Με έξωση από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA ) απειλείται η Ελλάδα, επειδή είναι … κακοπληρωτής.

Ads

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον ESA, στον οποίο συμμετέχουν 22 χώρες-μέλη, κυμαίνεται από 8 έως 10 εκ. ευρώ και η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, ελέω κρίσης δεν πληρώνει την συνδρομή της με αποτέλεσμα να έχει χάσει το δικαίωμα ψήφου της. Το επόμενο βήμα είναι να δει και την πόρτα της εξόδου, προειδοποιούν οι Έλληνες επιστήμονες.

«H επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δε μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και καθηγητής Αστροφυσικής στο ΑΠΘ, Λουκάς Βλάχος, στον ραδιοσταθμό Πρακτορείο 104,9.

«Οι χώρες που μπήκαν στην ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική για να να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας και να πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν. Αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του [διαστημικού] κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Βλάχος.

Ads

Αναφορικά με τις ευθύνες, απέδωσε σημαντικό μέρος του προβλήματος στο γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και σε έλλειμμα στρατηγικής.