Τουλάχιστον 400 νεκροί είναι ο απολογισμός της βίας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται εδώ και περίπου ένα μήνα στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. σύμφωνα με την ανακοίνωση της συριακής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah. Παράλληλα ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν δήλωσε ότι ο Σύρος αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Χομς, στην κεντρική Συρία, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου.

Ads

«Ο ακτιβιστής και αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα θα δικαστεί από στρατοδικείο για την κατοχή ενός τηλεφώνου Thuraya και ενός εξελιγμένου υπολογιστή» τόνισε ο Αμπντελ Ραχμάν. Επισημαίνεται ότι ο Μαχμούντ Ίσα συνελήφθη στις 19 Απριλίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και αφού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση στη Συρία. Επιπλέον ο Ίσα είναι πρώην πολιτικός κρατούμενος. Είχε φυλακιστεί από το 1992 ως το 2000 για τη συμμετοχή του στο κόμμα Εργασίας και από το 2006 ως το 2009 επειδή είχε υπογράψει ανακοίνωση της Δαμασκού και της Βηρυτού στην οποία οι υπογράφοντες ζητούσαν έναν κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο.

Ο Αμπντελ Ραχμάν υποστήριξε επιπλέον ότι οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διανοούμενο Κάσεμ Αζάουϊ στη γενέτειρά του την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης σήμερα και χθες Δευτέρα στη Τζάμπλα, στη βορειοδυτική Συρία, στη Νταράγια, στη Ντούμα και στη Σαάμπα. Πάντως περίπου 11 συλληφθέντες αφέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ελεύθεροι σήμερα, στις πόλεις Μπανιάς, Ίντλεμπ και Ράκα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη χθεσινή σφαγή διαδηλωτών, κάλεσαν από κοινού χθες τις ηγεσίες τόσο της Δαμασκού όσο και της Λιβύης να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις κατά των αντιφρονούντων στις χώρες τους.

Ads

Χαρακτήρισαν τη χρήση βίας από το καθεστώς ως απαράδεκτη και κάλεσαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ να εγκαταλείψει τις βίαιες μεθόδους καταστολής και να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ουσιαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι σύμφωνες με τη θέληση και τα αιτήματα του λαού. Οι ΗΠΑ «εξετάζουν αρκετές πιθανές πολιτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, ως απάντηση στην καταστολή για να καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορούν να δεχτούν την στάση» που κρατά η Δαμασκός, ανακοινώθηκε.

Εν τω μεταξύ, πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται σήμερα στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή χιλίων αντρών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων.

«Συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων», δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπαζίντ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατοικία του μουφτή της Ντεράα, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε περικυκλωθεί αλλά ο ίδιος ο μουφτής δεν βρισκόταν μέσα.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στην Ντεράα, 100 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν πως ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα μετά την «έκκληση των κατοίκων» για να εξουδετερώσει τις «εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μούν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αρχές της Συρίας.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται προς τα εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών την ανατροπή του Σύρου προέδρου. Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εγκαταλείπουν τη χώρα διπλωμάτες των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή για την απομάκρυνση από τη Συρία τμήματος του προσωπικού της πρεσβείας της στη Δαμασκό και τις οικογένειές τους. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο εξαιτίας της «αστάθειας και της ρευστότητας», που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη Συρία.