Πέντε χρόνια μετά την αριστουργηματική «Οικογενειακή Γιορτή» που γυρίστηκε με τους κανόνες του «Δόγματος 95», ο Τόμας Βίντερμπεργκ επιστρέφει με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του. Ο σπουδαίος Δανός δημιουργός, σκηνοθετεί τον Χοακίν Φοίνιξ, την Κλερ Ντέινς και τον Σον Πεν, σε ένα δραματικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Το «Όλα για την Aγάπη» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 14 Μαρτίου του 2003 και με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πρώτη προβολή του, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να το θυμηθούμε.

Ads

Η πρώτη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, μετά την εποχή του «Δόγματος 95», τοποθετείται σ’ ένα εσχατολογικό πλαίσιο με την γη να καταρρέει ως απόρροια της ανεξέλεγκτης βούλησης του ανθρώπου να επιβληθεί πάνω στην φύση. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Χοακίν Φίνιξ και η Κλερ Ντέϊνς.

Ο Τζον και η Έλενα ζούνε στην Νέα Υόρκη του 2021. Καθώς ο κόσμος γύρω τους καταστρέφεται από ακραίες κλιματικές αλλαγές, αποφασίζουν να σώσουν την σχέση τους, λίγο πριν υπογράψουν τα χαρτιά του διαζυγίου τους.

image

Ads

Όμως μία επικίνδυνη πλεκτάνη που έχει στηθεί από την εταιρεία που εργάζεται η Έλενα, θα τους τοποθετήσει στο κέντρο ενός κυνηγητού με ολέθριες συνέπειες για όλους.

Σουρεαλιστικές εικόνες κλιματικής καταστροφής, διαδέχονται το οικογενειακό δράμα των δύο ηρώων, δημιουργώντας μια διαρκή αίσθηση παραλόγου.

Ο Δανός δημιουργός αφηγείται την ιστορία των δύο εραστών μέσα στο πλαίσιο αυτού του κόσμου, δανειζόμενος στοιχεία από τον κινηματογράφο της επιστημονικής φαντασίας και του θρίλερ, για να αποτυπώσει την απλή παραδοξότητα του έρωτα.

Το φιλμ «Όλα για την Aγάπη», διακατέχεται από τις αξιόλογες ερμηνείες των βασικών ηθοποιών, Χοακίν Φίνιξ και Κλερ Ντέϊνς, στους κεντρικούς ρόλους των άδοξων εραστών, ενώ η μαγική φωτογράφηση της Νέας Υόρκης μοιάζει να έρχεται ταυτόχρονα τόσο από το παρελθόν, όσο και από το μέλλον.

«Μου αρέσει να περπατώ σε λεπτό πάγο στις ταινίες μου, μου αρέσει να εξερευνώ νέα εδάφη.» – Τόμας Βίντερμπεργκ

image

Ο Τόμας Βίντεμπεργκ / Thomas Vinterberg, αποφοίτησε από τη Δανέζικη Σχολή Κινηματογράφου το 1993. Η διπλωματική του ταινία «Last Round» ήταν το πρώτο παράδειγμα του εξαιρετικού ταλέντου του, ενώ απέσπασε και μια σειρά βραβείων καθώς ήταν υποψήφιο για μαθητικό Όσκαρ. Ακολούθησε το «The Boy» που μεταξύ άλλων, απέσπασε τα Βραβεία Clermont-Ferrand και Robert για Καλύτερη Μικρού Μήκους ταινία.

Το 1996, σκηνοθέτησε την τους «Ήρωες» (The Biggest Heroes). Η ταινία τιμήθηκε με τρία βραβεία Robert. Το 1995, ο Βίντερμπεργκ μαζί με τον Τρίερ γράψανε το μανιφέστο «Δόγμα ’95». Η ταινία του «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen), ήταν η πρώτη του κινήματος.

Έλαβε αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και το Βραβείο Fassbinder στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, καθώς και τα Βραβεία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από τους κριτικούς κινηματογράφου του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης.

