Το γέλιο και το χιούμορ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, υπό τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Μένουμε Σπίτι και είναι μία καλή ευκαιρία, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής, να ανακαλύψουμε φιλμ, βιβλία και μουσικές, που ίσως είχαμε. Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, σας προτείνουμε, δέκα από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Ads

Από το «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» των Monty Python και «Ο Θείος Μου» του Ζακ Τατί, μέχρι το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ και τον «Ροζ Πάνθηρα» του Μπλέικ Έντουαρντς.

Διαβάστε Επίσης:

Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης / Monty Python΄s Life of Brian
Σκηνοθεσία: Τέρι Τζόουνς
Σενάριο: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμm, Έρικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Παλίν
Παραγωγή: John Goldstone
Φωτογραφία: Peter Biziou
Μουσική: Geoffrey Burgon
Με τους: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Παλίν, Terence Bayler, Carol Cleveland, Kenneth Colley
Έτος Παραγωγής: 1979
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 94 λεπτά

Ads

O Mπράιαν γεννήθηκε σ’ έναν στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στον στάβλο που γεννήθηκε ο Χριστός. Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στον στάβλο του και τα αποθέτουν στην ποδιά του, όταν όμως το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στον διπλανό στάβλο. Αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας της παράξενης ζωής του Μπράιαν, τον οποίο ερμηνεύει ο αείμνηστος, Γκράχαμ Τσάπμαν (8 Ιανουαρίου του 1941 – 4 Οκτωβρίου του 1989). Όλα είναι παρεξηγήσεις και περίεργες συμπτώσεις, καθώς τα πάντα συμβαίνουν κατά λάθος.

Ο Μπράιαν, είναι ένας 33χρονος Εβραίος που έχει γεννηθεί την ίδια μέρα με τον Χριστό και μισεί τους Ρωμαίους, προσχωρεί σε κάποιο από τα απελευθερωτικά κινήματα της Ιουδαίας. Συλλαμβάνεται, δραπετεύει και γίνεται προφήτης, λόγω των τραγελαφικών παρεξηγήσεων. Όλοι πλέον νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Το πρόβλημα είναι πως εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τους πείσει για το αντίθετο, όσο κι αν προσπαθεί. Μάταια όμως, ο ήρωας μας δεν καταφέρνει να τους αλλάξει γνώμη και να του δείξει, πως δεν πρέπει καν να… σταυρωθεί, έστω και κατά λάθος!

Καταδικασμένο απ’ την Καθολική Εκκλησία, απορριπτέο ως βλάσφημο από τους ιερείς και απαγορευμένο ανά τη Βρετανία – και όχι μόνο – το «ρυπαρό φιλμάκι» για τον Υιό του Θεού δια χειρός Monty Python είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες – και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές – ταινίες όλων των εποχών.

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό / Some Like It Hot
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ
Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρό, Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον
Φωτογραφία: Τσαρλς Λανγκ
Μοντάζ: Αρθουρ Π. Σμιντ
Μουσική: Αντολφ Ντόιτς
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1959
Διάρκεια: 120 λεπτά

image

Δύο μουσικοί από το Σικάγο, ο Joe (Τόνι Κέρτις) και ο Jerry (Τζακ Λέμον), γίνονται τυχαία μάρτυρες ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ τοπικών γκάνγκστερ. Άμεσα επιβιβάζονται σ’ ένα τρένο με κατεύθυνση την Φλόριδα. Όταν όμως κατεβαίνουν από το τρένο, είναι πλέον η Josephine και η Daphne, τα δύο νέα μέλη ενός γυναικείου jazz συγκροτήματος. Η κάλυψη τους είναι τέλεια, μέχρι τη στιγμή που μια απογοητευμένη από την αγάπη τραγουδίστρια (Μέριλιν Μονρόε), πέφτει πάνω στη Josephine. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας παλιός playboy ερωτεύεται τη Daphne, ενώ το αφεντικό του υποκόσμου αρνείται να πειστεί για την απάτη.

Το συγκεκριμένο έργο, αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό είδος κωμωδίας για την εποχή του, ασυμβίβαστο και δυναμικό, όσο και οι ήρωές του. Διατηρώντας τον ρυθμό του αμείωτο και στα 120 λεπτά του φιλμικού χρόνου, μ’ ένα ξεκαρδιστικό, γεμάτο επινοήσεις και ανατροπές σενάριο, γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φιλμ και σκηνοθετημένο με μεγάλη δεξιοτεχνία από έναν πραγματικό μαέστρο της Έβδομης Τέχνης, το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» είναι μια πραγματικά αστεία ταινία στην οποία το γέλιο πηγάζει μέσα από κάθε καρέ.

