Νέο «φυτίλι» στο «μπαρούτι» της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής άναψαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, με την αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη, κατά την οποία έπληξαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι.

Ads

Το πρόσχημα για την επίθεση ήταν… η «άμυνα» απέναντι στα ρεσάλτο των Χούθι σε εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, με την θηριώδη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Μπάιντεν: «Δεν θα σταματήσουμε»

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις – μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και των Κάτω Χωρών – πραγματοποίησαν επιτυχώς πλήγματα εναντίον πολλών στόχων στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι για να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες οδούς του κόσμου».

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι «περισσότερα από 50 κράτη έχουν πληγεί από 27 επιθέσεις κατά της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας».

Ads

«Πληρώματα από περισσότερες από 20 χώρες έχουν απειληθεί ή έχουν τεθεί υπό ομηρία σε πράξεις πειρατείας. Περισσότερα από 2.000 πλοία έχουν αναγκαστεί να εκτρέψουν την πορεία του κατά χιλιάδες μίλια για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εβδομαδιαίες καθυστερήσεις στους χρόνους αποστολής προϊόντων».

Ενώ προειδοποίησε, ότι «δεν θα διστάσω να διατάξω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου, εφόσον χρειαστεί».

Σύμμαχοι των ΗΠΑ: «Δεν θα διστάσουμε»

Στην ίδια ρητορική κινείται και η κοινή ανακοίνωση των επιτιθέμενων, την οποία συνυπογράφουν η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, η οποία καταλήγει επίσης απειλητικά:

«(…) δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και να προστατεύσουμε την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο κρίσιμες υδάτινες οδούς του κόσμου μπροστά στις συνεχιζόμενες απειλές».

Σημαντικές γεωπολιτικές ανακατάξεις

Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς στις πολεμικές «ιαχές» πίσω από τις παραπάνω προειδοποιήσεις, την αναντιστοιχία ανάμεσα στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να «προστατεύσουν» το διεθνές εμπόριο και στην αξιοσημείωτη απραξία τους – για κάποιους από αυτούς, ακόμη και τη συμμετοχή τους – μπροστά στην σφαγή τουλάχιστον 10.000 παιδιών στην Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε λιγότερο από 100 ημέρες.

Η πρώτη και προφανής εξήγηση γι’ αυτήν την στάση είναι το γεγονός, ότι βομβαρδίζοντας τους Χούθι, οι ΗΠΑ στέλνουν «μήνυμα» στο Ιράν και, κατ΄ επέκταση, σε Ρωσία, Κίνα και το «μπλοκ» των χωρών που «απογαλακtίζονται» από την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική επιρροή, όπως δείχνει και η πρόσφατη επέκταση γεωπολιτικής και οικονομικής συμμαχίας των BRICS, στους οποίου εσχάτως προστέθηκε και ο πρώην ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επίσημη ένταξη του Ριάντ στους BRICS στις αρχές του τρέχοντος Ιανουαρίου, συνιστά λανθάνουσα ρηξικέλευθη αλλαγή στις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία, μέχρι πρόσφατα, βομβάρδιζε την Υεμένη, με αμερικανικά όπλα, πάλι με πρόσχημα τους Χούθι, κατηγορώντας το Ιράν ότι κρυβόταν πίσω από την «ανάφλεξη» στην περιοχή.

Σήμερα, το Ριάντ και Τεχεράνη συμμαχούν εντός των BRICS – που ίδρυσαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική – αφού, μαζί με την Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν ως νέα μέλη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία, σε μια εξέλιξη που πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρουσες, όσο και απρόβλεπτες εξελίξεις.

«Κερδισμένοι οι Χούθι»

Ωστόσο, οι Χούθι θα μπορούσαν να κερδίσουν από την ενίσχυση του περιφερειακού και εγχώριου προφίλ τους, καθώς μια υπερδύναμη του κόσμου αναμετριέται με μια ομάδα που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως κυβέρνηση της Υεμένης, παρά το γεγονός ότι ελέγχει μεγάλα τμήματα της χώρας, λένε οι ειδικοί.

Στις 10 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απέκρουσαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη μεγαλύτερη επιχείρηση των Χούθις στην κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, επικεντρώθηκε στις επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας, σε ένα ψήφισμα που καταδίκασε τους Χούθι – αλλά υπογράμμισε επίσης την αυξανόμενη επιρροή τους ως υπολογίσιμη δύναμη.

«Οι Χούθι στην πραγματικότητα κέρδισαν αυτή την αντιπαράθεση την ημέρα που την ξεκίνησαν», δήλωσε στο Al Jazeera ο Abdulghani al-Iryani, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Σαναά.

Την ίδια ώρα, οι Χούθι εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τη γειτονική Σαουδική Αραβία για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να προσπαθούν να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση τους μέσω της επίδειξης ισχύος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Σαουδάραβες επιθυμούν να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην Υεμένη και, τον Δεκέμβριο, το Ριάντ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Σαουδική Αραβία ενίχυσε αυτό το μήνυμα επιφυλακτικότητας μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης το βράδυ στην Υεμένη.

