Την πρώτη συνθήκη για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων ενέκρινε την Τρίτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία απαρτίζεται από 193 κράτη μέλη. Η νέα συνθήκη επιδιώκει τη ρύθμιση του ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων, τα οποία εκτείνονται από τα ελαφρά όπλα ως τα άρματα μάχης και τα πολεμικά πλοία.

Ads

Υπέρ της συνθήκης ψήφισαν συνολικά 154 κράτη μέλη, ενώ κατά ψήφισαν 3 (Συρία, Βόρεια Κορέα και Ιράν) και 23 απείχαν, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδία, το Σουδάν και η Ινδονησία. Οι τρεις τελευταίες επικαλέστηκαν ανεπάρκειες στο κείμενο.
 
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συνθήκης για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων από φέτος τον Ιούνιο. Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να υπογράψει ή όχι τη συνθήκη και να την επικυρώσει. Αυτή θα τεθεί σε ισχύ μετά την 50ή επικύρωσή της, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια, σύμφωνα με διπλωμάτες.
 
Η Ρωσία, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της αγοράς, ανακοίνωσε ότι μπορεί να μην την υπογράψει.
 
Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, ένα κείμενο 15 σελίδων, το οποίο καταρτιζόταν επί επτά χρόνια, καθορίζει τις παγκόσμιες κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν την πώληση των όπλων και είναι το πρώτο σημαντικό κείμενο για τον αφοπλισμό, μετά την υιοθέτηση της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών το 1996.
 
Την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα ημερών, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα εμπόδισαν την επίτευξη της απαραίτητης ομοφωνίας που χρειαζόταν για την υιοθέτηση της συνθήκης σε διάσκεψη που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
 
Στη συνέχεια περίπου εκατό χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπως και πολλές αφρικανικές και λατινοαμερικάνικες χώρες, πρότειναν στη Γενική Συνέλευση να υιοθετήσει μια απόφαση όσον αφορά την έγκριση της συνθήκης και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για την υπογραφή της.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ που δεν θίγεται το δικαίωμα της οπλοκατοχής
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι χαιρέτισε την έγκριση της συνθήκης από τα ΗΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα της οπλοκατοχής.
 
«Η συνθήκη που εγκρίθηκε σήμερα θα συνεισφέρει στη μείωση του κινδύνου οι διεθνείς μεταβιβάσεις συμβατικών όπλων να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη των χειρότερων εγκλημάτων στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή των εγκλημάτων πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Όμως ο Κέρι υπογράμμισε ότι η συνθήκη «ισχύει μόνο για το διεθνές εμπόριο όπλων και επιβεβαιώνει το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να ρυθμίζει το εμπόριο των όπλων στην επικράτεια του».
 
«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το είχαν ζητήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων, καμία διάταξη της παρούσας συνθήκης δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών που ορίζονται από τους νόμους μας ή το Σύνταγμά μας, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης τροπολογίας», η οποία εγγυάται σε κάθε Αμερικανό το δικαίωμα να κατέχει όπλο, υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Ο κ. Κέρι είχε προειδοποιήσει στα μέσα Μαρτίου ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το εμπόριο των όπλων που θα ρυθμίζει το βασικό ζήτημα των πυρομαχικών και θα παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
 
Στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς 30%, εξασφάλισαν το ότι τα πυρομαχικά θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά, με λιγότερο πλήρης ελέγχους.