Το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» θεωρείται ως μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, ενώ το 2000 συμπεριλήφθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου / American Film Institute στη λίστα με τις 100 Καλύτερες Κωμωδίες όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την 1η θέση!

Ο Θείος Μου / Mon Oncle
Σκηνοθεσία: Ζακ Τατί
Πρωταγωνιστούν: Ζακ Τατί, Ζαν-Πιέρ Ζολά, Αντριάν Σερβαντί
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1958
Διάρκεια: 116 λεπτά

image

Ο κύριος Ιλό – γνωστή κινηματογραφική περσόνα του Ζακ Τατί – θα φιλοξενηθεί για λίγο καιρό στο υπερμοντέρνο σπίτι της νεόπλουτης αδερφής του. Ο απροσάρμοστος κι αναρχικός Ιλό δεν θα αργήσει να αποσυναρμολογήσει την καλοκουρδισμένη ζωή τους. Μια ταινία γεμάτη τρυφερότητα και όμορφα συναισθήματα, που υμνεί την απλή ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο Ζακ Τατί (Jacques Tati: 9 Οκτωβρίου του 1907 – 4 Νοεμβρίου του 1982), γύρισε συνολικά μονό έξι μεγάλου μήκους ταινίες, σε πέντε από τις οποίες παίζει τον ρόλο του Κυρίου Ιλό (Monsieur Hulot). Η μεγαλύτερη επιτυχία του θεωρείται η ταινία «Ο Θείος Μου», στην οποία ο Κυρίος Ιλό είναι ο αγαθός συμπέθερος σε μια οικογένεια βιομηχάνων.

Παριστάνει το άτομο μιας παλαιάς εποχής και η άγνοιά του των νέων συνθηκών κρίνει με πολύ χιούμορ τις νέες καταστάσεις. Η ταινία ενεργεί ως χιουμοριστική κριτική προς την αναπτυσσόμενη μοντερνιστική αρχιτεκτονική που στα τέλη τις δεκαετίας του 1950 αποτελούσε την προδιαγεγραμμένη δομική σύνθεση των προαστίων του Παρισιού. Παράλληλα όμως η ταινία αποτελεί και μια μεταφορική αντίδραση στη σχολή του γλωσσολογικού δομισμού, που εκείνη την εποχή γνώριζε μεγάλη άνθηση.

Ο Ροζ Πάνθηρας / The Pink Panther
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Σενάριο: Μπλέικ Έντουαρντς και Μορίς Ρίχλιν
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Καπουσίν, Κλαούντια Καρντινάλε
Μουσική: Χένρυ Μαντσίνι
Φωτογραφία: Φίλιπ Λάθροπ
Μοντάζ: Ralph E. Winters
Έτος Παραγωγής: 1963
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 115 λεπτά

image

Η Πριγκίπισσα Ντάλα κληρονομεί το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, τον Ροζ Πάνθηρα, από τον πατέρα της. Ξεφεύγοντας από τα κοσμικά πλήθη δραπετεύει σε ένα χειμερινό Ιταλικό θέρετρο στην Κορτίνα, όπου γνωρίζει τον διάσημο πλέιμποϊ σερ Τσαρλς Λίτον, ή όπως είναι γνωστός ως ο μυστηριώδης εγκληματίας, το Φάντασμα, ο οποίος έχει βάλει το μάτι του το πασίγνωστο διαμάντι και την γοητευτική ιδιοκτήτριά του.

Εν τω μεταξύ, ο γκαφατζής επιθεωρητής αστυνομικός Ζακ Κλουζώ βρίσκεται στα ίχνη του Φαντάσματος και της πονηρής βοηθού του, η οποία δεν είναι άλλη από την σύζυγο του Κλουζώ και ερωμένη του σερ Τσαρλς, την Σιμόν. Καταφθάνοντας στην Κορτίνα, ο σερ Τσαρλς κινεί τις υποψίες του επιθεωρητή Κλουζώ, και σύντομα, ο ανιψιός του σερ Τσαρλς, ο Τζορτζ, ανακαλύπτει την ταυτότητα του περιβόητου θείου του.