Η αστάθεια της «διπλανής πόρτας» δεν θα ωφελούσε τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στις πετρελαϊκές υποδομές της κατά τις προηγούμενες επιθέσεις των Χούθι. Οι Σαουδάραβες μπορεί επίσης να έχουν πιο μακροπρόθεσμες σκέψεις σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα τους ωφελούσε να οικοδομήσουν σχέσεις με τους Χούθι και μπορεί να είναι σε καλό δρόμο για την αναγνώρισή τους.

Σε απάντηση στο τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της να σταματήσουν τη δραστηριότητα στην Ερυθρά Θάλασσα ή να υποστούν τη στρατιωτική τους οργή την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι διοργάνωσαν μια τεράστια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, όπου οι εμπρηστικοί λόγοι των ηγετών της ομάδας δήλωσαν έτοιμοι για κλιμάκωση από τις ΗΠΑ.

«Ό,τι άξιζε να χτυπηθεί έχει χτυπηθεί από τον σαουδαραβικό συνασπισμό τα τελευταία εννέα χρόνια», λέει ο al-Iryani, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον των Χούθι από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος άρχισε να πολεμά τους Χούθι το 2015, αφού αυτοί ανέτρεψαν τον πρόεδρο Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

«Δεν νομίζω ότι οι αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους των Χούθι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους Χούθι», δήλωσε στο Al Jazeera ο Raiman al-Hamdani, ερευνητής στην ARK Group και πρώην επισκέπτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική των Χούθι που κατηγορούν πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Υεμένη και στη Μέση Ανατολή γενικότερα, νομίζω ότι θα είναι αρκετά ικανοποιημένοι».

Από στρατηγικής άποψης, είπε ο al-Iryani, οι Χούθι θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά άνετοι. Η κινητή υποδομή των Χούθι θα πρέπει να κάνει την επιλογή στόχων πιο δύσκολη για τους Αμερικανούς, είπε.

«Η επίσημη αναγνώριση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τους Χούθ», δήλωσε ο al-Hamdani. «Το κύριο μέλημα της ομάδας είναι να συνεχίσει να εδραιώνει την εξουσία στη χώρα”.

Μέχρι σήμερα, οι Χούθι έχουν αντλήσει υποστήριξη από το Ιράν ως μέρος του περιφερειακού άξονα αντίστασης, μαζί με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και ένα δίκτυο πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. «Οι Χούθι έχουν αναπτύξει μια σχέση με το Ιράν που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ανταγωνίζεται εκείνη που διαθέτει το Ιράν με τη Χεζμπολάχ», δήλωσε στο Al Jazeera ο ειδικός στην Υεμένη, Nicholas Brumfield.

Ο Giorgio Cafiero, διευθύνων σύμβουλος της Gulf State Analytics, μιας εταιρείας συμβούλων γεωπολιτικών κινδύνων με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν και άλλες επιλογές εκτός από μια στρατιωτική επίθεση κατά των Χούθι.

«Μία από αυτές ήταν να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση που έχει η Ουάσινγκτον έναντι του Ισραήλ για να πιέσουν το Ισραήλ να τηρήσει την εκεχειρία στη Γάζα», δήλωσε ο Cafiero στο Al Jazeera.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν, για πολιτικούς λόγους, επέλεξε να μην το κάνει αυτό και η ομάδα Μπάιντεν αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ηγούμενη αυτού του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πραγματοποιεί τώρα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι. Αυτό έχει τη δυνατότητα να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια παρατεταμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και δεν είναι κάτι που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν πει ξανά και ξανά ότι δεν επιθυμούν ένα τέτοιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «Αλλά, νομίζω ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η ομάδα Μπάιντεν μας ωθούν προς αυτή την πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση αυτή τη στιγμή».

Χούθι: Καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης

Εκπρόσωπος των Χούθι, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», όπως τα χαρακτήρισε, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Το Ιράν καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι. «Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

Σε «αυτοσυγκράτηση» καλεί η Σαουδική Αραβία

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Ριάντ «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία

Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη.

Η Ρωσία δήλωσε ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και εκμεταλλεύονται λανθασμένα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στις ναυτιλιακές οδούς.

«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διαστρέβλωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα πλήγματα δείχνουν «πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και «κλιμακώνουν την κατάσταση στην περιοχή»9.

Διαδηλώσεις εναντίον ΗΠΑ – Βρετανίας

Την ίδια ώρα αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των πυραυλικών πληγμάτων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη,τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιράκ: Η Δύση αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Η αντίδραση της Χεζμπολάχ

«Η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρης εταίρος στις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττει ο σιωνιστικός εχθρός στη Γάζα και την περιοχή» αναφέρει η Χεζμπολάχ.

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

«Αυτή η επίθεση επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση διεξάγει έναν πόλεμο γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Καλούμε τους λαούς του αραβικού και ισλαμικού έθνους να αναλάβουν δράση απορρίπτοντας την επίθεση εναντίον της Υεμένης, η οποία ξεσηκώθηκε για την υπεράσπιση της Γάζας και των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη» αναφέρει η συμμαχική οργάνωση της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.