινούργια Φιλενάδα» (Une Nouvelle Amie – 2014) του Φρανσουά Οζόν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, όπου αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του Φεστιβάλ.

Η Καινούργια Φιλενάδα / Une Nouvelle Amie / The New Girlfriend
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
Σενάριο: Φρανσουά Οζόν, Ρουθ Ρέντελ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Ρομέν Ντιρίς, Αναΐς Ντεμουστιέ, Ραφαέλ Περσονάζ, Ιζίλντ Λε Μπεσκό, Ορόρ Κλεμάν
Φωτογραφία: Πασκάλ Μαρτί
Μοντάζ: Λορ Γκαρντέτ
Μουσική: Φιλίπ Ρομπί
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 108 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Παρασκευή 24 Απριλίου στις 00:00 στην ΕΡΤ3