Ο Πίτερ Σέλερς, σημείωσε μεγάλη και διεθνή επιτυχία με την εμφάνισή του στην ταινία «Ο Ροζ Πάνθηρας» το 1963, καθώς και στις δημιουργίες που ακολούθησαν το σχετικό franchise. Καρποί της επιτυχημένης συνεργασίας του με τον Μπλέικ Έντουαρντς. Μία συνεργασία η οποία όμως θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια, αρκετές δυσκολίες και εντάσεις.

Ο Κλέψας του Κλέψαντος / Big Deal on Madonna Street / I soliti ignoti
Σκηνοθεσία: Μάριο Μονιτσέλι
Σενάριο: Μάριο Μονιτσέλι, Σούσκο Τσέκι Ντ’Αμίκο, Φούριο Σκαρπέλι, Αγκινόρε Ινκρότσι
Φωτογραφία: Τζιάνι Ντι Βενάντσο
Μουσική: Πιέρο Ουμιλιάνι
Παραγωγός: Φράνκο Κριστάλντι
Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο Γκάσμαν, Ρενάτο Σαλβατόρι, Ροζάνι Ρόρι, Κλαούντια Καρντινάλε, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Τοτό
Χώρες Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1958
Διάρκεια: 106 λεπτά

Μια συμμορία μικροαπατεώνων, που περιφέρεται στα λαϊκά περίχωρα της Ρώμης, προετοιμάζεται για ένα μεγάλο κόλπο, τη ληστεία ενός ενεχυροδανειστηρίου. Είναι, όμως, τόσο γκαφατζήδες που φεύγουν με μοναδική λεία μια κατσαρόλα με μακαρονάδα.

Ο «Κλέψας του Κλέψαντος» τ​​ου Μάριο Μονιτσέλι, αποτελεί μία χαρακτηριστική γλυκόπικρη κωμωδία της μεγάλης ιταλικής κινηματογραφικής σχολής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μείγμα Commedia dellΆrte και νεορεαλισμού, που «γέννησε» μια ολόκληρη σειρά ταινιών, οι οποίες «γέμισαν» τις αίθουσες όλης της Ευρώπης με δεκάδες παραγωγές για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Η ταινία του Μονιτσέλι – η οποία τον επόμενο χρόνο (1959) έφερε μία συνέχεια με τον ίδιο να μη συμμετέχει στην παραγωγή – ήταν Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν καθώς και τα Βραβεία Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Παραγωγού από την Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν κορυφαίοι ηθοποιοί της εποχής, σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους: Τοτό, Βιτόριο Γκάσμαν, Ρενάτο Σαλβατόρι, Ροζάνι Ρόρι, Κλαούντια Καρντινάλε και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Φρανκενστάιν Τζούνιορ / Young Frankenstein
Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς
Σενάριο: Μελ Μπρουκς, Τζιν Γουάιλντερ (based on characters in the novel “Frankenstein” by Mary Shelley)
Ηθοποιοί: Τζιν Γουάιλντερ, Κλόρις Λίτσμαν, Μάντελιν Καν, Μάρτι Φέλντμαν, Κένεθ Μαρς, Πίτερ Μπόιλ, Τέρι Γκαρ
Έτος Παραγωγής: 1974
Χώρα Παραγωγής Η.Π.Α.
Φορμάτ: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 106 λεπτά

image

Ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν (Τζιν Γουάιλντερ), ο εγγονός του Βίκτωρ Φρανκενστάιν, είναι καθηγητής σ’ ένα κολέγιο ιατρικής στην Αμερική. Ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Φρον-κεν-στίν (Fron-ken-steen), γιατί ντρέπεται για την καταγωγή του. Μια μέρα, μετά από μια διάλεξη, ο Δρ Φρανκενστάιν ειδοποιείται από τον δικηγόρο Χερ Φωλκστάιν πως έχει κληρονομήσει τον τίτλο ευγένειας από τον προπάππο του, τον Βαρόνο Μποφώρ φον Φρανκενστάιν και την οικογενειακή κατοικία των προγόνων του, το κάστρο Φρανκενστάιν στην Τρανσυλβανία.

Έτσι, ο Δρ Βαρόνος Φρέντερικ φον Φρανκενστάιν ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία και εκεί γνωρίζει τους δύο βοηθούς του στο εργαστήριο. Την πανέμορφη Ίνγκα (Τέρι Γκαρ) και τον καμπούρη Ίγκορ (Μάρτι Φέλντμαν) – που ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Άιγκορ (Igor – Eye-gor). Μαζί με τον Άιγκορ και την Ίνγκα, ο Δρ Φρανκενστάιν γνωρίζει και την παρανοϊκή οικονόμο του κάστρου, την Φράου Μπλούχερ (Κλόρις Λίχμαν). Μια νύχτα, ακολουθώντας μια μουσική βιολιού, περνά μέσα από το μυστικό πέρασμα της βιβλιοθήκης του δωματίου του και ανακαλύπτει το εργαστήριο και την προσωπική βιβλιοθήκη του παππού του.

