O Ζερόμ Ζίλμπερμαν, πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder: 11 Ιουνίου 1933 – 29  Αυγούστου 2016), έμεινε στην Κινηματογραφική Ιστορία ως ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. Με αφορμή την συμπλήρωση 3 χρόνων από τον θάνατό του, θυμόμαστε μία χαρακτηριστική ερμηνεία του Υποψήφιου για δύο Όσκαρ ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη. Πρόκειται για τον θρυλικό «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς.

Ads

Ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν (Τζιν Γουάιλντερ), ο εγγονός του Βίκτωρ Φρανκενστάιν, είναι καθηγητής σ’ ένα κολέγιο ιατρικής στην Αμερική. Ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Φρον-κεν-στίν (Fron-ken-steen), γιατί ντρέπεται για την καταγωγή του.

Μια μέρα, μετά από μια διάλεξη, ο Δρ Φρανκενστάιν ειδοποιείται από τον δικηγόρο Χερ Φωλκστάιν πως έχει κληρονομήσει τον τίτλο ευγένειας από τον προπάππο του, τον Βαρόνο Μποφώρ φον Φρανκενστάιν και την οικογενειακή κατοικία των προγόνων του, το κάστρο Φρανκενστάιν στην Τρανσυλβανία.

image

Ads

Έτσι, ο Δρ Βαρόνος Φρέντερικ φον Φρανκενστάιν ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία και εκεί γνωρίζει τους δύο βοηθούς του στο εργαστήριο. Την πανέμορφη Ίνγκα (Τέρι Γκαρ) και τον καμπούρη Ίγκορ (Μάρτι Φέλντμαν) – που ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Άιγκορ (Igor – Eye-gor).

Μαζί με τον Άιγκορ και την Ίνγκα, ο Δρ Φρανκενστάιν γνωρίζει και την παρανοϊκή οικονόμο του κάστρου, την Φράου Μπλούχερ (Κλόρις Λίχμαν). Μια νύχτα, ακολουθώντας μια μουσική βιολιού, περνά μέσα από το μυστικό πέρασμα της βιβλιοθήκης του δωματίου του και ανακαλύπτει το εργαστήριο και την προσωπική βιβλιοθήκη του παππού του.

image

Μέσα στα βιβλία και τα έγγραφα της βιβλιοθήκης, Δρ Φρανκενστάιν ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο εγχειρίδιο με τον τίτλο: «Πώς τα κατάφερα, από τον Βίκτωρα Φρανκενστάιν». Μελετώντας το ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν, μαθαίνει πώς ο Βίκτωρ δημιούργησε το τέρας του Φρανκενστάιν, που το θεώρησε ζωή.

Ο Φρέντερικ διαβάζει το βιβλίο και αποφασίζει να παραδεχτεί το όνομά του και να φτιάξει πλέον το δικό του δημιούργημα. Έτσι, μετά από δύο κλοπές φρεσκοθαμμένου πτώματος και εγκέφαλου, ο Δρ Φρανκενστάιν ολοκληρώνει με επιτυχία το έργο του και του δίνει ζωή. Όμως το τέρας (Πίτερ Μπόιλ) δεν θα προκύψει όπως αρχικά το ήθελε και το σχεδίαζε ο Φρέντερικ…

image

Το φιλμ «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (Young Frankenstein – 1974) του Μελ Μπρουκς, σηματοδοτεί μία από τις ωραιότερες κωμωδίες όλων των εποχών. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ, στις Κατηγορίες Καλύτερου Ήχου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, το οποίο συνυπογράφουν ο Τζιν Γουάιλντερ και ο Μελ Μπρουκς.

Παράλληλα απέσπασε και δύο Υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες Καλύτερης Α’ και Β’ Γυναικείας Ερμηνείας, για τις υπέροχες Κλόρις Λίχμαν και Μάντλιν Καν, αντίστοιχα.

image

Η ταινία σατιρίζει τις τρεις πρώτες ταινίες του Φρανκενστάιν από την Universal Pictures: «Φρανκενστάιν», «Η Μνηστή του Φρανκενστάιν» και «Ο Γιος του Φρανκενστάιν». Εμπνευσμένες ατάκες και ανατροπές, δηλητηριώδες χιούμορ και ανεπανάληπτοι διάλογοι ακόμα και ανάμεσα στους δευτερεύοντες χαρακτήρες, συνθέτουν ίσως την ωραιότερη σάτιρα ταινίας τρόμου.

Διαβάστε επίσης:

image

Φρανκενστάιν Τζούνιορ / Young Frankenstein
Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς
Σενάριο: Μελ Μπρουκς, Τζιν Γουάιλντερ (based on characters in the novel “Frankenstein” by Mary Shelley)
Ηθοποιοί: Τζιν Γουάιλντερ, Κλόρις Λίτσμαν, Μάντελιν Καν, Μάρτι Φέλντμαν, Κένεθ Μαρς, Πίτερ Μπόιλ, Τέρι Γκαρ
Έτος Παραγωγής: 1974
Χώρα Παραγωγής Η.Π.Α.
Φορμάτ: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 106 λεπτά