Με την πανελλήνια πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του σπουδαίου Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ, η οποία τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, θα σηκώσει αυλαία το 11ο Athens Open Air Film Festival / Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, την Δευτέρα 14 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ads

Υπάρχει μια θεωρία ότι γεννιόμαστε με ελαφρώς ελλιπή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μας και ότι η μέθη σε καθημερινή βάση – σε συνετά επίπεδα τουλάχιστον – θα διεύρυνε το μυαλό μας, θα μείωνε τα προβλήματά μας και θα αύξανε τη δημιουργικότητά μας.

Όταν η θεωρία αυτή εξάψει την περιέργεια τεσσάρων φίλων, όλοι τους μεσήλικοι και βαριεστημένοι καθηγητές γυμνασίου, εκείνοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα πείραμα που απαιτεί να διατηρούν μια ελαφρά κατάσταση μέθης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν ο Τσώρτσιλ κέρδισε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όντας μονίμως μεθυσμένος, ποιος ξέρει τι μπορούν να καταφέρουν μερικές γουλιές για τους ίδιους και τους μαθητές τους; Μία «μεθυστική ταινία» από τον Τόμας Βίντερμπεργκ.

image

Ads

«Ο ακριβής όρος είναι «Druk», αλλά δεν υπάρχει στα αγγλικά. Τα αγγλικά έχουν 250.000 λέξεις, τα δανέζικα μόνο 50.000, όμως έχουμε το «druk». Είναι όπως στη Γροιλανδία, όπου έχουν 50 λέξεις για το χιόνι. Στη Δανία έχουμε πολλές λέξεις για την κατανάλωση αλκοόλ. Το «Druk» πλησιάζει τη βαριά κατανάλωση. Σημαίνει «πιώμα», αλλά «πιώμα» με… μεγαλοπρέπεια» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ, αναφορικά με τον πρωτότυπο τίτλο της νέας του ταινίας, «Άσπρος Πάτος / Druk / Another Round» και συμπληρώνει:

«Τα οινοπνευματώδη ποτά εδώ σημαίνουν περισσότερα από το αλκοόλ. Η ταινία ακολουθεί τέσσερις ανθρώπους που έχασαν την έμπνευσή τους, το πνεύμα τους, το οποίο αναζητούν στο… οινόπνευμα. Αγωνίζονται να πάρουν πίσω την πνευματώδη ζωή τους, οπότε υπό την έννοια αυτή, η ταινία είναι σχετική με τη ζωή».

image

Ο Τόμας Βίντερμπεργκ της εμβληματικής «Οικογενειακής Γιορτής» ξανασυναντά τον Μαντς Μίκελσεν, οκτώ χρόνια μετά το «Κυνήγι», για να μας «σερβίρει» μία από τις καλύτερες και πιο παράδοξα feelgood ταινίες της σεζόν. Ένα φιλμ κοκτέιλ – δυναμίτη φτιαγμένο από τα χέρια του κορυφαίου κινηματογραφικού μπάρμαν, με το οποίο κατάφερε να «μεθύσει» την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και να κερδίσει επάξια το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Στο «Άσπρο Πάτο», ο διεθνούς φήμης Δανός σκηνοθέτης βρίσκει, άλλωστε, την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην αλκοολούχα ελαφρότητα εντός της οποίας επιπλέουν τέσσερις φίλοι καθηγητές Λυκείου καθώς αποφασίζουν να είναι διαρκώς σουρωμένοι, και στην πικράδα του υπαρξιακού αδιεξόδου που τους οδήγησε να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι αν έχει μεζούρα αλήθειας η αντισυμβατική υπόθεση γνωστού Νορβηγού ψυχιάτρου πως οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να λειτουργούμε καλύτερα διατηρώντας ένα σταθερό ποσοστό αλκοόλ στο αίμα μας.

image

Εξαιρετικός ο Μαντς Μίκελσεν στον ρόλο του οικογενειάρχη καθηγητή που κερδίζει πρόσκαιρα ευφορία και χαμένη αυτοπεποίθηση, διακινδυνεύοντας να χάσει εντελώς τον εαυτό του, σε ένα φιλμ που θέτει το πρόβλημα του αλκοολισμού κάτω από μία ιδιαίτερη ματιά.

Η ταινία «Άσπρος Πάτος» του Τόμας Βίντερμπεργκ θα προβληθεί την Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 21:15 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι – Είσοδος από οδό Ιάκχου).

image

Πληροφορίες:

  • Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η ομαλή ροή των θεατών στις προβολές:
  • Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ονομαστικά Δελτία Εισόδου τα οποία οι θεατές θα μπορούν να προμηθεύονται με ηλεκτρονική προκράτηση, τρεις ημέρες πριν από κάθε προβολή (η προκράτηση θα ανοίγει στις 12 το μεσημέρι) στον ιστότοπο του Athens Open Air Film Festival. www.aoaff.gr
  • Κάθε θεατής θα δικαιούται μόνο ένα δελτίο εισόδου
  • Θα τηρούνται αυστηρά οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των θεατών

image

Άσπρος Πάτος / Druk / Another Round
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Σενάριο: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Πρωταγωμιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάγκνους Μίλανγκ, Λαρς Ράντε, Μαρί Μπονεβί, Σούσε Γουόρλντ, Ελέν Ράινγκαρντ Νόιμαν
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Δανία, Σουηδία, Ολλανδία
Διάρκεια: 117 λεπτά

Η ταινία «Άσπρος Πάτος / Druk / Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 1η Ιουλίου σε διανομή της εταιρείας Rosebud.21.