Ζερόμ Ζίλμπερμαν, πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder: 11 Ιουνίου 1933 – 29  Αυγούστου 2016), έμεινε στην Κινηματογραφική Ιστορία ως ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. Με αφορμή την συμπλήρωση 3 χρόνων από τον θάνατό του, θυμόμαστε μία χαρακτηριστική ερμηνεία του Υποψήφιου για δύο Όσκαρ ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη. Πρόκειται για τον θρυλικό «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς.

Το φιλμ «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (Young Frankenstein – 1974) του Μελ Μπρουκς, σηματοδοτεί μία από τις ωραιότερες κωμωδίες όλων των εποχών. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ, στις Κατηγορίες Καλύτερου Ήχου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, το οποίο συνυπογράφουν ο Τζιν Γουάιλντερ και ο Μελ Μπρουκς. Παράλληλα απέσπασε και δύο Υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες Καλύτερης Α’ και Β’ Γυναικείας Ερμηνείας, για τις υπέροχες Κλόρις Λίχμαν και Μάντλιν Καν, αντίστοιχα.

Ο Διαβολάκος / Il Piccolo Diavolo / Little Devil
Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Μπενίνι
Σενάριο: Βιντζέντσο Κεράμι, Ρομπέρτο Μπενίνι
Πρωταγωνιστούν: Γουόλτερ Ματάου, Ρομπέρτο Μπενίνι
Φωτογραφία: Ρόμπι Μίλερ
Μοντάζ: Νίνο Μπαράλι
Μουσική: Ιβαν Λιούρι
Έτος Παραγωγής: 1988
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Η ήρεμη ζωή του Πάτερ Μορίς (Γουόλτερ Ματάου) διαταράσσεται όταν τον καλούν να εξορκίσει ένα δαιμόνιο που έχει καταλάβει μια γυναίκα. Το δαιμόνιο (Ρομπέρτο Μπενίνι), ένα ναρκισσιστικό, σκανταλιάρικο μα στην πραγματικότητα αφελές διαβολάκι, εξέρχεται μεν αλλά προκειμένου να ζήσει τις χαρές της γήινης ζωής, ακολουθεί παντού τον άμοιρο Μορίς. Δανείζεται το όνομα Τζουντίντα και περιφέρεται ασυγκράτητο στους δρόμους, προκαλώντας αμέτρητες γκάφες.

H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ, Ρομπέρτο Μπενίνι, που κατάφερε να ταξιδέψει και στις Η.Π.Α με μεγάλη επιτυχία. Πρωταγωνιστούν: Γουόλτερ Ματάου, Ρομπέρτο Μπενίνι.

Δείπνο Ηλιθίων / Le Dîner de Cons
Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ
Σενάριο: Φρανσίς Βεμπέρ
Πρωταγωνιστούν: Ζακ Βιγιερέ, Τιερί Λερμίτ, Φρανσίς Ιστέρ, Ντανιέλ Πρεβόστ, Αλεξαντρά Βαντερνούτ
Φωτογραφία: Λουτσιάνο Τόβολι
Μοντάζ: Ζορζ Κλοτς
Μουσική: Βλαντιμίρ Κοσμά
Έτος Παραγωγής: 1998
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 80 λεπτά

image

Κάθε Τετάρτη, ο Πιερ (Τιερί Λερμίτ – Thierry Lhermitte) και οι φίλοι του, διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν «Δείπνο Ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί στο δείπνο αυτό, τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει μαζί του τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν ο Πιέρ θα προσκαλέσει στο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά (Ζακ Βιλερέ – Jacques Villeret), ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος της τοπικής εφορίας…

Η κλασική κωμική επιτυχία από τη Γαλλία – που μεταξύ άλλων έχει εμπνεύσει το αμερικάνικο ριμέικ καθώς και το αντίστοιχο θεατρικό έργο που έχει παιχτεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο – έρχεται να μας δροσίσει τα βράδια του Αυγούστου, αποτελώντας ιδανική προβολή σε κάποιο θερινό σινεμά.

