Ο χειμώνας ήρθε, τα σχολεία ξανα-άνοιξαν και μαζί με αυτά ξεκινούν και οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου που στοχεύουν στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας για ένα πιο υγιές, πολυσυλλεκτικό και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, οι Γιατροί του Κόσμου ανακοινώνουν με χαρά το ξεκίνημα του σχεδίου OP.E.N το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την αξιολόγηση της ανάγκης παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών σε έφηβους μαθητές.

Ως συντονιστής φορέας της υλοποίησης του σχεδίου, οι Γιατροί του Κόσμου στοχεύουν μέσα από την υλοποίησή του στη θεσμοθέτηση έγκαιρων συστημάτων αναγνώρισης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στη μαθητική κοινότητα, την ενίσχυση της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφόρων συντελεστών της σχολικής κοινότητας και την ενίσχυση και προώθηση πολιτικών ψυχοκοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου.

Το σχέδιο OP.E.N αφορά επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό σχολείων) και γονείς-εκπροσώπους συλλόγων γονέων, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται άμεσα σε έκτακτα περιστατικά ψυχικής υγείας. Ο απώτερος στόχος του σχεδίου είναι η δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου και προσαρμοσμένου εργαλείου και οδηγού πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, προωθώντας ένα πλαίσιο ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.

Ads

Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν πρόσκληση σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να συμμετάσχουν στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου OP.E.N, συμμετέχοντας στις διαδικτυακές δράσεις. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την Έλλη Ξένου, στο [email protected] ή στο 210 3213150.

Το σχέδιο OP.E.N «Developing a Tool to assess the need for Psychological First Aid to adolescents school pupils» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο δράσης KA210-SCH – Small-scale partnerships in school education και εποπτεύεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο έχει τον ρόλο Εθνικής Μονάδας Συντονισμού για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2021-2027. Το σχέδιο υλοποιείται από κοινοπραξία τεσσάρων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα (Γιατροί του Κόσμου – Συντονιστής Έργου), τη Γαλλία (Syncnify) και την Κύπρο (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Citizens In Power).

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή του παρόντος Δελτίου Τύπου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνο των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 17 συνολικά  εθνικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία).

Είναι μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση με πρωταρχική αποστολή την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εμποδίων στην Υγεία. Λειτουργώντας αδιάλειπτα τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας κατέχουν μια σημαντική θέση στη συνείδηση των πολιτών ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση που προάγει τα μηνύματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Με δεκάδες προγράμματα κοινωνικής αρωγής και ανάπτυξης, εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υποστήριξη και προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πληττόμενων πληθυσμών.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.