Μία από τις πιο κλασσικές γαλλικές κωμωδίες όλων των εποχών, το «Δείπνο Ηλιθίων» (Le Diner De Cons / The Dinner Game) του Φρανσίς Βεμπέρ κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε επανέκδοση. Πρόκειται για μία έξυπνη κωμωδία με γρήγορους διαλόγους και συχνές εναλλαγές καταστάσεων, που κέρδισε κοινό και κριτικούς. Παράλληλα η εμπορική της επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει και αμερικανικό ριμέικ, χωρίς όμως ανάλογο αισθητικό αποτέλεσμα…

Ads

Κάθε Τετάρτη, ο Πιερ (Τιερί Λερμίτ – Thierry Lhermitte) και οι φίλοι του, διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν «Δείπνο Ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί στο δείπνο αυτό, τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει μαζί του τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας.

 

Όλα όμως θα αλλάξουν όταν ο Πιέρ θα προσκαλέσει στο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά (Ζακ Βιλερέ – Jacques Villeret), ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος της τοπικής εφορίας…

Ads

image

Η κλασσική κωμική επιτυχία από τη Γαλλία – που μεταξύ άλλων έχει εμπνεύσει το αμερικάνικο ριμέικ καθώς και το αντίστοιχο θεατρικό έργο που έχει παιχτεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο – έρχεται να μας δροσίσει τα βράδια του Αυγούστου, αποτελώντας ιδανική προβολή σε κάποιο θερινό σινεμά.

 

Ο Φρανσίς Βεμπέρ, υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία στο φιλμ «Δείπνο Ηλιθίων» (Le Diner De Cons / The Dinner Game) του 1998. Ο Βεμπέρ, γνωστός κυρίως για τα σενάρια του όπως το «Κλουβί με τις Τρελές» (La Cage aux Folles) του 1978, για το οποίο κέρδισε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά και το «Φτερά και Πούπουλα» (The Birdcage) του 1996, σε σκηνοθεσία του Mike Nichols.

image

Παράλληλα και ο ίδιος ο Φρανσίς Βεμπέρ έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα δώδεκα μεγάλου μήκους ταινίες, με ποιο γνωστές εκ των οποίων το “The Goat” του 1981, με τους Pierre Richard και Gérard Depardieu, το “Out on a Limb” του 1992, με τους Matthew Broderick, Jeffrey Jones, Heidi Kling, αλλά και το πιο πρόσφατο “The Closet” του 2001, με πρωταγωνιστές τους: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu και Thierry Lhermitte.

 

Το φιλμ «Δείπνο Ηλιθίων» (Le Diner De Cons / The Dinner Game) απτελεί την όγδοη κατά σειρά μεγάλου μήκους δημιουργία του Φρανσίς Βεμπέρ και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους ηθοποιούς: Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιλερέ και Φρανσίς Ουστέρ.

image

Ο ηθοποιός Τιερί Λερμίτ (Thierry Lhermitte), ο οποίος φέτος ήταν υποψήφιος για το βραβείο Lumiere, για την ερμηνεία του στην ταινία “The French Minister” (2013) του Bertrand Tavernier, έχει μία αξιόλογη φιλμογραφία ενώ είχε ξανασυνεργαστεί και το 2001 με τον Φρανσίς Βεμπέρ, στο φιλμ “The Closet” (2001), που προαναφέραμε.

 

Ο Ζακ Βιλερέ (Jacques Villeret), το 1979 κέρδισε το βραβείο César στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία “Robert et Robert” (1978). Πέντε χρόνια αργότερα, ο Βιλερέ ήταν υποψήφιος για βραβείο César και πάλι στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία “Garçon!” (1983). Η ερμηνεία του στην ταινία «Δείπνο Ηλιθίων» του χάρισε το 1999 τόσο το βραβείο César στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου, όσο και το βραβείο Lumiere.

image

Η ταινία του Φρανσίς Βεμπέρ, υπήρξε σπουδαία εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, η οποία ήταν υποψήφια το 1999 για έξι βραβεία César. Κατέφερε να αποσπάσει τρεις τιμητικές διακρίσεις στις κατηγορίες: Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ζακ Βιλερέ, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Daniel Prévost και Καλύτερου σεναρίου για τον Φρανσίς Βεμπέρ.

 

Το 2010 γυρίστηκε το αμερικανικό ριμέικ της ταινίας «Δείπνο Ηλιθίων» με τον τίτλο “Dinner for Schmucks” σε σκηνοθεσία του Jay Roach. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Steve Carell, Paul Rudd, Stephanie Szostak και ο Zach Galifianakis. Όμως το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κατώτερου του πρωτότυπου, όπως εξάλλου συχνά πυκνά συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις…

 

Το φιλμ «Δείπνο Ηλιθίων» (Le Diner De Cons / The Dinner Game) του Φρανσίς Βεμπέρ (Γαλλία – 1998), είναι μία έξυπνη, σπιρτόζικη κωμωδία, ιδανική επιλογή για προβολή σε θερινό σινεμά και από την Πέμπτη 14 Αυγούστου, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή από την Odeon.

Έτος: 1998 | Χώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 80 λεπτά | Σκηνοθεσία: Francis Veber | Σενάριο: Francis Veber | Παίζουν: Thierry Lhermitte, Jacques Villeret, Francis Huster