Η πιο πρόσφατη δημιουργία του Λεός Καράξ, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτέλεσε την ταινία έναρξης του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβάλλεται το βράδυ της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο λόγος για το φιλμ «Holy Motors» του 2012, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αναλυτικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, καθώς και τα νέα του Φεστιβάλ που κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Ads

Tο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιχειρεί και φέτος να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου και φέτος παρουσιάζεται ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Λεός Καράξ, στο πλαίσιο του οποίου το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
image
Ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα ’80’s στα ’90’s και έφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και να συζητήσει με το αθηναϊκό κοινό μετά τις προβολές των ταινιών του, που περιλαμβάνονται στο Αφιέρωμα: “Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ / Boy Meets Girl: The Cinema of Leos Carax” . Παράλληλα ο Λεός Καράξ θα παραδώσει ανοιχτό masterclass για το κοινό την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 16:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
image
Στην ταινία «Holy Motors», ένας ηθοποιός γυρίζει ταυτόχρονα περισσότερες από μία ταινίες και σε διάρκεια εικοσιτεσσάρων ωρών ζει διαφορετικές ζωές μέσα από τους ρόλους του. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται σ’ έναν άνθρωπο. Τον υποδύεται ο συνήθης ύποπτος, Ντενίς Λαβάρτ. Όμως, που αρχίζει και που τελειώνει ο κάθε ρόλος και που βρίσκεται τελικά η αλήθεια του;
image
Διαβάστε επίσης:
Ο Λεός Καράξ στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!
8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη
Αφιέρωμα στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
Κερδίστε προσκλήσεις για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
image
Δώδεκα χρόνια μετά το «Pola X», το ζωηρό παιδί του γαλλικού σινεμά Λεό Καράξ, επέστρεψε διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Και μπορεί εν τέλει να μην τον κέρδισε με τη συμμετοχή του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Καννών, αλλά τιμήθηκε με το Βραβείο Νεότητας.

Παράλληλα, τo “Holy Motors”, άνοιξε στις 2 Νοεμβρίου του 2012, την αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φιλμ του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων.
image
Η ταινία είναι γοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και απαιτητική από τον θεατή της. Ένα φιλμ, πολλαπλών αναγνώσεων, που ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ταινιών, που σε οδηγούν στα άκρα. Είτε δηλαδή θα σε μαγέψει και θα τη θυμάσαι για πάντα ή απλά θα θες να την ξεχάσεις. Είναι ένα ρίσκο, που προσωπικά, αξίζει να το πάρεις…
image
Πρόκειται για μία ταινία – φόρος τιμής στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον Ντενί Λαβάν και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

Η ταινία «Holy Motors» (2012), του Λεός Καράξ, προβάλλεται την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 20:00 (Αίθουσα Α) στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του αναλυτικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη.

Τιμές εσόδου:  
Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€  
Κάρτα διαρκείας για όλο το Φεστιβάλ: 45€ (Αριθμός καρτών: 50)
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το Φεστιβάλ: 30€ (Αριθμός καρτών: 70)
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)
Κάρτα για 10 ζώνες προβολής: 25€ (Αριθμός καρτών: 70)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (12 – 26 Νοεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε PDF

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.