Ο Φρανσίς Βεμπέρ, υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία στο φιλμ «Δείπνο Ηλιθίων» (Le Diner De Cons / The Dinner Game) του 1998. Ο Βεμπέρ, γνωστός κυρίως για τα σενάρια του όπως το «Κλουβί με τις Τρελές» (La Cage aux Folles) του 1978, για το οποίο κέρδισε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά και το «Φτερά και Πούπουλα» (The Birdcage) του 1996, σε σκηνοθεσία του Mike Nichols.

Η Γκαρσονιέρα / The Apartment
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Λέμον, Σίρλει Μακ Λέιν, Φρεντ ΜακΜάρεϊ
Φωτογραφία: Τζόζεφ Λασέλ
Μοντάζ: Ντάνιελ Μαντέλ
Μουσική: Αντολφ Ντατς
Έτος Παραγωγής: 1960
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 125 λεπτά

Ο Τζακ Λέμον υποδύεται τον Κ.Κ. Μπαντ Μπάξτερ, έναν μοναχικό χαμηλόμισθο υπάλληλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας στη Νέα Υόρκη. Στην προσπάθεια του να ανέλθει τα αξιώματα, δανείζει το διαμέρισμα του στους ανωτέρους του, για να διασκεδάζουν με τις ερωμένες τους.

Αντίθετα όμως η δική του ερωτική ζωή δεν εξελίσσεται καθόλου καλά, αφού είναι ερωτευμένος με το κορίτσι του ασανσέρ, την Φραν Κιούμπελικ. Ακόμα χειρότερα η Φραν έχει σχέση με το μεγάλο αφεντικό, που και αυτό θα ζητήσει με τη σειρά του το «χρυσό» κλειδάκι από τον Μπάξτερ…

Πολυβραβευμένη ταινία, που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών. Ανάμεσα στα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει, αξίζει να αναφέρουμε τα πέντε Όσκαρ με τα οποία τιμήθηκε, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα δύο στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας το 1960. Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών είναι εκπληκτική, με τους Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ Μακ Λέιν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τρία χρόνια μετά ο Μπίλι Γουάιλντερ θα τους ξανασκηνοθετήσει στην ταινία «Η Τροτέζα» (Irma La Douce, 1963 – Όσκαρ Καλύτερου Σάουντρακ).

Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης / Monty Python and the Holy Grail
Σκηνοθεσία: Terry Gilliam, Terry Jones
Σενάριο: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin
Πρωταγωνιστούν: Graham Champan, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Pain, Connie Booth, Carol Cleveland
Φωτογραφία: Terry Bedford
Μοντάζ: John Hackney
Κοστούμια: Hazel Pethig
Έτος Παραγωγής: 1975
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 91 λεπτά

-Πως ονομάζεσαι;
-Σερ Λάνσελοτ του Κάμελοτ.
-Ποιος είναι ο σκοπός σου;
-Να βρω το Άγιο δισκοπότηρο.
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
-Το μπλε.
-Σωστά. Έφυγες!

Το φιλμ αναλαμβάνει και πετυχαίνει μοναδικά να σατυρίσει τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής (Ελεεινής) Τραπέζης, στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο. Οι Monty Python, γνωστοί ήδη, στην Αγγλία για το καυστικό και γκροτέσκο χιούμορ τους, με το οποίο σχολιάζουν τα κακώς κείμενα και τις συνήθειες της Βρετανικής κοινωνίας, από τη σειρά Flying Circus στο BBC, καταπιάνονται με τη Μεσαιωνική παράδοση. Διακωμωδώντας τα σκληρά μεσαιωνικά χρόνια και τους μύθους που τα ακολουθούν, την εποχή του 10ου Αιώνα μ.Χ και από τους τίτλους αρχής έως το αναπάντεχο φινάλε της, η ταινία αποτελεί εγγύηση, για άφθονο γέλιο…

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ταινία των Μonty Python, βασισμένη σ’ ένα πρωτότυπο σενάριο, στου οποίου τη συγγραφή συνέβαλε όλη η ομάδα. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle (στη Σκωτία), το ιδιόκτητο Castle Stalker (επίσης στη Σκωτία), το Kidwelly Castle (στη νότια Ουαλία) και το Bodiam Castle (στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία). Οι «Monty Python» στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο διακωμωδώντας το όσο ελάχιστοι στο παρελθόν, έσπασαν στερεότυπα στην έννοια της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ποτέ δεν έπαψαν να μας θυμίζουν: «πρέπει πάντοτε να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής…»