Το 2008, οι Βίντερμπεργκ, Τρίερ και άλλοι δύο «δογματικοί» σκηνοθέτες οι Λέβρινγκ και Γιάκομπσεν, τιμήθηκαν με το βραβείο EFA για Ευρωπαϊκό Επίτευγμα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο. Ο Βίντερμπεργκ έχει σκηνοθετήσει τις αγγλόφωνες ταινίες «It’s All About Love» (2003) και «Dear Wendy» (2005), σε σενάριο του Λαρς Φον Τρίερ, που απέσπασε τον Χρυσό Αγ. Γεώργιο στο Φεστιβάλ της Μόσχας.

image

Επέστρεψε δριμύτερος το 2008 με μια κωμωδία το «Ένας Άντρας Επιστρέφει» (When A Man Comes Home), ενώ ακολούθησε το «Submarino» το 2010, που συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου. Έχει γράψει και αρκετά εξέχοντα θεατρικά για την Εθνική Σκηνή της Αυστρίας, ενώ έχει σκηνοθετήσει και βίντεο κλιπ για τους Blur και τους Metallica.

Το 2012 είδε την ταινία του «Το Κυνήγι» (The Hunt), με πρωταγωνιστή τον συμπατριώτη του Μαντς Μίκελσεν, να κερδίζει μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ακολούθησε το 2015 το φιλμ «Μακριά από το Πλήθος», με πρωταγωνιστές την Κάρεϊ Μάλιγκαν και τον Ματίας Σένερτς.

Το 2016 κυκλοφόρησε το «Κοινόβιο». Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό, ευαίσθητο, αλλά κι επίπονο πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς ιδεαλιστών κι ονειροπόλων που από καιρό έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

Το 2018, ο Τόμας Βίντερμπεργκ επιστρέφει με την ταινία «Kursk: Η Τελευταία Αποστολή», η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στο βιβλίο «A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy» του δημοσιογράφου, Ρόμπερτ Μουρ. Ο καταξιωμένος Δανός σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν, ο Ματίας Σένερτς, ο Κόλιν Φερθ, η Λέα Σεϊντού και ο σπουδαίος Μαξ Φον Σίντοφ. Το μουσικό σκορ υπογράφει ο Αλεξάντερ Ντεσπλάτ.

Οκτώ χρόνια μετά, ο Τόμας Βίντερμπεργκ και ο Μαντς Μίκελσεν, συναντιούνται και πάλι στο φιλμ «Άσπρος Πάτος / Druk / Another Round», το οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Εξαιρετικός ο Μαντς Μίκελσεν στον ρόλο του οικογενειάρχη καθηγητή που κερδίζει πρόσκαιρα ευφορία και χαμένη αυτοπεποίθηση, διακινδυνεύοντας να χάσει εντελώς τον εαυτό του, σε ένα φιλμ που θέτει το πρόβλημα του αλκοολισμού κάτω από μία ιδιαίτερη ματιά.

Σε μία σπάνια συνέντευξη του, ο σπουδαίος Δανός σκηνοθέτης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παραγωγής κάλεσα τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και του ζήτησα να έρθει να με βοηθήσει να ολοκληρώσω την ταινία, καθώς ένιωθα ότι δεν μπορούσα να την ολοκληρώσω ο ίδιος». Αποκαλύπτει ο Τόμας Βίντερμπεργκ και συμπληρώνει:

«Μούγκρισε από τα γέλια και είπε ότι έπρεπε να έχω τρελαθεί, που του ζήτησα κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε τίποτα που να τον ενδιέφερε λιγότερο. Και είπε επίσης ότι ήμουν ένας ηλίθιος που δεν είχε αποφασίσει αρκετά γρήγορα τι να κάνει μετά την επιτυχία της «Οικογενειακής Γιορτής» την οποία παρεμπιπτόντως, αποκάλεσε αριστούργημα. Ήταν μια πολύ συγκεχυμένη συζήτηση…»

image

Όλα για την Aγάπη / It’s All About Love
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Σενάριο: Mogens Rukov, Thomas Vinterberg
Πρωταγωνιστούν: Γιοακίν Φοίνιξ, Κλερ Ντέινς, Ντάγκλας Χένσολ, Σον Πεν, Αλαν Αρμστρονγκ, Μαργκό Μάρτιντεϊλ
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία – Γαλλία – Καναδάς – Ισπανία – Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2003
Διάρκεια: 104 λεπτά